Džeina Birkina atgriežas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šarmantā aktrise un dziedātāja Džeina Birkina (Jane Birkin) atgriezīsies Latvijā janvārī, lai sniegtu šeit nu jau divus koncertus.

Daudziem klausītājiem vēl spilgtā atmiņā palikusi Džeinas uzstāšanās 2005. gadā Latvijas Nacionālajā operā, bet jau 26. janvārī būs iespēja noklausīties Džeinas jauno programmu Rīgā, Latvijas Nacionālajā teātrī, savukārt 27. janvārī māksliniece uzstāsies Valmieras Kultūras centrā.

Džeina Birkina jau ir viesojusies Nacionālā teātra telpās 2005. gadā, kad viņa kopā ar Parīzes Nacionālā teātra direktoru speciāli ieradās no Francijas, lai apmeklētu ekskluzīvo izrādi par Serža Geinsbūra dzīvi "Sorry Angel". Šajā viesošanās reizē Džeina atzina, ka Nacionālā teātra ēkai piemīt ļoti īpaša aura, tāpēc viņa ar nepacietību gaida iespēju dziedāt šajā vietā.

Francijā dzīvojošā angļu aktrise, sava laikmeta simbols, uz Latviju vedīs jaunu koncertprogrammu, kurā iekļautas dziesmas no Birkinas jaunākā albumā. EMI paspārnē iznākušajam jaunas dziesmas rakstījuši lieliski komponisti – Nīls Hanons (Neil Hannon), Rufuss Veinraits (Rufus Wainwrigth), Artūrs Dominiks (Arthur H. Dominique) un citi. Līdzās jaunradītajām kompozīcijām iekļautas arī laika pārbaudi izturējušas vērtības – Toma Veitsa (Tom Waits) un Nīla Janga (Neil Young) dziesmas, kurām aranžijas veidojuši Reno Letangs un Gonzaless (Renaud Letang & Gonzales). Dziesmas galvenokārt ir angļu valodā, un Džeina šajā repertuārā ir ielikusi ļoti daudz savas personības un ļoti daudzveidīgi izmanto savu īpašo balsi, sievišķīgo šarmu un aktrises dotības.

Aktrises un dziedātājas dzīve un radošais mūžs nesaraujami saistīts ar vienu no Francijas 20. gadsimta spožākajām personībām, aktieri, režisoru, komponistu un dziedātāju, ne pārāk glīto, bet bagāto siržu lauzēju Seržu Geinsbūru, kura bijušo mīļāko vidū ir ne viena vien slavena skaistule, to skaitā arī Vanesa Paradī un pat Bridžita Bardo.

1969. gadā izdotais, ar Geinsbūru kopā erotiski un kaislīgi iedziedātais grāvējs "Je t’aime...moi non plus" atnesa Birkinai pasaules slavu. Tas daudzviet tika skarbi nosodīts un vēl arvien ir uzskatāms par, iespējams, visu laiku populārāko franču dziesmu. Šo dziesmu nosodīja Vatikāns, sākotnēji bija paredzēts ierakstu veikt kopā ar Bridžitu Bordo, bet viņa atteicās no šādas iespējas. (Starp citu, klīst baumas, ka Geinsbūrs un Birkina patiešām esot nodarbojušies ar seksu šīs dziesmas ieraksta laikā.) Birkina lielu daļu sava radošā mūža ir veltījusi Geinsbūra dziesmu popularizēšanai. Viņi viens otru ir padarījuši par Francijas un Eiropas mūzikas un kino ikonām.

Džeina Birkina vēl arvien dzīvo Francijā, turpina filmēties un aktīvi darbojas uz teātra skatuves, iedzied jaunas dziesmas un daudz laika velta saviem mazbērniem. Birkinas un Geinsbūra meita Šarlote Geinsbūra arī ir atzīta aktrise.

Biļetes uz koncertu būs iegādājamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās visā Latvijā no 12. oktobra.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu