Latvietes ieliek lietuvietēm! (59)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Eiropas meistarsacīkšu otrā posma pirmajā spēlē šovakar Itālijā vairāk nekā pārliecinoši ar 76:46 uzvarēja Lietuvu un ievērojami palielināja savas izredzes kvalificēties ceturtdaļfinālam. Savā līdz šim labākajā turnīra spēlē latvietes nodemonstrēja izcilu sniegumu aizsardzībā.

Ar 20 punktiem rezultatīvākā Latvijas valstsvienības rindās šodien bija komandas kapteine Anete Jēkabsone-Žogota, kuras rēķinā arī četras atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles.

Anete Jēkabsone (pa labi) jau trešajā spēlē pēc kārtas bija rezultatīvākā mūsu komandā.
Anete Jēkabsone (pa labi) jau trešajā spēlē pēc kārtas bija rezultatīvākā mūsu komandā. Foto: FIBA.com

16 punktus visa turnīra rezultatīvākā spēltāja guva jau pirmajā puslaikā, un tieši viņa ar diviem tālmetieniem iesāka mūsu komandas izrāvienu pirmās ceturtdaļas izskaņā. Jēkabsonei izdevās gūt desmit punktus pēc kārtas un otrās ceturtdaļas vidū negatīvo 7:9 viņa pārvērta pirmajā solīdajā mūsu komandas pārsvarā - 17:9! Kā izrādījās, tad no šīs ofensīvas lietuvietēm tā arī neizdevās atgūties.

Atlikušajā spēles laikā Latvijas valstsvienība dominēja visos basketbola elementos, pārliecinoši uzvarot gan cīņā zem groziem, gan ar lielisku precizitāti metot no jebkuras laukuma vietas. No spēles mūsu meitenes realizēja 31 metienu no 66.

Pa ceturtdaļām - 15:9, 20:14, 22:11, 19:12.

E grupā Latvijai šī bija otrā uzvara, kas ļāva apsteigt Lietuvu un pakāpties uz trešo vietu. Lai garantētu vietu "play off" turnīrā, atlikušajās divās spēlēs mūsu komandai pietiks ar vienu uzvaru, tomēr nav izslēgts, ka izšķiroša izrādīsies tieši šodien gūtā uzvara. Svētdien mūsu komanda pulksten 22.00 tiksies ar grupas līderēm beļģietēm, kas šodien ar 85:63 sagrāva Turciju un svinēja jau trešo uzvaru trīs spēles. Otrdien grupu turnīra pēdējā spēlē Latvija desmitos vakarā mērosies spēkiem ar Vācijas valstsvienību.

Latvijas valstsvienības sestais laukuma spēlētājs kā vienmēr bija uzdevuma augstumos. Arī Vasto sporta halles tribīnēs letiņi "izcīnīja" uzvaru pār leišiem.
Latvijas valstsvienības sestais laukuma spēlētājs kā vienmēr bija uzdevuma augstumos. Arī Vasto sporta halles tribīnēs letiņi "izcīnīja" uzvaru pār leišiem. Foto: FIBA.com

Uzvara pār Lietuvu šogad ir jau trešais spigtais mūsu zemes basketbola trieciens pa lepno dienvidu kaimiņi pašapziņu. Vispirms bija vīriešu valstsvienības pēdējo sekunžu uzvara pārbaudes spēlē Rīgā, pēc tam sekoja U-18 junioru valstsvienības triumfs Eiropas meistarsacīkšu spēlē par bronzas medaļām un nu arī pārsteidzoši iespaidīgā sieviešu komandas uzvara EM finālturnīrā Itālijā... Trīs lietas - labas lietas!

Interesanti, ka spēlē ar lietuvietēm latvietes turpināja kādu patīkamu tradīciju. Ja tika uzvarēts sākuma iemetiens, tad uzvara nāca rokā arī visā mačā.

Pirms spēles Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš komandai bija devis uzdevumu bieži mainīt aizsardzības modeli no "cilvēks-cilvēks" segšanas uz zonas aizsardzību, kad bumba tika ievadīta spēlē no gala līnijas. Šāda taktika pilnībā attaisnojās, jo realizācija beidzot bija augstā līmenī un pretinieces pīties vien pinās mūsu aizsardzības tīmekļos. Salīdzinot ar lietuvietēm, latvietes laukumā kustējās daudz ātrāk gan ar, gan bez bumbas, un šī bija pirmā reize, kad ievērojamu punktu skaitu izdevās gūt ar ātrajiem uzbrukumiem un arī no groza apakšas, nevis kā iepriekšējās trīs spēlēs, kad veiksme bija atkarīga praktiski tikai no tālmetieniem. Statistika: Latvija - 2p 22/44 (40,9%!), 3p 9/22 (50%!), sm 5/6, Lietuva - 2p 12/33, 3p 5/17, sm 7/12.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 41, Lietuva - 27.

Šodien Vasto 16 punktus un sešas atlēkušās bumbas (četras zem pretinieču groza!) lieliskajai uzvarai pievienoja Ieva Kubliņa, savukārt Zane Tamane izcēlās ar astoņiem punktiem, deviņām atlēkušajām bumbām, piecām rezultatīvām piespēlēm, četrām pārtvertām bumbām un diviem bloķētiem metieniem!

Pa desmit punktiem guva Liene Jansone (vēl arī 7 atlēkušās bumbas) un Ieva Tāre, kura lielu spēles daļu savās rokās turēja komandas saspēles grožus.

Lietuvas valstsvienībā rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Iveta Marčauskaite.

Pēc sekmīgā sākuma, kad pēc vairākiem neveiksmīgiem metieniem latvietes panāca piecu punktu pārsvaru (7:2), mūsu kaimiņienēm izdevās līdzvērtīgs izrāviens ar 7:0, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 9:7. Tā bija otrā un pēdējā reize spēlē, kad Lietuvas spēlētāju sejas rotāja smaids.

Zane Eglīte (pa labi) arī šajā spēlē realizēja vienu ļoti svarīgu metienu.
Zane Eglīte (pa labi) arī šajā spēlē realizēja vienu ļoti svarīgu metienu. Foto: FIBA.com

Tas apdzisa jau puslaika beigās, kad pēc Tāres un Zanes Eglītes tālmetieniem Latvijas valstsvienībai izdevās noslāpēt pretinieču izmisīgos atspēlēšanās mēģinājumus. Vistuvāk lietuvietes pietuvojās otrās ceturtdaļas vidū, kad Vita Kuktiene panāca 18:23.

Latvijas komandas rindās vēl spēlēja un punktus guva: Zane Eglīte 5 p. +2 a.b., Gunta Baško 4 p. +4 a.b., Santa Dreimane 3 p., Dita Krumberga 0 p. Aija Brumermane, Ilze Ose-Hlebovicka, Anita Teilāne - nespēlēja.

Jēkabsone joprojām ir visa turnīra līdere ar vidēji spēlē gūtiem 20,3 punktiem un pirmo vietu saglabā arī labāko piespēlētāju konkurencē - vidēji 4,8 spēlē.

Latvijas valstsvienības sastāvs: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš. Treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu