Eglīte podiņā - draudzīgs risinājums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kļūst skumji, kad Ziemassvētkos rotātā eglīte pēc Jaunā gada svinībām drīz vien nonāk pie atkritumu urnām vai kailie zari tiek saglabāti kā žuburi, lai tos izmantotu puķuzirņu audzēšanai.

Taču ir risinājums - iegādāties zaļojošu egli podiņā, lai pēc tam to iestādītu dārzā. Šādas eglītes piedāvā Ādažu novada SIA "Kokaudzētava Baltezers". Kokaudzētavas valdes priekšsēdētājs Varis Kazaks pastāstīja, ka piedāvātas tiek dažādu šķirņu eglītes podiņos: "Šīs eglītes paredzēts audzēt stādīšanai dārzā, bet jau apmēram sešus gadus piedāvājam tās arī Ziemassvētku laikā, lai rotātu māju. Pēc tam eglītes paredzēts stādīt ārā. Koks netiek iznīcināts, un dzīvība tiek turpināta. Aizvien vairāk dabas draugu atbalsta šādu ideju." Pieprasītākās esot eglītes pusotra līdz divu metru garumā, bet populāras ir arī dažādu formu pundureglītes, kas aug lēni. Daudzi, iegādājoties eglītes ziemas skaistākajiem svētkiem, izvēloties piramīdas formas kociņu. Pircēji iecienījuši Serbijas, asās egles un parasto egļu pundurformas. V. Kazaks skaidro, ka, izvēloties eglītes podiņos, jāņem vērā - ir uzņēmumi, kas piedāvā arī eglītes, kuras paredzētas tikai svētku laikam: "Ir eglītes mazos podiņos, kurām sakņu sistēma ir ļoti ierobežota, attiecībā pret augšējo vainaga daļu. Divmetrīga egle pieclitrīgā podā nevarēs augt. Šādas eglītes bieži vien nepārziemo - tās nav paredzētas stādīšanai dārzā. Tās visticamāk zaļos vien divas, trīs nedēļas. Mēs egles stādām lielos podos, divus metrus garu egli 20 - 25 litrus lielā podā, lai sakņu sistēma var veiksmīgi attīstīties un kociņu vēlāk varētu stādīt dārzā." V. Kazaks iesaka kokaudzētavas Baltezers eglītes podiņos istabā turēt vien laikā no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam, ne ilgāk, jau drīz tās vajadzētu stādīt dārzā. Ja ir liels sniegs un zeme sasalusi, eglīti ar visu podiņu var turēt ārā. Ja sals ir ļoti liels, eglīti var nolikt pagrabā, lai stāds pakāpeniski pierod pie aukstuma. Ziemassvētku eglīšu audzēšana nav pamatnodarbe kokaudzētavā "Baltezers", tajā piedāvā plašu sortimentu dekoratīvo skujkoku, lapu koku, potēto koku, arī ziemcietes un puķes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu