Jura Urtāna "Augšzemes pilskalni"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arheologa un kultūrvēsturnieka Jura Urtāna (prof., hist., Dr. habil. art.) grāmatā “Augšzemes pilskalni”, ko laidusi klajā izdevniecība “Nordik”, dots viena Latvijas kultūrvēsturiska novada visu pilskalnu un tautā par pilskalniem uzskatītu vietu sintētisks apskats.

Ar apzīmējumu “Augšzeme” jāsaprot tā Latvijas dienvidaustrumu daļa, kas aizņem Daugavas kreisā krasta teritoriju tagadējā Krāslavas, Daugavpils, Jēkabpils rajonā un Aizkraukles rajonā līdz plašajiem Taurkalnes mežiem. Šajā grāmatā Augšzemes pilskalni vērtēti gan kā arheoloģiski pieminekļi, gan, izmantojot aerālās fiksācijas metodes, kā senās un mūsdienu ainavas elementi, gan kā folkloras un vietvārdu vākumos bieži minētas vietas. Grāmatā dots jauns un oriģināls skatījums par Augšzemes pilskalnu kultūrpiederību un izmantojumu gan pilskalnu koka piļu pastāvēšanas laikā, gan vēlāk. Grāmatā savdabīgi savītas arheoloģiskās, folkloras, senākās un jaunākās vēstures liecības, radot plašu redzējumu par pilskalnu vietu gan senākajā pagātnē, gan mūsdienu augšzemes un reizē Latvijas kultūrvidē un kultūrainavā.

Grāmata izdota ar VKKF, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Jēkabpils pilsētas domes un Jēkabpils rajona padomes finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu