Saeimas deputāta brālis atzīts par vainīgu vēlētāju uzpirkšanā (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No "Saskaņas centra" ievēlētā deputāta Klementjeva brālis uzpircis vēlētājus, turklāt maksāts tieši par to, lai tiktu balsots par brāļa pārstāvēto partiju. Tiesa viņu atzinusi par vainīgu vēlētāju balsu uzpirkšanā un piespriedusi 6000 latu lielu naudas sodu. Tomēr Saeimā nekāda reakcija pēc notikušā neseko. Politiķi neuzskata, ka Klementjevam par brāļa grēkiem būtu jāmaksā ar amatu. Arī viņš pats atkāpties negrasās.

Vēlētāju uzpirkšana notikusi 9. Saeimas vēlēšanās. Balsu pircēji organizējuši transportu, lai nogādātu vēlētājus iecirknī un maksājuši 10 latus, lai viņi balso par "Saskaņas centru". Šādi uzpirktas vismaz 25 personas, bet daži cilvēki atteikušies un sūdzējušies policijā.

Par vēlētāju balsu uzpirkšanu Zemgales apgabaltiesa notiesāja četrus cilvēkus. Viens no viņiem, Jurijs Klementjevs, ir no "Saskaņas centra" ievēlētā Saeimas sekretāra biedra Andreja Klementjeva brālis.

Saeimas priekšsēdētājs neuzskata, ka notikušais kaut kādā veidā jāsaista ar A. Klementjeva ieņemamo amatu. Latvijā kolektīvā atbildība nepastāv un lēmums, kā rīkoties tālāk, jāpieņem pašam Klementjevam. Daudze norāda, ka šo lietu nevar pielīdzināt vēlēšanu rezultātu viltošanai, kuras dēļ tagad cietumsodu izcieš no tēvzemiešu saraksta ievēlētais deputāts J. Boldāns.

"Saskaņas centra" vadība apgalvo, ka patiešām nav neko zinājusi par balsu pirkšanu, tomēr tā šo gadījumu savās lēmējinstitūcijās noteikti izskatīšot.

A. Klementjevs šodien Saeimā nebija sastopams un uz tālruņa zvaniem neatbildēja. Tikai ar īsziņas palīdzību norādīja, ka viedokli paudis aģentūrai LETA, tur viņš uzsver, ka nejūtas vainīgs un nevienu balsis pirkt nav mudinājis.

Arī citu frakciju deputāti neuzskata, ka Klementjevam būtu kaut kādā veidā jāatbild par sava brāļa grēkiem.

No amata Klementjevs atkāpties negrasās, tāpat viņš negrasās nolikt mandātu. Arī kolēģi Saeimā viņu uz to nemudina un nerosina šo jautājumu izskatīt Saeimas Ētikas komisijā, kuras vadītājs ir Klementjeva partijas biedrs.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu