Pasniegs Latvijas Literatūras gada balvas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Spīķeru koncertzālē 21. aprīlī norisināsies Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, informē Kultūras ministrijā (KM). Ceremonijā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikts speciālbalvas ieguvējs dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanu no senislandiešu valodas atdzejojot «Eddas dziesmas», kā arī godināts mūža balvas ieguvējs - dzejnieks Jānis Rokpelnis par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, radot augstvērtīgus literāros darbus dzejā un atdzejā.

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī balvas simbolisko veidolu - lampu, ko veidojusi dizaina studija «Mājo», iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Balvas pasniegšanas pasākumā tiks pasniegtas arī vairākas atbalstītāju balvas.

Šā gada pasākuma vadmotīvs ir «Melns uz balta», kas atklāj baltās lapas bezgalīgo ietilpību, pārradot uz tās vissmalkākās pasaules vibrācijas lasītājiem uztveramā veidā un ļaujot ielūkoties literatūras radīšanas noslēpumainajā telpā, kurā notiek dažādu matēriju pārkausēšana gaismā. Balvas pasniegšanas ceremoniju veido rakstniece Inga Žolude, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs, video režisors Kristaps Kalns un Guntis Leimanis, kā arī gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Pasākumu vadīs rakstniece un žurnāliste Kristīne Želve un rakstnieks Pauls Bankovskis, bet par muzikālajām intermēdijām rūpēsies ansamblis «Brokastis četratā».

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Latvijas Literatūras gada balvai prozas kategorijā nominēta Noras Ikstenas grāmata «Mātes piens», Māra Bērziņa «Svina garša», Gunta Bereļa «Vārdiem nebija vietas», Vlada Spāres «Tu nevari dabūt visu, ko gribi», kā arī Ingas Žoludes «Stāsti».

Dzejas kategorijā balvai nominēts Andra Ogriņa krājums «Plaukstu šķērsielas», Toma Treiberga «Drudzis», Jāņa Rokpeļņa «Post factum» un Kārļa Vērdiņa «Pieaugušie».

Kategorijā «Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem» uz balvu pretendē Leona Brieža «Saputrotā putra», Luīzes Pastores «Svešinieka atnākšana», Arno Jundzes «Kristofers un Ēnu ordenis», kā arī Jura Zvirgzdiņa «Have a nice day! Gandrīz mīlas stāsts».

Ārvalstu literatūras tulkojumu kategorijā balvai nominēti divi Maimas Grīnbergas tulkojumi no igauņu valodas - Jāna Unduska «Gaidot vārdus» un Mēlisa Frīdentāla «Bites». Balvai nominēts arī Dena Dimiņa no franču valodas tulkotais Džonatana Litela darbs «Labvēlīgās», Ingas Karlsbergas no vācu valodas tulkotais Antonijas Mihaēlisas «Pasaku stāstnieks» un Halinas Lapiņas tulkojums no čehu valodas - Boženas Ņemcovas «Vecmāmiņa».

Par spilgtākā debitanta statusu cīnās Madara Gruntmane ar dzejoļu krājumu «Narkozes», Sabīne Košeļeva ar darbu «Rīga - Maskava. 21.gadsimta mīlasstāsts», Elīna Bākule-Veira ar krājumu «Zilonis okeāns» un Anita Mileika ar savu darbu «Mūžīgā nepārtikusī stirna».

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2015.gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstnieks Arvis Kolmanis, filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins, literatūrzinātniece Austra Gaigala, dzejnieks Aivars Eipurs, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūras un latviešu valodas skolotāja, literatūrzinātniece Lita Silova, literatūrzinātniece Sandra Ratniece un dzejnieks Artis Ostups.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu