Deputāti negrib atļaut dzimuma maiņu (128)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputāti šodien noraidīja Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kuros bija paredzēta kārtībā, kādā cilvēks var mainīt dzimumu. Saeimā par šo jautājumu izvērsās karstas debates.

Šobrīd nav likuma, kas noteiktu, kādā kārtībā cilvēks dzimuma maiņu var veikt. Tāpat nav kritēriju, kādā veidā konstatēt dzimuma maiņas faktu un to, vai un kā veicamas attiecības izmaiņas dzimšanas reģistrā.

Noraidītais likumprojekts citastarpā paredzēja, ka dzimuma maiņu var atļaut veikt piecu ārstu komisija.

Iecerētās likuma izmaiņas izraisīja krāšņas debates. Debatēs pret minēto projektu iestājās partijas LPP/LC deputāti, paužot viedokli, ka izmaiņas paredz pārāk liberālas iespējas reģistrēt dzimuma maiņu. "Būtība ir tāda, ka faktiski uz ārsta komisijas atzinuma pamata tiek konstatēts personas dzimuma maiņas fakts. Šī komisija ir divi psihiatri, urologs, ginekologs un dzemdību speciālists, un viņi nolems, vai šī persona ir sieviete vai vīrietis, jo persona ir izteikusi tādu vēlmi un šī vēlme viņam jau ir pusgadu. Un tas ir pamats dzimuma maiņai. Tik liberāla pieredze nav nevienā citā valstī," klāstīja deputāte Inese Šlesere (LPP/LC).

Deputāte Liene Liepiņa (JL) savukārt aicināja projektu atbalstīt, jo "tas ir labs signāls tiem cilvēkiem, kuriem ir problēmas, kas ir novesti līdz pašnāvības robežai, kas netiek galā ar šo lietu".

Ārpusfrakciju deputāts Dzintars Ābiķis pauda līdzīgu viedokli, ka likums ir nepieciešams, "lai neiznāktu "šmuce" mūsu sportistiem, piedaloties starptautiskajās sacensībās, jo šobrīd lielajā sportā ir ļoti rūpīga dzimuma kontrole, tādēļ šāds likums ir aktuāls un nepieciešams".

Deputāts Jānis Strazdiņš (ZZS) savukārt izteicās, ka vīrietis no sievietes atšķiras ne tikai ar hormoniem, bet arī ar ārieni. "Viņam ir cita muskulatūra, cita kaulu sistēma, cits spēks, viņam pat ūdens ir vairāk nekā sievietes organismā par 10% visā ķermenī. Un tās lietas, ko ir devusi daba, ne ar kādu hormonu terapiju, ne ar kādām ķirurģiskām iejaukšanām nevar izmainīt, lai cik ģeniāls būtu ķirurgs." Strazdiņš aicināja neatbalstīt projektu.

Politiķe Anna Seile (PS) ironiski pauda izbrīnu, kādēļ neviens no deputātiem vēl nav ierosinājis izveidot komisiju, kurā tiktu pārstāvēta katra frakcija, kas lemtu par dzimuma maiņu, savukārt deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) paziņoja, ka par likumu varot spriest ļoti objektīvi, jo negatavojoties mainīt dzimumu un kļūt par sievieti.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu