Latvijas ekspozīcija 11.Venēcijas arhitektūras biennālē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada 12.septembrī tiks atklāta Latvijas nacionālā ekspozīcija "Dustrroom" Venēcijas 11.starptautiskajā arhitektūras izstādē, kuras idejas autori ir mākslinieks Ēriks Božis un arhitekts Reinis Liepiņš.

Latvija ar savu nacionālo ekspozīciju Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras skatē piedalās ceturto reizi. Šogad Latvijas paviljonā skatāms projekts "Dustrroom". Tā galvenais eksponāts ir pati izstādes telpa - kādreizējais veikaliņš ikdienišķas Venēcijas mājas pirmajā stāvā uz gājēju promenādes pa ceļam uz "Arsenālu" un dārziem.

Projekta autori mākslinieks Ēriks Božis un arhitekts Reinis Liepiņš šo telpu atklāj, izmantojot tepat atrastu skaidu, apmetuma gabalu un putekļu paraugus. Tie visi tika atvesti uz Rīgu, lai Latvijas Universitātes Fizikas cietvielu institūtā tiktu aplūkoti un fotografēti 200-1000-kārtējā palielinājumā elektronu mikroskopā. Lai iegūtu palielinātu putekļu, skaidas un apmetuma gabalu attēlus, pirms tam tos bombardēja ar zelta un platīna atomiem. Šādi pārklāta sīko priekšmetu virsma iegūst spēju vadīt elektrību.

Fotografējot sagatavotos putekļus, skaidu un apmetuma gabalu, elektronu plūsma atsitas pret aplūkoto priekšmetu un uz foto matrices veido melnbaltu attēlu. Latvijas ekspozīcijā tiek izstādīta instalācija, kuras pamatā ir liela izmēra palielināto putekļu, skaidas un apmetuma elektronfotogrāfijas - šis pašas telpas attēlojums daudzkārtējā palielinājumā, un video projekcija par projekta realizācijas gaitu. Ekspozīcijas sastāvdaļa un apmeklētāju piesaistes objekts ir 10 metrus gara melna terase - platforma paviljona ārpusē. Ekspozīcijas dizainam izvēlēts melnbalts tonālais risinājums kā lakonisks grafiskums pretstatā Venēcijas krāsainībai.

Izstādes monohronā krāsu gamma tiks izmantota arī "Dustrroom" atklāšanas ceremonijā - pavārs Mārtiņš Sirmais klās svinīgo galdu tikai ar melniem ēdieniem un Latvijas paviljona viesus pārsteigs ar īpaši sagatavotu performanci. Mākslinieks Ēriks Božis (1969) savos mākslas darbos ierasti reflektē par sabiedrības un pilsētas ikdienu, kam viņš piešķir negaidītu nozīmi. Božis pārveido, dažkārt pavisam nemānāmi, ierastu lietu un situāciju veidolu, tādējādi mainot to uztveres kontekstu. Kopš 1994.gada piedalījies vietēja mēroga un starptautiskās izstādēs, tostarp starptautiski ietekmīgajās Raumas biennālē Somijā un "Manifesta" Luksemburgā.

Arhitekts Reinis Liepiņš (1971) ir arhitektu biroja "Sudraba arhitektūra" vadītājs. Viņa vadībā izstrādātie projekti izceļas ar smalku glezniecisku estētismu un detaļu kultūru. Šīs pazīmes raksturo gan Reiņa Liepiņa veidotos interjerus, gan viņa projektētos arhitektūras apjomus.

Latvijas ekspozīcijas realizācijai 11.Venēcijas arhitektūras biennālē piešķirts Valsts kultūrkapitāla fonda finansējums 50 000 latu apmērā. Latvijas ekspozīcijas realizāciju Venēcijas arhitektūras biennālē nodrošina Latvijas Arhitektu savienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu