Uztura policija: kas Abu Meri ģimenei ledusskapī?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iepriekšējā rakstu rubrikas sērijā «Draņķvielām pa pēdām» uzzinājām, ka Toma un Lauras Grēviņu ģimenes ledusskapju saturs ir teju perfekts. Šoreiz devāmies pie uzņēmējas Lindas Abu Meri, lai noskaidrotu, kādi ir šīs ģimenes ikdienas ēšanas paradumi un ko par to domā mūsu eksperts, dietologs Andis Brēmanis.

 
Foto: TVNET

Apsveicami!

Dārzeņi: gurķi, tomāti, selerija, burkāni, redīsi, sīpoli. Pašdiedzēti lociņi, piparmētras un salāti podiņos. Saldētas ogas. Griķi, auzu pārslas, popkorns, lēcas. Rieksti un žāvēti augļi. Graudu maize, lavašs un rupjmaize. Tomātu pasta, konservēti tomāti, pupiņas. Krējums, turku jogurts, olas.

«Prieks redzēt, ka labā produktu grupa ir vislielākā un visplašākā! Te redzams liels akcents uz to, kam jābūt mūsu pamatēdienkartē. Augļi, ogas, dārzeņi – tā ir bāze, kas ir vitamīni, mikroelementi un visādi citādi bioloģiski aktīvas vielas. Tad mēs te redzam plašu graudaugu grupu – griķi, auzu pārslas un maize. Labi, ka uzturā tiek lietots arī lavašs. Lūk, un beigās ir pākšaugi – pupiņas, kukurūzas graudiņi un lēcas.

Linda, jūs man jautājāt, kā popkorns var būt vēlams? Bez piedevām šis ir parasts graudaugs un, ja mēs mājās taisām neitrālu popkornu (ne saldu, ne sāļu), ar to nav problēma. Bet, ja pieliekam sāli, cukuru vai vēl sazin kādus garšas pastiprinātājus, tas vairs nav īsti labi. Jo patiesībā jau graudaugi ir mūsu uztura piramīdā, tie ir cieti saturoši produkti, kuri apēdot tiek sašķelti un parādās glikoze asinīs – cukurs smadzenēs un mēs jūtamies mundri un darba spējīgi.

Skatos, saprātīgās devās ģimenē tiek lietots krējums – to secinu, jo paralēli tiek lietots arī bezgaršas turku jogurts. Tas ir labi.

Daudz mājražojumu – ievārījumi, vīriešu zapte. Arī medījumu konservi un pastētes. Uzsveru vēlreiz, ka šajā grupā lieku, ja to lieto saprātīgi kā dāvanu no drauga mednieka, jo, kā zinām, vislabāk ir ēst svaigi gatavotu gaļu. Turklāt nezinām, kā mednieks lopiņu ir pārstrādājis, ja kombinātā, tad arī klāt ir daudz sāls. Par ievārījumiem – labāk tomēr ogas saldēt, jo C vitamīns termiskajā apstrādē iet bojā. Otrs, tev te nav jāliek 50% cukura, lai ievārījums uzglabātos, pieliec atlaidinātām ogām mazu šķipsniņu, sablendē un viss.

Konservētie tomāti gabaliņos – labāk iesaku pirkt veselos, jo tur ir mazāk sāls klāt, šķiet, šeit pat sāls daudzums ir 0,5 g. Tāpat labāk izmantosim tomātu pastu nekā kečupu, jo arī sāls daudzums mazāks.

Uzkodas – riekstiņi un žāvēti augļi. Sava veida koncentrāti, reizēm ļoti noderīgi, bet ir reizes, kad ne tik daudz vajadzīgi. Tomēr kā našķis apsveicams - labāk nekā konfektes, cepumi utt.

Patiesībā liels prieks par šo visu klāstu, kas ir vislielākā grupa. Jācer, ka arī ikdienā tas tiek tā izmantots!»

 
Foto: TVNET

Labi!

Sulas koncentrāts, kokteiļķirsīši, marinēti gurķīši, sviests, mango mērce, baltmaize, graudu maize.

«Mazs produktu klāstiņš, ko var traktēt - ja neēd kā pamatproduktus, tad nav tik traki. Šie produkti der kā papildinājums, bet ne kā pamatdevējs.

Mango mērcīte. Kā zinām, mango pie mums neaug, tāpēc to te pagatavot paši nevaram. Ja kārojas, jārēķinās, ka te ir liekais sāls un cukurs, bet pluss, ka arī čili, tāpēc nemaz tik daudz mēs šo mērci apēst nevaram.

Marinētie gurķīši - priecē, ka pašu marinēti, tomēr atcerēsimies, ka tas tāds maziņš našķītis, ko piekost klāt, - pamatā ēdam svaigus, tvaicētus un vārītus dārzeņus.

Visvairāk jautājumu, kā saprotu, ir par sulām. Šī sula taisīta no koncentrāta, ko iegūst no izspiestiem apelsīniem, piemēram, Ēģiptē. Tad to iztvaicē vai izsaldē ūdens daļu un dabū biezeni. Tas aizņem mazāk vietas, un tā to transportē pie mums. Tad atšķaida ar ūdeni – tā ir 100% sula no koncentrāta. Cukurs no malas netiek likts un arī ķīmiskās vielas ne. Bez augļu biezeņa un ūdens nekā cita te nav. Sulas nektārs, kas nereti liekas nevainīgāks apzīmējums, nenozīmē 100%, - 50% augļu + ūdens ar cukuru un saldinātāju. Šur tur var atrast arī 100% sulu bez koncentrāta. Izspiež, sterilizē un iepako. Nav koncentrēšanas un atšķaidīšanas. Sula ir lietojama lieta, bet pamatā tomēr jāēd augļi.

Maize nav slikti, bet ne daudz. Ja šķiet, ka graudu maize ir kas veselīgāks, varu teikt, ka tā ir taisīta no tiem pašiem rafinētajiem miltiem, tikai ar kaut kādu piedevu - kas ir graudi. Kā jau teicu, kurš strādā fiziski ik dienas, tam maize ar sviestu pienākas!

Kokteiļķirsīši paliek smukumam un baudai!»

 
Foto: TVNET

Neiesakām!

Siers, desa, žāvēta gaļiņa, konservi (tuncis, šprote), sausās brokastis, baltmaize, jogurts ar zemeņu garšu, Galina Blanca, ātrvārāmās zupiņas, majonēze, salātu dresings.

Novilkt robežu – tas ir melns un tas ir balts - šoreiz nebūs korekti. Ja runājam par ikdienas paradumiem, kā labāk tos veidot, tad varam izdalīt dažādas produktu grupas. Olbaltumvielu stūrītis (piena produkti – siera izskatā pamatā), gaļas (desiņas, pastēte), arī zivs.

Linda, pati teici, ka esi gaļēdāja, labi, tad arī šeit atbilstoši redzam dažādību gaļas produktu izvēlē – ir desa, žāvējumi, pastēte un konservi.

Tomēr ikdienā vēlētos atzīmēt, ka mums jāsliecas uz svaigas gaļas pagatavošanu, pašam izvārīt ruletīti vai pašiem sablendēt pastēti. Problēma – lielais sāls daudzums produktos un potenciāli pievienotās pārtikas ķīmijas. Šķiņķa ražošanas tehnoloģijā jau ir nepieciešama sāls klātbūtne. Un ne tikai gaļa, arī sierā tiek pievienots daudz sāls! Tāpat šprote ir kūpinājums un arī tunča konservos sāls ir daudz. Linda, labāk centīsimies izvēlēties svaigu zivtiņu vai vismaz saldētu.

Sausās brokastis, kā jau minēji, ēd bērni. Tas nav tik slikti, jo bērni ir aktīvi un patērē daudz enerģijas, bet es vēlētos vērst uzmanību uz cukura daudzumu, kas ir apmēram 20 - 30% (red. precizē: 24,8), tātad 1/4 no šīs pakas ir cukurs. Vai jūs, vārot auzu pārslu putru, uz trīs ēdamkarotēm vienu liksiet cukuru? Nu nē. Ja bērnam ir divas reizes dienā treniņi, tas nekaitē.

Linda, tu uztraucies par sviesta esamību šajā grupā. Ja pļaujam zāli, zāģējam kokus, vācam sienu – jā! Ja fiziskā slodze nav tik liela, tad ikdienas patēriņā sviestam sakām nē. Piena tauki, ja ir fiziska slodze, ir vērtīga lieta. Dod papildu enerģiju muskuļu darbam. Ja slodzes nav, tad taukiem ir tendencīte kur aizķerties.

Ko likt uz maizes? Neko. Vai, piemēram, avokado.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu