"Rīgas satiksmes" kontrolierus vaino patvēruma meklētāju apkrāpšanā (174)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" esot saskārusies ar "Rīgas satiksmes" kontrolieru krāpnieciskām darbībām pret patvēruma meklētājiem, kuri izmanto sabiedrisko transportu braucieniem no patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki".

Kā stāstīja biedrības pārstāve Rasa Saliņa, šodien kāda gruzīnu ģimene - vīrs un sieva - no "Muceniekiem" devušies uz tikšanos, lai sniegtu interviju par to, kā viņi jūtas, gadu pavadījuši Latvijā.

Iekāpjot "Rīgas satiksmes" 16.maršruta autobusā Gruzijas pilsoņi esot piegājuši pie šofera, lai iegādātos biļeti. Šoferis pieklājīgi pateicis, ka nevar izmainīt gruzīnu sniegto 20 latu banknoti, taču solījis to vēlāk nokārtot. Brauciena laikā iekāpusi kontroliere, kurai šoferis esot paskaidrojis situāciju. Kontroliere esot piedāvājusi samainīt viņu 20 latus, lai viņi var samaksāt par braucienu, taču no iedotās banknotes izdevusi tikai 10 latus un aicinājusi parakstīt divas kvītis, katru piecu latu vērtībā.

Tas izraisījis gruzīnu sašutumu un, lai situāciju risinātu, Gruzijas pilsoņi ierosinājuši doties uz policijas iecirkni Matīsa ielā. Ierodoties iecirknī, policijas darbinieki uz Gruzijas pilsoņu lūgumu runāt krieviski esot atbildējuši, ka viņi atrodas Latvijā un šeit ir jārunā valsts valodā.

Kā stāstījuši Gruzijas pilsoņi, ar kontrolieri policijas darbinieki esot runājuši latviski, tāpēc viņi lūguši sarunu pārtulkot, lai saprastu notiekošo. Gruzīni jau nedaudz saprot latviešu valodu, tāpēc viņiem radušās aizdomas, ka kontrolieres stāstītais neatbilstot patiesībai. Tikai pēc biedrības preses pārstāves ierašanās iecirknī situācija esot mainījusies.

Iecirknī uzrakstīts iesniegums ar situācijas aprakstu un pieprasīts, lai "Rīgas satiksme" atdot 10 latus, kā arī soda minēto kontrolieri. Iecirknī esot ieradušās arī "Rīgas satiksmes" inspektores. Patvēruma meklētājs dienā saņem valsts pabalstu 1,50 latu apmērā, līdz ar to šie 10 lati ir vienas nedēļas iztikas nauda.

Minētajai gruzīnu ģimenei pirms nedēļas atteikts bēgļa statuss un viņi būšot spiesti pret savu gribu atgriezties Gruzijā. Pēc viņu pašu teiktā, viņi gada garumā mācījušies latviešu valodu, kā arī mūsu valsts kultūru, ļoti cerot šeit pavadīt savu dzīvi.

Kā apgalvo organizācija "Drošā māja", šāda situācija neesot pirmoreiz - patvēruma meklētājus, kuri pastāvīgi atrodas "Muceniekos" un brauc ar sabiedrisko transportu centra virzienā, "Rīgas satiksmes" kontrolieri cenšoties apkrāpt, jo redzot viņu atšķirīgo ādas krāsu.

Aģentūrai LETA šovakar nav izdevies sazvanīt "Rīgas satiksmes" preses pārstāvi, lai uzklausītu uzņēmuma viedokli par notikušo.

Biedrība "Patvērums ""Drošā māja"" ir dibināta 2007.gada 6.augustā ar mērķi attīstīt atbalsta pakalpojumus cilvēku tirdzniecībā cietušām personām, legālajiem imigrantiem, tai skaitā patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu