Leļļu un objektu teātra festivāls "Homo alibi 2008" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 27.augusta līdz 30.augustam Rīgā notiks Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais festivāls "Homo alibi 2008", kas šogad būs veltīts tik daudzveidīgai, fantastiskai un senai skatuves mākslas jomai kā leļļu un objektu teātris.

Festivāla rīkotāji ir sagatavojuši īpaši krāsainu programmu, kas piedāvā latviešu un ārzemju mākslinieku izrādes gan pieaugušajiem, gan bērniem un visai ģimenei.

Festivālā viesosies mākslinieki no četrām Eiropas valstīm, kas pārstāv dažādas leļļu un objektu teātra jomas. "Turak" teātris un tā vadītājs Mišels Laubu no Francijas uz Rīgu atvedīs izrādes "Divi Pjēri" un "Kopš vakardienas 4 iemītnieki" un leļļu izstādi "Ģimenes albums". Šis teātris ir slavens ar savu lielisko humoru un unikālo leļļu veidošanas tehniku, kuras pamatā ir dažādu sadzīves priekšmetu un materiālu otrreizēja pārstrāde.

Francijas "Velo" teātris savukārt ir viens no objektu teātra pamatlicējiem Eiropā. Viņu izrādē "Vilkme" galvenās lomas līdzās vienam aktierim izpilda visdažādākie priekšmeti un lietas, kas ikdienā atrodas mums visapkārt. Šo lietu atdzīvošanās un saspēle, kas noris pilnīgā klusumā, šķiet pat iedarbīgāka nekā citkārt aktieru runātie teksti.

Frenka Zēnles un Tībingenas Marionešu teātris skatītājus iepriecinās ar īstu marionešu teātri izrādē "Salto. lamento", bet huligāniskais krievu inženieru teātris "Akhe" no Pēterburgas visnotaļ oriģinālā veidā izstāstīs un ilustrēs doktora Fausta neticamos piedzīvojumus izrādē "Fausts. 2360 vārdi".

Visas viesizrādes ir domātas pieaugušajiem, bet uz tām droši var ņemt līdzi arī bērnus.

Kādas ir mūsu pašu teātra mākslinieku attiecības ar leļļu un objektu teātri - to rādīs četri jaundarbi bērniem un jauniešiem, no kuriem divi piedzīvos pirmizrādi festivālā "Homo alibi". Uzaicinot režisorus veidot bērnu izrādes festivālam, festivāla rīkotāju mērķis bija iekustināt sastingušo bērnu un jauniešu teātra vidi, bet vienīgais nosacījums māksliniekiem - darboties objektu un leļļu teātra teritorijā.

Režisors Mārtiņš Eihe kopā ar dramaturģi Kristu Burāni, leļļiniekiem Baibu Geķi un Ģirtu Šoli un jauno režisoru Kārli Krūmiņu strādā pie Ērika Kestnera stāsta "Mazais cilvēks" skatuves versijas.

Režisors un improvizators Varis Klausītājs, mūziķis Jānis Kurševs, aktrise Inta Klusa un gleznotāja Anda Lāce ir radījuši brīnišķīgu muzikāli vizuālu izrādi par vilku pelēci, kur galveno lomu spēlē zīmējumi un dzīvā animācija.

Latviešu izcelsmes igauņu horeogrāfe Renāte Valme piedāvās dejas izrādi objektu teātra estētikā "Otra zeme", bet Santa Didžus kopā ar Leļļu teātra aktieriem ar ēnu, gaismu un krāsu palīdzību uzzīmēs pasaules radīšanas stāstu. Vēl bērnu programmā iekļauta vācu un latviešu mākslinieku sadarbībā tapusī leļļu izrāde mazā teltī "Georgs garāžā", kurā piedalās Latvijas Leļļu teātra aktieris Miķelis Žideļūns.

Leļļu teātrim ir ilga un interesanta vēsture, tā aizsākumi meklējami vissenāko tautu rituālos, bet mūsdienās tam ir izšķirīga loma vairākās Austrumāzijas zemēs, kur dzīva cilvēka spēli uz skatuves skar visdažādākie ierobežojumi vai pat aizliegumi. Šodien leļļu un objektu teātris apbur ar savu daudzveidību, māksliniecisko, idejisko un tehnisko līmeni, tas saista ne tikai leļļu, bet arī dramatiskā teātra, dejas un cirka māksliniekus. Pie tam katrā valstī un kontinentā šim teātrim ir savas raksturīgas iezīmes.

Eiropā jaunā leļļu un objektu teātra lielvalstis ir Francija un Vācija, bet pasaulē ar senās tradīcijās balstītu inovāciju izceļas Dienvidamerikas un Āzijas valstis. Festivāls "Homo alibi" skatītājiem sniegs ne tikai vizuālu un emocionālu baudījumu, bet piedāvās iespēju paplašināt zināšanas par šo teātra jomu. Festivāla programmu atklās leļļu teātra speciālistes Penijas Frensisas (Lielbritānija) atvērtā lekcija par leļļu teātra vēsturi un aktuālajām tendencēm pasaulē.

Festivāla laikā Rīgā notiks starptautiska meistarklase jaunajiem teātra kritiķiem un žurnālistiem no desmit Eiropas valstīm. Darbnīcu vadīs Helsinku Mākslas un dizaina universitātes vizuālās kultūras pasniedzējs Makss Rīnanens, bijusī Londonas Starptautiskā teātra festivāla direktore Roza Fentone un leļļu teātra pētniece Penija Frensisa. Dalībnieku vidū Latviju pārstāvēs dejas menedžere un kritiķe Inta Balode, teātra kritiķe un žurnāliste Zane Radzobe ("Diena") un laikraksta "Kultūras Forums" redaktors Toms Treibergs.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu