Janīnas Kursītes grāmata "Sfumato nesfumato"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Profesore, tradīciju pētniece Janīna Kursīte sarakstījusi grāmatu ar mīklainu nosaukumu "Sfumato nesfumato", ko laidis klajā grāmatu apgāds "Madris"

"Sfumato" ir viegla dūmaka, caur kuru redzi un reizē neredzi. Viegls, gandrīz netverams noslēpuma pieskāriens. Grāmatas nosaukumam no Leonardo da Vinči gleznošanas tehnikas paņēmiena patapinātais vārds norāda gan uz noslēpumu minēšanu, gan uz to, ka līdz galam nekas nav atminams.

Grāmatā stāstīts par autores folkloras ekspedīciju ilggadējo pieredzi. Ekspedīcijas ir cilvēku atmiņu iztincināšana, lai pēc tam tās salīdzinātu un noskaidrotu latviešiem un citām tautām raksturīgo. Grāmatā aplūkotas latviešu un cittautu ornamenta zīmes, krāsu nozīmes dažādās tradīcijās. Aplūkoti žesti un citas ķermeņa valodas zīmes, valodas un kultūras saskare, sapņu valoda dažādos gadsimtos un dažādās vietās.

Grāmatā stāstīts par dažādiem tautas dziedniecības un pašaizsardzības paņēmieniem, par dziedniekiem, tostarp Zilākalna Martu, par svētītām vai citādi īpašām lietām, par elkvietām senāk un mūsdienās, par lādēšanas spēku, par žestu valodu, tradicionālajiem ēdieniem un dzērieniem, par zīmīgiem sapņiem, akmeņu (akmens bābu) pielūgšanu un citām maģiskām un nemaģiskām lietām.

Grāmatā daudz fotogrāfiju un daudz par fotogrāfijām, jo tā ir mūsu otra, paralēla vizuālā realitāte, kas palīdz uzcelt aizgājušo un saglabāt to.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu