"Dienvidu tilts" ir Rīgas domes uzspiestais mantojums rīdziniekiem (171)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dienvidu tilta 2.kārtas izmaksas varētu tikt samazinātas par aptuveni 14 miljoniem latu, šodien paziņoja AS ''Dienvidu tilts'' padomes priekšsēdētājs Guntis Rāvis. Apsveicami, tomēr tas ir vājš mierinājums, jo Rīgas domes neprasmīgas projektu vadības un neekonomiskas rīcības dēļ Dienvidu tilta būvniecības izmaksas no plānotajiem 108,84 miljoniem (pirmajai kārtai 64,79 miljoni, otrajai kārtai 44,05 miljoni latu) kopumā ir pieaugušas līdz 570,14 miljoniem latu.

Pirmie 8,5 miljoni par Dienvidu tilta būvniecību Rīgas domei būs jāsāk maksāt jau nākamgad. Savukārt 2013. gadā Rīgai nāksies maksāt jau nepilnus 38 miljonus latu. Un tā – līdz pat 2024. gadam, kad summa samazināsies. Projektu apturēt nav iespējams un nemaksāt nedrīkst – tāds ir līgums, kas ticis uzspiests rīdziniekiem.

Neprasmīga projekta vadība. Kurus sodīs?

Tomēr, pateicoties Rīgas domes izvēlētajam tilta finansēšanas modelim, izrādās, ka pirmā kārta īstenībā izmaksājusi 258 miljonus latu. Sākotnējai cenai jeb 85,5 miljoniem latu jāpieskaita 172,5 miljoni latu, ko veido procenti (6,25% gadā) un inflācijas uzcenojums. Valsts kontroliere Inguna Sudraba pēc revīzijas publiskoja skaitļus, kas liecina, ka no 570 miljoniem latu, kas paredzēti pirmo divu tilta būvniecības kārtu finansēšanai, 264 miljoni izlietoti finansējuma iegūšanai.

Rīgas domes neprasmīgas projektu vadības un neekonomiskas rīcības dēļ Dienvidu tilta būvniecības izmaksas no plānotajiem 108,84 miljoniem latu (pirmajai kārtai 64,79 miljoni latu, otrajai kārtai 44,05 miljoni latu) kopumā pieaugušas līdz 570,14 miljoniem latu.

RD amatpersonas ir pieļāvušas pārkāpumus

Ušakovs žurnālistiem atzina, ka pašreizējā dome saistībā ar Dienvidu tiltu saņēmusi komplicētu mantojumu, ar kuru domei tagad neesot viegli tikt galā. Pārbaudi par tilta būvniecību veica Valsts kontrole, bet tagad to izmeklē Ekonomikas policija. Kamēr nav pabeigta šī izmeklēšana, pašvaldība nevar vērsties pret vainīgajām amatpersonām.

Kā ziņots, ekspertu atzinumā, ko bija pasūtījusi Rīgas dome, secināts, ka domes iepriekšējo sasaukumu amatpersonas ir pieļāvušas pārkāpumus līguma par būvniecību slēgšanas procesā, kas būtiski ietekmējuši turpmākās pašvaldības un AS "Dienvidu tilts" savstarpējās saistības.

Diemžēl pašreizējās Rīgas domes vadības kūtruma vai neizpratnes dēļ, neviens vēl nav apsūdzēts vai sodīts par atklātajiem pārkāpumiem, kaut arī vainīgie bija zināmi jau labu laiku iepriekš.

Komentāri (171)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu