Latvija starptautiskā francūžu projektā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anastasija Ļadenko

Ne velti par simbolu izvēlēta lokomotīve - 12 valstis četros gados, tāds ir "Nantes-Europe-Express" (NEE) projekta uzstādījums. Koncentrējot uzmanību uz valstīm, kas pēdējās pievienojās ES, projektā tiek iepazīta kaimiņvalstu kultūra un veicināta starpvalstu saziņa. Mūziķis Albērs Mažistērs (Albert Magister) un fotogrāfs Jurī Zakovičs (Youri Zakovitch) nedēļu viesojās arī Latvijā.

Ceļojums var sākties!

Šogad abi četrdesmitgadnieki ceļo pa Baltijas valstīm.

Projekta logo
Projekta logo Foto: www.nantes-europe-express.eu

Uzskati par Eiropu

Albērs saka, ka gribētos ticēt vienotas Eiropas pastāvēšanai, tomēr valoda ir tā, kas atšķir tautas. Viņš arī uzskata, ka Eiropai ir nepieciešams prezidents.

Jurī ir kategoriskāks un uzskata, ka ES radīja varaskāri vīri, lai palielinātu banku ietekmi. "Eksistē biznesa Eiropa, taču

mēs visi esam vienas valsts – ES - kaimiņi. Francūži zina savu dzīvesveidu, bet iepazīšanās ar citu - tas ir kā svaigs gaiss, ko elpot."

Fotogrāfs saka, ka viņam tīkamāk par citu zemi uzzināt, tieši komunicējot ar tās valsts iedzīvotājiem, nevis lasot presi. "Arī dokumentālās filmās es uzzinu vairāk nekā ziņās."

Multikulturālie francūži

Albērs, šarmantais mūziķis no Nantes pilsētas, arī ceļojumā nešķiras no ģitāras, bet Jurī iepazīstoties bilst, ka viņa tēvs ir no Kijevas. Sarunājamies ne vien franču-angļu miksa valodā, bet arī ar krievu iestarpinājumiem - Jurī runā lauztā krievu mēlē. Savukārt šā raksta autore kļūst par krievu valodas "professeur" pat bez akadēmiskā grāda, tādēļ vien, ka franču valodā nav vārda "skolotāja".

Autotūristi

Abi Latvijā pārvietojās ar īrētu auto un paniski baidījās no auto bloķēšanas iekārtas, tādēļ godprātīgi maksāja par autostāvvietu. Jurī ir neizpratnē, kādēļ "tik daudzi Rīgā brauc ar lielām mašīnām", un viņa jautājumā paslēpts - "vai te ir tik daudz bagātnieku"?

Abi devušies arī uz Madonu, lai apmeklētu grupas "Keksi" koncertu. Iespējams, tieši pēc pārbrauciena tika secināts, ka "Latvija ir kā liels mežs ar trim ceļiem".

Daudzveidīgās tikšanās

Francūži tikušies ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, arī ar mūziķi Denisu Paškeviču (viņa telefona numuru iedeva Marijas Naumovas menedžeris, bet pašu Mariju pazīst Jurī vecāki), fotogrāfu Nilu Vilni, VEF mākslas centra māksliniekiem, LMA rektoru Alekseju Naumovu, kurš aktīvi interesējās par studentu apmaiņu ar Nantē studējošajiem. Īpaši sajūsmināti galvaspilsētas viesi bija par grupas "Triānas parks" priekšnesumiem un uzņemšanu savās mājās. Francūži viesojās arī Rīgas Doma kora skolā ar nelielu konferenci par NEE.

Filmējot grupas "Triānas parks" uzstāšanos
Filmējot grupas "Triānas parks" uzstāšanos Foto: Anastasija Ļadenko

Turpinājums sekos

Abiem francūžiem Rīgā ļoti patika. Jurī saka, ka mūsu cilvēki viņu iedvesmo, tādēļ viņš būtu priecīgs šeit atgriezties, lai fotografētu, intervētu... Savukārt Albērs Rīgā atgriezīsies pavasarī, lai turpinātu sadarbību ar mūziķiem un dotu iespēju viņiem uzstāties Francijā.

Pagaidām tiek veikta videomateriāla montēšana un tulkošana, bet drīz safilmētais būs redzams projekta mājaslapā (sk. raksta resursus).

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu