Putins saista Hodorkovska vārdu ar slepkavību pasūtīšanu (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, ceturtdien televīzijas tiešraidē atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, gandrīz nepārprotami apsūdzējis notiesāto naftas rūpniecības magnātu Mihailu Hodorkovski saistībā ar pasūtījuma slepkavībām, tādējādi noraidīdams kritiku, ka viņš ieslodzīts politisku iemeslu dēļ.

Atbildot uz kāda studenta uzdoto jautājumu, kad Hodorkovskis varētu tikt atbrīvots, Putins pieminējis kādreizējo naftas kompānijas "Jukos" drošības dienesta priekšnieku Alekseju Pičuginu, kam 2007.gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par vairāku slepkavību organizēšanu.

"Vai tad jūs iedomājaties, ka viņš [Pičugins] rīkojās pēc saviem ieskatiem, uz savu galvu un savu risku? Viņam nebija konkrētu interešu, viņš nebija kompānijas "Jukos" galvenais akcionārs. Skaidrs, ka viņš darbojās pēc savu saimnieku norādījuma un viņu interesēs. (..) Pierādīto slepkavību vien tur bija veselas piecas," paziņojis premjers.

Pičugins cita starpā atzīts par vainīgu arī kādreizējā Rietumsibīrijas naftas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova noslepkavošanā.

Hodorkovskis, kurš savulaik bija Krievijas visbagātākais cilvēks un šīs valsts lielākās naftas kompānijas "Jukos" vadītājs, notiesāts par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, un viņam piespriests astoņu gadu cietumsods, bet šobrīd norisinās jauna prāva, kurā viņš tiek apsūdzēts naftas izlaupīšanā un par to iegūto līdzekļu legalizēšanā.

Savukārt Hodorkovska atbalstītāji uzskata, ka viņš ieslodzīts par opozīcijas partiju finansēšanu un nepiekrišanu Kremļa kursam laikā, kad Putins bija prezidents.

Putins pārraidē aizstāvējis Hodorkovskim piespriesto cietumsodu, uzsverot, ka "spriedumu pasludinājusi tiesa".

Vienlaikus premjers paziņojis, ka ieņēmumi par "Jukos" aktīvu pārdošanu pēc kompānijas bankrota 2006.gadā izlietoti trūcīgo atbalstam - tie ieskaitīti īpašā fondā dzīvojamo māju remontam un cilvēku pārcelšanai uz labākiem mājokļiem.

"Ja nauda nozagta cilvēkiem, tai arī jātiek atdotai atpakaļ cilvēkiem, turklāt nevis kuram katram, bet tieši tiem, kuri visvairāk cieta deviņdesmito gadu sākuma un vidus smagajos, pat traģiskajos ekonomiskajos notikumos," izteicies Putins.

Tikmēr Hodorkovska atbalstītāji uzskata, ka daudzi "Jukos" aktīvi nonākuši tuvu Putina sabiedroto kontrolētu valsts kompāniju, piemēram, "Rosņeftj", rokās.

Savukārt Hodorkovskis ceturtdien tiesas prāvā uz Putina netiešo apsūdzību slepkavībās reaģēja, aicinot tiesu iepazīties ar Putina paziņojumiem, jo "Putins zina kaut ko, ko nezina tiesa".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu