Prominences skries pakaļ putniem (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu šā gada 6. oktobrī (sestdiena) organizē sacensības „Skriesim pakaļ putniem!”. To laikā putnu noteikšanā sacentīsies piecas komandas, kuru sastāvā aicinātas piedalīties sabiedrībā pazīstamas personības, Latvijā rezidējošie ārvalstu vēstnieki, politiķi un žurnālisti.

Šā gada 6. un 7. oktobrī notiek gadskārtējās starptautiskās putnu vērošanas dienas. Pēdējos gados mūsu valstī tās gūst plašu atsaucību un simtiem cilvēku aktīvi piedalās putnu dienu pasākumos. „Lai popularizētu putnu vērošanu kā demokrātisku, aizraujošu un videi draudzīgu brīvā laika pavadīšanu dabā un pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību putniem, LOB šogad organizē īpašu pasākumu – sabiedrībā pazīstamu cilvēku putnu vērošanas sacensības „Skriesim pakaļ putniem!”” skaidro LOB direktore Ilze Vilšķērste. “Putnu iepazīšana ir pirmais solis ceļā uz izpratni par putnu un to dzīvesvietu saglabāšanas nepieciešamību.”

Sacensību sākums būs plkst. 9.00 Ķemeru nacionālā parka administrācijā „Meža māja” Ķemeros, noslēgums un apbalvošana – turpat plkst. 15.00. Katrā komandā paredzēti četri dalībnieki, kurus līdzjutēju lomā pavadīs ģimenes locekļi. Sacensību laikā komandām pazīt putnus palīdzēs to gidi, pieredzējuši ornitologi un putnu vērotāji Māris Strazds, Jānis Ķuze, Andris Klepers, Kaspars Funts un Edgars Lediņš. Atklāšanas laikā pie rīta kafijas komandas izlozēs sacensību vietas (pasākuma vadītāja Gundara Āboliņa uzraudzībā) un dosies uz tām sava gida pavadībā. Divu stundu laikā izlozētajā teritorijā komandai būs jāfiksē pēc iespējas vairāk putnu sugu. Plkst. 14.00 visas komandas atgriezīsies „Meža mājā”, kur žūrija izvērtēs komandu rezultātus un noteiks uzvarētājus. Turpinājumā notiks uzvarētāju apbalvošana un neformāls noslēguma pasākums ar piemiņas balvām un uzkodām, kura laikā komandas varēs apmainīties iespaidiem.

Šobrīd dalībai sacensībās „Skriesim pakaļ putniem” jau pieteikušies Latvijas Institūta vadītājs Ojārs Kalniņš, kinorežisore Laila Pakalniņa, mūziķis Arnis Mednis, ķirurgs Jānis Zaržeckis, Portugāles, Šveices, Moldovas, Nīderlandes un Kanādas vēstnieki. Ir gatava arī žurnālistu komanda, to skaitā melno stārķu ekspedīcijas aculiecinieks Sandijs Semjonovs, un Saeimas deputātu komanda, kurā dalību pieteikuši četri deputāti ar “putniskiem” uzvārdiem – Vitālijs Orlovs, Vents Armands Krauklis, Jānis Strazdiņš, Pauls Putniņš – un to pavadonis Ingmārs Līdaka.

Ielūdzam plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus vērot sacensību norisi klātienē! Sacensību dienas rītā plkst. 8.00 no Rīgas Latviešu biedrības nama (Merķeļa ielā 13) startēs žunālistiem paredzēts autobuss uz Ķemeru “Meža māju”. Atpakaļ uz Rīgu tas dosies ap plkst. 15.00, pēc uzvarētāju apbalvošanas. Lūdzam informēt LOB par jūsu līdzdalību: Ilze Ķuze, tālr. 28632314, e-pasts - ilze@lob.lv

Starptautisko putnu vērošanas dienu laikā (6. un 7. oktobrī) LOB sadarbībā valsts īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrācijām deviņās Latvijās vietās rīko 15 bezmaksas putnu vērošanas ekskursijas, kurās aicināts piedalīties ikviens interesents. Ar ekskursiju norises vietām un laikiem iespējams iepazīsties LOB interneta lapā: http://www.lob.lv/lv/birdwatch/2007.php

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu