Pēc ilgāka pārtraukuma ar jaunu plati klajā nāk Ladybird (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar kvalitāti neapgrūtinātajā latvju deju mūzikas tirgū šajās dienās parādīsies visnotaļ spēcīgs darbs – dziedātājas Ladybird otrais albums "5 Moods".

Producentu kompānija Aktiv Music prot atrast un virzīt labas dziedātājas, cits jautājums, vai tām atrodas vieta pasaules mūzikas apritē.

Iepriekšējais Ladybird albums "Nightvision" klajā nāca pirms trīs gadiem. "Paralēli bija daudz pasākumu, kuros piedalījāmies gan ar vecām, gan jaunām dziesmām – pat neprasījās uzreiz izdot jaunu albumu, lai gan varējām izdot uzreiz divus uz iepriekšējā diska rēķina. Tomēr nevar tik lielu pauzi taisīt. Brīžiem tiešām likās, ka tā ir par lielu, taču jaunas dziesmas arī nekrājās tik ātri, kā gribētos," skaidro pati dziedātāja, kuru draugi dēvē par Daci.

No Kailijas līdz Madonnai

Iepriekšējā albumā Ladybird vairāk atgādināja Kailiju Minogu (it īpaši dziesmā "Dangerous To Me"), bet šoreiz – drīzāk Madonnu, un tas nav tikai tāpēc, ka diskā iekļauta slavenās amerikānietes dziesmas "Vogue" kaverversija. "Jā, man jau vairāki to ir teikuši!" Dace nav pārsteigta. "Varbūt esmu kļuvusi pieaugušāka. Kaut gan – Madonna vai Kailija – tur nemaz nav tik lielas starpības."

Arī visas jaunās dziesmas ir ārzemju autoru radītas, ieskaitot duetu ar Amberlife, kurš gan ir lietuvietis (tātad ārzemnieks!), taču nu jau tikpat kā mūsējais. "[Jaunais albums] ir daudzveidīgāks. Praktiski tikai par trim dziesmām varētu teikt, ka tās ir vienā stilā."

Arī šoreiz visas dziesmas ir angliski. "Nejūtu sevī saucienu pēc latviskā repertuāra. Esmu kosmopolīte, varētu dzīvot visur," atzīst dziedātāja. Pēc temperamenta viņa tiešām varētu iedzīvoties visur ("Man vajag tā – iespējami trakāk!"), kas arī skaidrs, jo Daces tēvs un vectēvs ir tatāri (īstajā vārdā Ladybird ir Tatjana Šihmuratova), vecmāmiņa – ebrejiete, māte – latviete. "Mums bērnunamā [viņa no četru līdz 17 gadu vecumam mitinājās bērnunamā] bija ansamblis, kurā biju soliste un kādus četrus piecus gadus dziedāju tikai latviski. Man liekas, ka esmu jau pietiekami izdziedājusies latviski."

Semēvica meitenes

"Aktiv Music" jeb producentu Agra Semēvica un Modra Skaistkalna paspārnē nonākušajām meitenēm bieži vien tiek pārmests patstāvības trūkums. Arī Ladybird nenoliedz, ka būt vienai no Semēvica meitenēm nav viegli, jo producentu teiktais parasti ir noteicošais. "Katram savs laiks. Esmu tāds cilvēks, kam viss nāk lēnām. Lēni un pamatīgi. Domāju, ka labāk ir izdzīvoties pa industrijas aizkulisēm, saprast, kas ir kas, un tad vari arī dziedāt tādā stilā, kādā vēlies."

Ladybird gan šobrīd ir tikai 23 gadi, viņas rēķinā jau ir divi albumi, tāpēc apgalvojums par lēnīgumu it kā nebūtu vietā. "Jā, bet man nav bijis tādu hitu, kas visās Latvijas radiostacijās uzreiz būtu pirmajās vietās, kā, piemēram, Re:public vai Jenny May. Taču, ja viss notiek strauji, strauji, gribas iespējami ilgāk noturēties viļņa augšpusē, bet tas vairs nav iespējams. Jo esi pārāk augstu," pamato Dace.

Viņu pašu vairāk interesējot klubu mūzika, kam viņa arī grasoties pievērsties tuvākā vai tālākā nākotnē. Līgums ar Aktiv Music vēl esot spēkā aptuveni pusotru gadu, turklāt producentu kompānijai ir tiesības to pagarināt vai arī pieprasīt līgumu izpirkt, ja kāda cita kompānija vēlētos dziedātāju savā paspārnē.

Drīzumā plānota Ladybird koncerttūre pa Latvijas klubiem. Mainījies gan repertuārs (tas būšot diezgan klubisks), gan dziedātājas pavadošais sastāvs (klāt nācis ģitārists un taustiņnieks), vairs nav meiteņu – piedejotāju ("Kam man vajag dejotājus, ja es viena pati varu aizpildīt skatuvi!"). Ne šādai tūrei, ne albumam gan nav plānota komerciālā veiksme, un no finansiālā viedokļa izdevīgāk esot uzstāties banketos vai citos privāta rakstura pasākumos. Laikam jau ar tiem nopelnīt var gluži labi, jo citas nodarbošanās bez muzicēšanas Dacei nav. "Es nemaz tagad arī negribētu strādāt – nevarētu sēdēt kādā birojā, man patīk atrasties nepārtrauktā kustībā."

Austrumu fane

Skološanās pagaidām atlikta uz nezināmu laiku, lai gan "it kā vajadzētu iet angļu valodas kursos, papildināt savas angļu valodas zināšanas", atzīst Ladybird. Skolā angļu valodas apguve iekavēta, tāpēc papildu mācīšanās neskādētu. "Aizbraucot uz ārzemēm, šīs zināšanas atgūstu, taču šeit nav prakses iespēju. Ar uz šejieni braucošajiem ārzemniekiem negribu ielaisties, jo viņi jau te brauc saprotamu iemeslu dēļ," par sekstūristiem smīkņā jaunā dziedātāja.

Intervija risinās Austrumu kafejnīcā Om Cafe, arī dziedātājas imidžs (nu vismaz auskari) šķiet tāds austrumniecisks. Ladybird atzīst, ka pēdējā laikā aizrāvusies ar dažādiem austrumnieciskiem motīviem. "Austrumu ēdieni, vingrinājumi – tas man ļoti patīk un palīdz, bet negribas aizrauties ar šo filozofiju. Tā nāk no Austrumiem, kur cilvēki dzīvo pēc šīs filozofijas, bet tā nav eiropeiska. Daudzi cilvēki ieiet šajā Austrumu filozofijā, kas viņiem bieži vien traucē sadzīvē."

Savu fizisko formu Ladybird uzturot ar jogas palīdzību. "Tas nomierina arī apziņu, visu sakārto un pasaka priekšā, ko darīt." Uz brīdi dziedātāja kritusi arī veģetārismā, taču... "Sapratu – kāpēc man sevi mocīt?! Kaut vai dažādos tusiņos, kur uz galda ir tikai gaļa... Nu, ko man darīt?! Neēst?! Tu dzīvo vienreiz, tad arī izbaudi šo dzīvi! Protams, cilvēkam ir jātur sevi kaut kādos rāmjos. Nu vismaz brīžiem.

Audio:

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu