Džons Stjuarts Mills "Par brīvību"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā beidzot dienas gaismu ierauga angļu filosofa un politikas teorētiķa Džona Stjuarta Milla (1806–1873) darbs “Par brīvību”.

Mills bijis viens no ietekmīgākajiem 19. gadsimta domātājiem, kura uzskati ir fundamentāli nozīmīgi gan mūsdienu teorētiskajai domai, gan politiskajai praksei.

Viņa pazīstamākais darbs “Par brīvību” (1857) ir veltīts indivīda brīvības lomai modernā sabiedrībā. Mills šeit uzdod jautājumus par sabiedrības ietekmes pieļaujamajām robežām atsevišķa cilvēka dzīvē, par domas un diskusijas brīvību, kā arī par individualitātes nozīmi sabiedrības attīstībā. Izvērstās pārdomas par liberālā indivīda brīvības principa un demokrātiskā vairākuma varas principa attiecībām ir padarījušas šo Milla grāmatu par vienu no liberāli demokrātiskās domas pamatdokumentiem.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Sorosa fonda–Latvija finansiālu atbalstu Ivara Ījaba tulkojumā to laidis klajā apgāds “Tapals”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu