Noslēgušās prominenču sacensības „Skriesim pakaļ putniem!”

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) 6. oktobrī (sestdiena) organizētajās prominenču putnu vērošanas sacensībās „Skriesim pakaļ putniem!” uzvarējusi komanda, kurā startēja vides ministrs Raimonds Vējonis, īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās Normunds Broks un Ukrainas vēstniecības padomnieks Aleksandrs Jurovs. Divu stundu laikā komanda Bērzciemā novēroja 25 putnu sugas. Komandu pavadīja putnu vērotājs Andris Klepers.

Sacensībās piedalījās arī sabiedrībā pazīstamu cilvēku komanda (sportists Raimonds Bergmanis, ķirurgs Jānis Zaržeckis, Latvijas Institūta vadītājs Ojārs Kalniņš un Šveices vēstniece Anne Bautī (Anne Bauty)), kas pie Siliņupītes grīvas novēroja 19 putnu sugas. Žurnālistu komanda (Māris Olte, Gundega Skudriņa, Sandijs Semjonovs un Andrejs Volmārs) Mērsragā pie putnu vērošanas torņa novēroja 18 putnu sugas. Savukārt Saeimas deputātu komanda (Ingmārs Līdaka un Pauls Putniņš) Mērsragā pie Pekraga novēroja 21 putnu sugu.

Uzvarētāju komanda pēc apbalvošanas pauda prieku par uzvaru sacensībās un ar patiesu entuziasmu stāstīja par novērotajiem putniem. Komanda īpaši lepojas ar pelēkās pīles novērojumu – šo putnu komandas dalībnieki pamanījuši ap 300 meža pīļu barā. Īpašs novērojums bijis arī lielais baltais gārnis, kas tomēr kopējā sugu sarakstā nav iekļauts, jo novērots piecas minūtes pēc sacensību laika beigām. Komanda arī izsaka pateicību komandas pavadonim, kas jau sacensību sākumā komandu noskaņoja uz pareizā viļņa, aicinot nesasteigt un rūpīgi ieskatīties. Uzvarai tuvinājis arī tas, ka vides ministram Raimondam Vējonim bijušas priekšzināšanas par Latvijas putniem. Ukrainas vēstniecības padomnieks Aleksandrs Jurovs atzina, ka priecājas par dalību sacensībās un uzskata, ka šādi pasākumi, kuru laikā ir iespēja tuvoties dabai un iepazīt to, ir ļoti nepieciešami.

“Jau sacensību sākumā kopā ar komandas dalībniekiem nospriedām, ka sacensību laikā varētu novērot ap 30 putnu sugas, un sasniegtais rezultāts ir iepriecinoši tuvu šim skaitlim,” norāda komandas pavadonis Andris Klepers.

Uzvarētāju komanda saņēma galveno balvu – dabas fotogrāfa Jāņa Ķuzes putnu fotogrāfijas, bet visi sacensību dalībnieki sev līdzi paņēma piemiņas veltes – Latvijas putnu balsu ierakstus, kuru autors ir Ints Feders.

Jau ziņots, ka šā gada 6. un 7. oktobrī notiek gadskārtējās starptautiskās putnu vērošanas dienas. Pēdējos gados mūsu valstī tās gūst plašu atsaucību un simtiem cilvēku aktīvi piedalās putnu dienu pasākumos. Lai popularizētu putnu vērošanu kā demokrātisku, aizraujošu un videi draudzīgu brīvā laika pavadīšanu dabā un pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību putniem, LOB šogad organizēja prominenču sacensības "Skriesim pakaļ putniem!”.

Sacensības „Skriesim pakaļ putniem!” notika Rīgas jūras līča rietumu piekrastē no Siliņupītes grīvas līdz Mērsaragam, savukārt pasākuma atklāšana un apbalvošana – Ķemeru nacionālā parka administrācijas ēkā “Meža māja”.

Katru komandu pavadīja pieredzējis putnu vērotājs vai ornitologs, kas komandas dalībniekiem palīdzēja noteikt putnu sugas. Komanda sacensību dienas rītā izlozēja vienu no četrām sacensību vietām un sava gida pavadībā devās uz to. Divu stundu laikā izlozētajā teritorijā komandai kopā ar pavadoni bija jāpiereģistrē pēc iespējas vairāk putnu sugu.

Sacensību organizēšanu atbalstīja Latvijas Vides aizsardzības fonds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu