"Vitol": LK atrodas bīstami tuvu bankrotam (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Latvijas kuģniecība" (LK) patlaban atrodas bīstami tuvu bankrotam, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" apgalvo "Vitol Group" ("Vitol"), kurai pastarpināti pieder lielākā akciju pakete LK lielākajā īpašniekā - AS "Ventspils nafta" (VN), pārstāvis Marks Vērs.

Viņš uzsver, ka "Vitol" ir sašutuši par to, kas notiek ap LK, un "notikumu attīstība ļoti strauji tuvojas pilnīgam postam". "Vitol" pārstāvis velta pārmetumus gan pašreizējai LK vadībai, gan arī valstij, kā arī atzīst, ka par situāciju investori sūdzējušies Latvijas starptautiskajiem partneriem.

"Šis uzņēmums ir pilnībā jāmaina. Nav runa tikai par to, ka uzņēmums ir pilnībā izgāzies savā pamatdarbībā. Pēc mūsu ieskatiem, pašreizējā LK vadība regulāri ir nodarbojusies ar šā uzņēmuma līdzekļu ļaunprātīgu izšķērdēšanu. Mēs esam ierosinājuši kriminālprocesus pret LK amatpersonām. LK ir notikušas daudzas transakcijas, kas ir absolūtā pretrunā ar akciju īpašnieku interesēm," apgalvo Vērs.

Kā piemēru nelikumīgai naudas piesavināšanai viņš min 25 miljonu dolāru transakciju, "kas balstīta vienīgi uz to, lai no šā uzņēmuma izņemtu naudu". Par to esot ierosinātas krimināllietas.

Vērs norāda, ka 17.decembrī beidzot sasaukta LK akcionāru sapulce, kas būšot kuģniecības darbībā izšķirošs punkts.

"Negribu dramatizēt, bet LK ir daudz parādu, savi kuģi, tomēr ir nepieciešams jauns menedžments, lai tos izglābtu, pretējā gadījumā tas viss pazudīs un paliks tikai čaula ar lieliem parādiem. Uzskatu, ka no Latvijas valsts puses tā nebija laba doma - sasaistīt ar LK Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru," akcentē Vērs.

Par situāciju ar LK informācija sniegta Eiropas Savienības institūcijām, par notikušo runāts "arī Vašingtonā".

"Secinājums diemžēl ir tāds, ka ārvalstu investoram normāls bizness šeit nav iespējams. 2006.gadā, kad risinājās LK privatizācija, mūs kā investorus silti sagaidīja, taču pret lokālajām interesēm mēs tikām pilnībā diskriminēti, un tas mums normālu biznesu padarīja neiespējamu. (..) Notikumi ar LK nerada Latvijai labu tēlu ārvalstīs. Notiekošais pārkāpj Latvijas noslēgtās vienošanās gan ar Eiropas Komisiju, gan Starptautisko valūtas fondu tajos punktos, kas attiecas uz ārvalstu investoru aizsardzību," apgalvo "Vitol" pārstāvis.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu