Vai var iegādāties paštaisītus e-talonus? (74)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējā laikā interneta telpā esot parādījušies hakeru piedāvājumi iegādāties "uzlauztus" e-talonus, vismaz tā apgalvo laikraksts "Telegraf". Jāpiebilst, ka laikraksts vismaz publiski nav nācis klajā ar pierādījumiem. Arī Rīgas satiksme noliedz minēto informāciju.

Latvijas IT speciālisti vidū it kā tiekot runāts par to, ka elektroniskās biļetes sistēmu esot uzlauzuši programmētāji - iesācēji, min "Telegraf". Pēc TVNET rīcībā esošās informācijas, ieguldītais darbs un tehnikas izmaksas pašizgatavotam e-talonam neatmaksājas, jo lētāk ir nopirkt oriģinālu.

Pēc neoficiālas informācijas esot iespējami divi krāpšanas veidi - "mūžīgā" biļete jeb e-talons ar neierobežotu skaitu braucienu un papildināmā biļete, kura lietojama kopā ar pašizgatavotu ierīci, kas ļauj nepieciešamības gadījumā e-talonu papildināt. Otrajā gadījumā izskaitļot "zaķi" ir gandrīz neiespējami, raksta avīze.

"Rīgas satiksmes" preses sekretāre Iluta Bērziņa noraidījusi informāciju par iespējamu elektroniskās biļetes sistēmas uzlaušanu. Pēc viņas teiktā, nav reģistrēti šāda rakstura nelegālas rīcības mēģinājumi. Ja kaut kas tāds notiktu, sistēmas izstrādātājam saskaņā ar līgumu ir jākompensē zaudējumi. Bērziņa arī atzīmējusi, ka analogas elektronisko biļešu sistēmas strādā arī citās valstīs, turklāt ilgāk nekā Rīgā.

Uzņēmuma "Rīgas karte", kas ieviesis un apkalpo e-talona sistēmu, valdes loceklis Aleksandrs Brandavs laikrakstam paudis šaubas par to, vai sistēmu var uzlauzt.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu