Pie Saeimas nama pulcējas pusotrs tūkstotis piketētāju /papildināts (135)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šopēcpusdien pirms Saeimas ārkārtas sēdes sākuma pie parlamenta pulcējušies apmēram 1500 protestētāju, lēsa drošības dienesta pārstāvji. Cilvēki skaļi pauž neapmierinātību ar valdības un Saeimas darbu.

Kā novērojām, pārsvarā ir sapulcējušies cilvēki vidējos gados, arī pensijas vecuma ļaudis, kuri vēršas pie deputātiem ar lūgumu paaugstināt viņu pensijas. Protestētāju vidū ir arī pedagogi no Liepājas, Dobeles, Jelgavas, Saldus un Aizkraukles un denacionalizēto namu īrnieki.

Atsevišķus Saeimas deputātus sanākušo cilvēku pūlis sagaidīja ar izsaucieniem "zagļi", "blēži", kā arī vicinot dūres.

Piketētāji bija izvēlējušies īpaši kaunināt Imantu Kalniņu (TB/LNNK), kurš vakar piketētājiem veltīja kritiskus vārdus, un vienā no plakātiem vēstīts: "Imant K! Slims? Ko tu te dari?"

Vairākiem piketētājiem rokās ir partijas "Jaunais laiks" karodziņi, kuriem otrā pusē ir uzraksts "Jauna Saeima".

Piketētāji atnesuši līdzi plakātus, kuros aicina: "Kalvītim - skolotāja algu!", "Valdība inflāciju mazinās uz mediķu algu rēķina", kā arī "Kauns Šķēles roklaižām", "Kalvīti, beidz ēst, sāc taupīt!".

Piketētāju rindas rotā arī divi krievu flotes oficiālie simboli - Andreja karogi. Piketētāji dauza līdzatnestos tukšos spaiņus un kastroļus un ik pa laikam sauc "Jaunu Saeimu!", "Atlaist Saeimu!", kā arī kolektīvi citē Eduarda Veidenbauma dzejoli "Mosties, mosties jel, svabadais gars!".

Īsu uzrunu piketētājiem teica Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers, kurš pauda viedokli, ka nākamā gada valsts budžetā ir daudzas "rezerves, kuras viegli var likt lietā, lai izpildītu solījumus par darba algas palielināšanu policistiem, ugunsdzēsējiem, mediķiem, kultūras darbiniekiem, skolotājiem".

Uzrunāt piketētājus vēlējās arī JL deputāte Silva Bendrāte, bet viņas teiktais nogrima piketētāju saucienos: "Streikot!" "Atlaist Saeimu!"

Cilvēki pasākumu sāka pamest aptuveni 20 minūtes pēc Saeimas ārkārtas sēdes, kurā izskata nākamā gada valsts budžeta projektu, sākuma.

Savus posteņus pamazām atstāj arī policisti, kuri kārtību pie parlamenta ēkas uzraudzīja kopš plkst.8.

Kā ziņots, uz piketu aicināja arodbiedrības, kam ar valdību neizdevās vienoties par nākamā gada budžetu. Saeima šodien ārkārtas sēdē budžetu izskatīs pirmajā lasījumā.

Jau ziņojām, ka šorīt pie Saeimas nama bija pulcējušies gandrīz 200 piketētāju. Ap plkst. 8 pirmos piketa dalībniekus pie Saeimas nama sagaidīja policistu ķēdes, kurās cieši blakus viens otram bija izvietoti apmēram 200 kārtības sargi. Savukārt no plkst. 8 Rīgā, Jēkaba un Torņa ielas stūrī un Doma laukumā, divās teltīs tiek vākti paraksti, lai varētu veikt grozījumus Satversmē, kas savukārt nodrošinātu tautai tiesības atlaist Saeimu. Līdz šim laikam ir savākti gandrīz 1000 Latvijas pilsoņu parakstu.

Parakstu būtu vēl vairāk, ja cilvēki saprastu, ka šo parakstīšanos var veikt, tikai notāram uzrādot Latvijas Republikas pilsoņa pasi. Daudziem šis personu apliecinošais dokuments nav paņemts līdz, TVNET informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības komunikācijas konsultants Māris Plūme.

Parakstīties par grozījumiem Satversmē varēs šodien, jau pieminētajās teltīs līdz plkst. 17.00. Paraksti tiks vākti tik ilgi, kamēr tiks savākts nepieciešamais daudzums - 10 000. Latvijas Notāru padome ir solījusi savu atbalstu, lai, jau sākot no rītdienas, par grozījumiem Satversmē Latvijas Republikas pilsoņi bez maksas varētu parakstīties visos valsts notāru birojos.

LBAS vadība patlaban divpusējās sarunās tiekas ar Ministru prezidentu un valdības locekļiem, lai atkal runātu par valsts budžeta jautājumiem. Turpinās arī arodbiedrību pārstāvju darbs Saeimas komisijās. Taču, kā komentēja LBAS priekšsēdētājs P. Krīgers, vakardienas darbs komisijās pārsvarā ir bijis formāls un bez ieinteresētības.

Šorīt pie Saeimas pirmie uz piketu ieradās apmēram desmit gados vecāki cilvēki un apmēram tikpat daudz jauniešu.

Torņa un Jēkaba ielas krustojumā uzslietas teltis, kurās notāri apstiprina to cilvēku parakstus, kuri vēlas, lai tiktu grozīta Satversme, dodot iespēju arī vēlētājiem rosināt Saeimas atlaišanu.

Tuvojoties piketa organizētāju izsludinātajam pasākuma sākuma laikam, pie Saeimas nama organizēti nelielās grupās sāka ierasties jaunieši, kuri atnesa līdzi plakātus: "Sūtām cūku pupās", "Oranžajiem bijis daudz treknu gadu. Kad būs solītie septiņi tautai?".

Kopumā pie Saeimas bija pulcējušies gandrīz 200 piketa dalībnieki, kurus policistu ķēdes bija sadalījušas apmēram divās vienādās grupās.

Vairāki gados vecāki piketētāji iesaistījās asā domu apmaiņā ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (ZZS), kuram nācās uzklausīt pārmetumus par zemajām pensijām, lielajiem komunālajiem maksājumiem, kā arī par valsts budžeta "izzagšanu".

Tāpat pie Saeimas stāvēja sabiedrības par atklātību "Delna" saaicinātie jaunieši, kuri sludināja, ka "[Aleksejam] Loskutovam jāturpina strādāt".

Pikets nekavēja cilvēku kustību pa Jēkaba ielu. Pasākuma norises vietā bija arī iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) un policijas vadība.

Katru pazīstamāko pozīcijas frakciju deputātu piketētāji uz darbu pavadīja ar saucieniem: "Kauns, kauns!". Ieraugot iekšlietu ministru, piketētāji sāka skandēt: "Godmani, ej mājās!". Savukārt pazīstamākie "Jaunā laika" frakcijas deputāti tika pavadīti ar aplausiem.

Īsi pirms plkst.10 lielākā daļa piketētāju izklīda. Pie Saeimas nama turpināja debatēt tikai apmēram 20 cilvēku.

Gaidāms, ka ap plkst.15, kad ārkārtas sēdē Saeima sāks izskatīt nākamā gada budžeta projektu, piketēt ieradīsies arodbiedrību pārstāvji, kuri prasa solīto algas paaugstinājumu.

Jau ziņojām, ka šodien pie Saeimas ēkas notiks sabiedrības par atklātību "Delna" rīkotais pikets "Tiesiskuma sardze" un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pikets par darba algu paaugstināšanu. "Delna" pieteikumā pašvaldībai norādījusi, ka uz piketu varētu ierasties ap 1000 cilvēku.

"Delna" iecerējusi turpmāk Saeimas sēžu dienu rītos rīkot "Tiesiskuma sardzi", kamēr valdība neatsauks savu lēmumu rosināt Saeimai balsot par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata.

Pēc Putņa teiktā, regulāra pulcēšanās plānota, "lai valdībai un deputātiem neļautu aizmirst sabiedrības viedokli par prettiesisko KNAB vadītāja atbrīvošanu no amata".

Savukārt LBAS piketā mudinās valdību ievērot iepriekš panāktās vienošanās ar arodbiedrībām par darba algu paaugstināšanu. LBAS pārstāvji iepriekš prognozējuši, ka pēc viņu aicinājuma pie Saeimas ēkas varētu ierasties vairāk nekā 1000 cilvēku.

Piketā pulcēsies LBAS arodorganizāciju, piemēram, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības un policistu arodbiedrības pārstāvji.

Pulcēšanās laikā paredzēts izvietot divas teltis - viena būs Doma laukumā un otra - Jēkaba un Torņu ielas stūrī. Šajās teltīs LBAS pārstāvji vāks parakstus par grozījumiem Satversmē, lai tādējādi tautai tiktu dotas tiesības balsot par Saeimas atlaišanu. Piketa laikā parakstīties par grozījumiem satversmē varēs laika posmā no plkst. 8 līdz plkst. 17. LBAS pikets norisināsies no rīta līdz pat Saeimas plenārsēdes beigām, kulmināciju sasniedzot laika posmā no plkst. 14 līdz 15, kad tautas priekšstāvji dosies uz Saeimas namu, lai balsotu par 2008.gada valsts budžetu pirmajā lasījumā, informēja LBAS pārstāvji.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, 18.oktobrī, pie Saeimas nama tika sapulcēts viens no lielākajiem piketiem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurā premjera un valdības atkāpšanos, pēc drošības sargātāju aplēsēm, pieprasīja aptuveni 5000 protestētāju.

Toreiz uz piketu cilvēkus aicināja vairākas sabiedrībā pazīstamas personas, lai izteiktu protestu pret valdības lēmumu rosināt KNAB vadītāja Loskutova atlaišanu.

Kalvītis un lielākā daļa valdības locekļu uzskata, ka Loskutovs ir pieļāvis nopietnus pārkāpumus, bet, pēc aicinājuma autoru domām, vēršoties pret Loskutovu, valdība pārkāpj "sarkanajai līnijai" un "savtīgu politisku apsvērumu dēļ grib izrēķināties ar KNAB, kas efektīvi cīnās pret tiem, kuri grib nozagt valsti un tautas labklājību".

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu