Pret valdības rīcību protestē tūkstošiem cilvēku /video/ (960)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst. 8.15 pie Saeimas nama sākās sabiedrībā pazīstamu personu rosināts pikets, kurā tiek pausts protests pret valdības lēmumu rosināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova atstādināšanu. Tur pulcējās aptuveni 5000 cilvēku.

Pie Saeimas nama tika sapulcēts viens no lielākajiem piketiem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurā premjera Aigara Kalvīša (TP) atkāpšanos, pēc drošības sargātāju aplēsēm, pieprasīja aptuveni 5000 protestētāju.

Kā novērojām, cilvēku pūļi bija pulcējušies gan ielās ap Saeimas namu, gan arī tuvējās šķērsieliņās. Uz Jēkaba ielas cilvēki stāvēja posmā no krustojuma ar Torņa ielu līdz Doma laukumam.

Kā atzina drošības dienestu pārstāvji, vēl vairāk piketētāju pie Saeimas nama bija tikai tad, kad notika protesti pret izglītības reformu.

Cilvēku pūlī pārsvarā bija gados jauni cilvēki, no kuriem daudzi ir sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki.

Piketētājus uzkurināja deputāte Ausma Kantāne (JL), kura, piemēram, informēja par deputāta Māra Kučinska (TP) tuvošanos un sāka izkliegt pret Tautas partiju vērstus saukļus. Savukārt, pūlī satiekot deputāti Karinu Pētersoni (LPP/LC), Kantāne izteicās, ka "mana draudzene vairs nemaz nav tik laba meitene", liekot kolēģei samulst.

Piketētāji bija atnesuši līdzi pašdarinātus plakātus, kuros apgalvoja: "Sicīlijā bandīti nogalina godīgus korupcijas apkarotājus - Latvijā atbrīvo no darba." Cits plakāts vēstīja: "Ja valdību komandē nauda, tas nozīmē, ka valdību komandē bandīti." Kāds piketētājs plakātā aicināja: "Zatler, atlaid Saeimu", citi piketētāji plakātos apgalvoja, ka "TP ir tautas posts"," Norausim vepri no siles". Piketētāji ik pa laikam sauca: "Nost ar Kalvīti!"

Piketētāji arī skandēja: "Atlaist Saeimu!", "Rokas nost no Loskutova!" un "Demisiju!", kā arī "Tiesāt Šķēli!"

Vairākiem desmitiem policistu un drošības dienesta darbinieku tikai ar lielām grūtībām izdevās izbrīvēt šauru eju, lai deputāti varētu ieiet Saeimas namā.

Aicinājuma autori norāda, ka, vēršoties pret Loskutovu, valdība pārkāpj "sarkanai līnijai". "Savtīgu politisku apsvērumu dēļ valdība grib izrēķināties ar KNAB, kas efektīvi cīnās pret tiem, kuri grib nozagt valsti un tautas labklājību."

Vairāki desmiti sabiedrībā pazīstamu cilvēku savā aicinājumā mudina nepieļaut tiesiskuma un tādējādi arī Latvijas valsts apdraudējumu.

Aicinājumu parakstījuši Alvis Hermanis, Uldis Bērziņš, Sarmīte Ēlerte, Sandra Kalniete, Kārlis Streips, Pauls Raudseps, Nora Ikstena, Vilis un Marta Vītoli, Vita Tērauda, Roberts Putnis, Rasma Šilde Kārkliņa, Uģis Rotbergs, Ingus Bērziņš, Atis Lejiņš, Andris Breže, Ģirts Valdis Kristovskis, Valts Kalniņš, Baiba Strautmane, Janīna Kursīte, Andra Neiburga, Ilze Jaunalksne, Anna Rancāne, Georgs Andrējevs, Juris Pakalniņš, Iveta Kažoka, Ingrīda Blūma, Maija Kūle, Pēteris Viņķelis, Aivars Ozoliņš, Inese Voika, Arnolds Skride un Zane Kreicberga.

Jau ziņojām, ka aicinājumu uz piketu parakstījuši arī Juris Žagars, Anna Žīgure, Baiba Sipeniece, Džemma Skulme, Pauls Bankovskis, Ieva Lešinska-Geibere, Andis Zusts, Klāvs Sedlenieks, Karstens Lomholts, Inese Voika, Jānis Brankts, Baiba Rubesa, Rikards Berugs, Ģirts Zeidenbergs, Jānis Juražs, Rūta Dimante, Andris Gobiņš, Māris Ķirsons, Ainārs Dimants, Ivars Ijabs, Raivis Terinks, Ieva Laukers, Gundega Zeltiņa, Normunds Naumanis, Kaspars Zeme, Gustavs Strenga, Juris Lavrikovs, Linda Freimane, Lukass T.Rozītis u.c.

Kā ziņots, valdība 16.oktobrī nolēma rosināt no amata atbrīvot Loskutovu. Šāds lēmums pieņemts pēc iepazīšanās ar ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par Loskutova darbību.

Saeima par KNAB vadītāja Loskutova atbrīvošanu no amata lems ne ātrāk kā pēc nedēļas, aģentūru LETA informēja Saeimas prezidijā.

Dokuments par Loskutova atbrīvošanu Saeimā no valdības nonāks parastajā kārtībā.

Pēc aptuveni divu ar pusi stundu protestēšanas, sagaidījuši Saeimas sēdes beigas, piketētāji sāka izklīst.

Komentāri (960)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu