Zatlers Krievijā uzturēsies ilgāk, nekā plānots (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītei Krievijā noteikts oficiālas vizītes statuss, turklāt viņš kaimiņvalstī uzturēsies ilgāk, nekā iepriekš plānots, informēja Valsts prezidenta preses sekretāres vietniece Daiga Holma.

Sākotnēji bija plānots, ka Zatlers Krievijā viesosies no 19. līdz 21. decembrim, bet tagad paredzēts, ka vizīte noslēgsies 22.decembrī. Kā skaidroja Holma, prezidenta dienaskārtība ir saspringta, tāpēc nācies pagarināt vizītes laiku Maskavā un uz vēlāku laiku pārcelt došanos uz Sanktpēterburgu.

Robeža starp vizīšu statusiem - nosacīta

Politologs Pēteris Vinķelis, komentējot Zatlera vizītes statusu, teica, ka patlaban robežas vizīšu statusiem ir ļoti nosacītas. "Skaidra atšķirība ir valsts vizītēm - tepiķis, ordeņi, protokols," skaidroja politologs un piebilda, ka skaidru robežu starp oficiālām un darba vizītēm turpretī nevar novilkt.

"Neņemšos apgalvot, ka tur ir ļoti skaidri novilkta robeža. Ja ir oficiālas tikšanās, kas ir saistītas ar darbu, notiek līgumu parakstīšana, tā ir oficiāla darba vizīte," vērtēja Vinķelis. Lai gan, pēc viņa teiktā, darba vizīte gradācijā skaitās mazliet zemāka nekā oficiālā, ārpolitikas eksperts mudināja vairāk vērtēt saturu, jo var būt "saturīgas darba vizītes un bezsaturīgas oficiālās vizītes".

"Tas, ka piešķirts statuss, ir laba zīme"

Tomēr, pēc viņa domām, tas, ka vizītei pēc žurnālistu intereses ir piešķirts statuss, ir laba zīme, lai gan tam nav nekādas īpašas ne saturiskas, ne diplomātiski protokolāras nozīmes.

Par augstāko tiek uzskatīta valsts vizīte, bet tādas notiek reti, valstī tādas ir dažas gadā, teica Vinķelis. Parasti tās norit ar lielu ceremoniju un liecina par īpašu pagodinājumu augstajam viesim. "Tām ne vienmēr ir liels saturs, bet tās notiek, lai apliecinātu ciešās attiecības vai lielo draudzību, vai cieņu starp tautām."

Vinķelis minēja, ka vēl var būt privātas vai neoficiālas vizītes. Par privātu vizīti varētu uzskatīt ciemošanos pie radiem, par neoficiālu - došanos uz kādu konferenci.

Vizītes statusu iepriekš neizpauda

Kā ziņots, decembra sākumā Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs nevarēja pateikt, kāds būs vizītes statuss, norādot uz dažādiem tās definējumiem katras valsts diplomātiskajos protokolos. Viņš vien atzina, ka saskaņā ar Latvijas protokolu tā nebūs valsts vizīte un nebūs ordeņu apmaiņas starp amatpersonām.

Līdzīgi arī bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis iepriekš aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka nekonkretizētajam vizītes statusam faktiski nav nozīmes. "Mūsdienu diplomātijā - gluži kā tajā atspirdzinošo dzērienu reklāmā: stilam nav nozīmes, visu izšķir slāpes. Un šajā gadījumā tās ir abu pušu slāpes pēc tikšanās. Un, protams, vizīte dos ieguldījumu mūsu abu valstu savstarpējās uzticības veicināšanā," sacīja Ronis.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu