Piecas lieliskas Prinsa dziesmas, ko viņš sacerējis citiem (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Apritot četriem gadiem (21. aprīlī) kopš mūziķa negaidītās aiziešanas mūžībā, piedāvājam ielūkoties popmūzikas hameleona Prinsa (Prince) radošajā mantojumā. Prinss bija ļoti radošs un produktīvs. Viņš atrada laiku ieskaņot ne tikai savas plates, bet arī sacerēt un palīdzēt sacerēt dziesmas citiem mūziķiem (Sheila E, Sheena Easton, Patti Labelle, The Time u.c.). Protams, populārākā Prinsa dziesma, ko slavenu padarīja cita zvaigzne - Šineida O'Konora (Sinead O'Connor), ir «Nothing Compares 2 U» (1990), taču ir vēl daudzas dziesmas, par kurām, iespējams, nemaz nezinājāt, ka to autors ir Prinss. Lūk, piecas no tām.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Stevie Nicks «Stand Back» (1983)

Tehniski šī nav Prinsa sacerēta dziesma, taču to apvij leģenda. Kā stāsta pati amerikāņu dziedātāja un leģendārās grupas «Fleetwood Mac» dalībniece Stīvija Niksa (Stevie Nicks), tad šo dziesmu viņa sacerējusi Prinsa singla «Little Red Corvette» ietekmē savā kāzu dienā (ar Kimu Andersonu). Viņa esot iedvesmojusies no Prinsa sintezatoru skaņas un vienā dienā sacerējusi vārdus un melodiju, ko ierakstījusi demo. Vēlāk zvanījusi Prinsam un izstāstījusi šo stāstu. Prinss esot ieradies studijā un pavadījis pie ieraksta 25 minūtes, iespēlējot sintezatoru partijas. Tiesa, pie dziesmas autoriem viņš oficiāli netiek minēts, taču tāpat ir skaidrs, ka bez Prinsa šāda dziesma nebūtu tapusi un neskanētu tieši tā, kā tā skan. «Viņš ienāca studijā, iespēlēja sintezatoru un aizgāja... gluži kā sapnī,» atceras Niksa.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Chaka Khan «I Feel for You» (1984)

Lai arī «I Feel for You» ir Prinsa dziesma, tieši Čakai Hānai viņš to speciāli nav komponējis. Patiesībā 1979. gadā viņš to bija iecerējis dāvināt savai mīļotajai Patrīsijai Rašīnai (Patrice Rushen), taču beigās iekļāva pats savā albumā «Prince». Vēlāk Hānas versijā šī dziesma kļuva par veiksmīgu elektrofanka hitu.

 
Foto: Publicitātes foto

Martika «Love... Thy Will Be Done» (1991)

Divus gadus pēc supergrāvēja «Toy Soldiers», dziedātāja Martika vērsās pie Prinsa pēc palīdzības otrā albuma ierakstīšanai. Prinss Martikai sacerēja 4 dziesmas, kas iekļautas albumā «Martika's Kitchen», tajā skaitā meditatīvo «Love... Thy Will Be Done». Martika esot devusies uz «Paisley Park» studiju, kur Prinss kopš 1987. gada ieraksta visu savu mūziku, līdzi ņemot blociņu ar dzejoļiem. Prinss nokopējis šo to no tā un teicis, lai Martika dod viņam aptuveni nedēļu laika. Pēc nedēļas dziedātāja savā pastkastē saņēma kaseti ar mūziku. Prinsu viņa vairs nekad nav satikusi.

 
Foto: Publicitātes foto

The Bangles «Manic Monday» (1986)

Kad Prinss bija redzējis meiteņu grupu «The Bangles» koncertā, viņš nosūtīja grupai lenti ar divām jaunām dziesmām, ko vēlējies, lai meitenes ieskaņo. Viena no tām bija «Manic Monday» - ikdienas biroja rutīnas himna, par kuru Prinsam bija tikai nojausma no nostāstiem.

 
Foto: Publicitātes foto

Sinead O'Connor «Nothing Compares 2 U» (1990)

1985. gadā «Nothing Compares 2 U» izdeva Prinsa blakusprojekts «The Family», taču bez lieliem panākumiem. Taču, kad 1990. gadā šo dziesmu ieskaņoja Šineida O'Konora, tā kļuva par sensāciju. «Es visā saskatu kādas kosmiskas likumsakarības,» izteicies Prinss. «Man patīk Šineidas versija. Es domāju, ka mēs šo dziesmu attīstījām līdz tādai stadijai, kādai varējām, tālāk jau citi cilvēki pārņem stafeti un uzlabo dziesmu.»

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu