Īrija liek latvietei atmaksāt tūkstošiem eiro lielu pabalstu (232)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kādai trīs bērnu mātei Īrijas valsts iestāde pieprasa atmaksāt izmaksātos pabalstus. Sējas novadā dzīvojošā sieviete agrāk strādāja Īrijā, bet pēc tam atgriezās mājās Latvijā. Tagad Latvijas valstspiederīgajai tiek pieprasīts atmaksāt ilglaicīgo pabalstu 76 000 eiro apmērā un vienreizējo apgādnieka zaudējuma pabalstu 2700 eiro apmērā, tā ceturtdien vēstīja Tautas balss.

Atraitne pieprasa pabalstus arī Īrijā

Pēc dzīvesbiedra un bērnu tēva aiziešanas mūžībā Zaiga pieprasījusi attiecīgus pabalstus gan Latvijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), gan Īrijā, kur bija strādājusi. Zaigai izdevās iegūt ne tikai VSAA zaudējuma apgādnieka pensiju, bet arī tādu pašu Īrijas piešķirtu pabalstu.

Latvija pēc mēneša piešķīra 154 latus mēnesī, savukārt Īrija pieprasījumu izskatīja un tikai pēc diviem gadiem sāka maksāt 256 eiro nedēļā, kas ir ap 700 latiem mēnesī. Pēc tam Īrijas puse pieprasījusi nosūtīt papildu dokumentus, tostarp laulības reģistrācijas apliecību. Ar mirušo dzīvesbiedru Zaiga nebija laulājusies, taču pārējos prasītos dokumentus nosūtījusi.

No Īrijas saņem brīdinājuma vēstuli

Īrijas maksātais pabalsts jau kādu laiku netiekot maksāts, taču tagad atnākusi kāda oficiāla vēstule, kas novedusi Zaigu līdz depresīvam stāvoklim. Saņemts brīdinājums, ka viņa esot parādā Īrijas valstij 76 000 eiro par izmaksāto zaudējuma pensiju vairāku gadu garumā un 2700 eiro – par vienreizēju apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksu.

Zaiga raidījumam Tautas balss atzīst: „Viņi man saka, ka es neesmu oficiāla atraitne, ka man šī zaudējuma pensija nepienākas. Viņi man piešķīra 2700 eiro, kaut gan viņi no paša sākuma zināja, ka es neesmu likumīga sieva. Es nezinu, kur griezties šādā gadījumā.”

Atraitne nebija reģistrējusi laulību

Tautas balsij nav izdevies noskaidrot situāciju Īrijas valsts iestādēs, bet VSAA atzina, ka šai sievietei ir tiesības saņemt Latvijas apgādnieka zaudējuma pensiju, jo miris viņas vīrs, ar kuru ir trīs kopēji bērni. Vīrs savulaik bija Latvijā apdrošināta persona, bet tas neliedz saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju arī citā valstī, ja vien tur cilvēks strādājis un var to pierādīt ar dokumentiem.

VSAA Pensiju metodiskās daļas vadītāja Baiba Felsberga norādīja, ka parasti aģentūra tiek informēta, ka kāda cita valsts piešķir pabalstus, pensijas.

Felsberga atzina: „Šajā gadījumā mums informācija nav saņemta. Īrijas kompetentā institūcija ir prasījusi mums papildu informāciju, lūgusi atsūtīt laulības apliecības dokumentu, jo tāds netika pievienots iesniegumam, bet mēs atbildējām Īrijas institūcijai, ka pēc iedzīvotāju reģistra datiem rādās, ka viņa nav precējusies. Mēs šajā gadījumā pildām starpnieka lomu cilvēkiem, kuri dzīvo Latvijā, bet viņiem ir kādas iespējas saņemt pakalpojumu no citas ES valsts.”

VSAA sola trīs bērnu mātei palīdzēt

VSAA izmisumā nonākušajai Zaigai rosina sazināties tieši ar Īrijas iestādēm, taču, ja tas sievietei šķietot par sarežģītu, tad aģentūras darbinieki esot gatavi sniegt palīdzīgu roku un, iespējams, izdosies pierādīt, ka oficiāli nereģistrētā kopdzīve arī bijusi laulība, informēja Tautas balss.

Komentāri (232)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu