Studente: koju romantika ir tajā, ka dari kaut ko "aizliegtu" (93)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Turpinām rakstu sēriju par studentu dzīvi. Iepriekš vēstījām par studentu izklaidēm un dzīvošanu kojās, kas it kā nozīmē nemitīgu tusiņu. Tomēr vai tiešām kojas nozīmē tikai alkohola patērēšanu vairāku dienu garumā un nodzeršanos? Nedaudz citādās pārdomās par dzīvi kojās dalās LU politoloģijas studente Sintija Grabāne (20).

Jaunā dzīvesvieta

Jauniete stāsta, ka sākumā domāja tikai mazliet padzīvot kojās, lai saprastu, kas tas par "zvēru". Bet laiks pagājis tik ātri, ka šobrīd Rēznas ielas kopmītnēm nekādas alternatīvas netiek meklētas: "Vismaz nekad nav garlaicīgi, un pats ērtākais, ka kojas ir piecu minūšu attālumā no skolas!"

Līvāniete piekrīt apgalvojumam, ka dzīvošana kopmītnēs sagatavo "īstajai" dzīvei, viņa precizē:

"Iemāca patstāvību, norūda izturību, kā arī spēju negulēt un mācīties visdīvainākajos apstākļos."

Piemēram, kad istabiņā ir vismaz pieci trokšņaini cilvēki. Sintija nepiekrīt stereotipam, ka kojās ir tikai trakas ballītes vai dzeršana, tomēr bez tā arī neiztikt.

Sintijas dzimšanas dienas ballīte - dreskods pionieru stilā
Sintijas dzimšanas dienas ballīte - dreskods pionieru stilā Foto: No personīgā arhīva

Ballītes kojās

"Dzeram, ēdam, bļaujam, dziedam, dejojam, atkal dzeram," tā savas ballītes raksturo studente un viņas istabiņas biedrenes. Atminoties laiku, kad viņa tik tikko ievācās, Sintija saka, ka esot gājis ļoti jautri: "Daudz negulēts un katra diena bija kā piektdiena." Par ballīšu pamatu esot bijis nevis tas, ka esi prom no mājām un vecāku uzraudzības, bet gan iepazīšanās ar jauniem cilvēkiem un jauka atmosfēra. Tomēr, laikam ritot, Sintija secina, ka "otrajā kursā nu jau esam mierīgāki".

Kulinārās izklaides

Bet arī bez alkohola pasēdēšana koju istabiņā vai vakariņu gatavošana var izvērsties ballītē visas nakts garumā, apgalvo Sintija. Vienīgais, ko kojas vēl nav iemācījušas studentei, ir kulinārijas šedevri: "Gatavot ēst - tas gan nav man," viņa smejas. Palīgā nāk istabiņas biedrene, lai Sintija nejustos tik bezpalīdzīga, pat pagatavojot olas - ceptas vai vārītas. Tieši tās viņa ēd visbiežāk un ir samērā vienaldzīga pret "tradicionālajiem" studentu ēdieniem - kartupeļiem un pelmeņiem.

Muzicēšana kojās nav nekāds retums
Muzicēšana kojās nav nekāds retums Foto: No personīgā arhīva

Kā studenti vēl pavada laiku kopmītnēs?

Sintija bilst, ka bez pieminētās ēšanas, dzeršanas un dziedāšanas (esot bijuši arī muzikālie vakari ģitāru pavadījumā) topā ir pokera spēlēšana. Tāpat populāra ir filmu vai hokeja skatīšanās. Ir bijusi arī koju lielā talka un talantu konkurss. Savukārt šogad pirmoreiz tiek plānota tīrības diena, tiek nodrošināti tīrīšanas līdzekļi un varēs veltīt dienu savu istabu uzkopšanai. Un "pēc tam noteikti arī ballīte, lai atkal visu piecūkotu!"

Pēc lielās koju talkas
Pēc lielās koju talkas Foto: No personīgā arhīva

Aizliegtā augļa saldums

Zināms, ka galvenie koju kārtības noteikumi ir aizliegums trokšņot, lietot alkoholu un citas apreibinošas vielas, arī atrašanās ne savā istabā naktī būtībā ir aizliegta. Sintijai arī gadās saņemt kādu aizrādījumu, piemēram, nesen tas bijis par karstvīna smaržu gaitenī, skaļām sarunām un iedegtu svecīti. Tomēr viņa atzīst, ka bez domstarpībām ar dežurantēm nebūtu interesanti, un

"visa koju romantika jau ir tajā, ka dari kaut ko "aizliegtu"".

"Politiskie" plāni

Sintijai no visām sociālajām zinātnēm vistuvākā bijusi politoloģija, turklāt, viņasprāt, tieši šī joma ir interesanta un vienmēr aktuāla. Viņu turpina tracināt jautājumi, vai pēc augstskolas absolvēšanas viņa būs politiķe. Un arī replikas par to, ka "politologs ir tas, kurš tikai gudri runā par politiku". Viņa vislabāk pārzina centrālās un Austrumeiropas reģionu, bet gribētu būt kompetenta arī kādas eksotiskas valsts jautājumos. Skaidru vīziju par nākotnes darba plāniem viņa neatklāj, tomēr Sintija cer nākamgad piepildīt savu sapni un doties ERASMUS apmaiņas programmā.

Komentāri (93)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu