Jelgavā slēgti «legālo narkotiku» veikali

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tikai pāris mēnešu kopš atvēršanas slēgti abi veikaliņi, kas Jelgavā tirgoja tā saucamās legālās narkotikas jeb augu maisījumus, kurus kā viegli pieejamu apreibināšanās līdzekli lielākoties bija iecienījuši pusaudži.

Abi veikali atradās pilsētas centrā Pasta ielā. Viens – biznesa centra «Zemgale» ēkā, otrs – vecajā pasta ēkā. Biznesa centra īpašnieku firmas «Alis» valdes loceklis Aivars Šembels «Ziņām» sacīja, ka uzņēmums kā telpu īpašnieks nolēmis lauzt nomas līgumu: «Mums nepatika, ka mūsu ēkā šādas lietas tirgo. Līgumā bija ietverts punkts, kas ļāva to lauzt, un to arī izmantojām.» Vispirms ar veikala saimniekiem esot panākta vienošanās, ka ieeja tajā ar attiecīgu norādi atļauta tikai no 18 gadu vecuma, taču tas neesot devis rezultātu un, regulāri manot apreibinājušos jauniešu pulcēšanos veikala tuvumā, nolemts līgumu lauzt. Ar veikala īpašniekiem, kas nav vietējie uzņēmēji, «Ziņām» sazināties neizdevās.

Lai gan A.Šembels teic, ka lēmumu pieņēmis uzņēmums pats, iespējams, veikalu aizvēršana tomēr notikusi ne bez pašvaldības ziņas. Kā «Ziņām» teica Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza, vairāku skolu pedagogi pauduši lielu satraukumu par «legālo narkotiku» brīvo pieejamību, tāpēc spriests, kādas ir iespējas situāciju mainīt, un vienaldzīga nav bijusi arī Domes vadība. Tiesa, formāli pašvaldības rokās nav sviru, ar kuru palīdzību šādu tirdzniecību varētu liegt.

Kā ziņots, bodīšu pastāvēšanas neilgajā laikā nepilngadīgie jaunieši, kuri smēķējuši augu maisījumus, regulāri nonāca pilsētas mediķu rokās. Neatliekamās medicīniskās palīdzības stacijā novērots, ka pēc šo vielu lietošanas cilvēki bieži kļūst pārmēru uzbudināti, viņiem stipri paātrinās sirdsdarbība, ceļas asinsspiediens, mainās domāšana, bet kāda meitene ārstu rokās nokļuvusi tuvu komas stāvoklim. Taču, tā kā normatīvie akti pulverīšu tirgošanu neaizliedz, jo to sastāvā neesot par narkotiskām vai psihotropām atzītu vielu, ne mediķi, ne policija iejaukties nevarēja.

Lai gan arī Veselības ministrija iepriekš atzinās bezspēcībā attiecībā pret apreibinošo augu maisījumu tirgošanu, pagājušonedēļ valdībā tomēr tika apstiprināti likumu grozījumi, kas ļaus vieglāk aizliegt to tirgošanu. Tie vēl jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu