Henrija Millera "Tas trakais, trakais Harijs" jauniestudējums (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis

25.septembrī Dailes teātrī notiks šīs sezonas pirmā pirmizrāde - režisors Dž.Dž.Džilindžers Mazajā zālē iestudē Henrija Millera muzikāli drastisku izrādi "Tas trakais, trakais Harijs", informēja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Šī izrāde ir Dž.Dž.Džilindžera cieņas reveranss un mīlestības veltījums Henrijam Milleram (1891-1980) - intelektuāli erotiskajam amerikāņu pleibojam. Millers mākslu atzina par vienīgo valstību, kurā iespējams būt vienlaikus vergam un kungam. Un savas apjomīgās egocentriskās prozas lappusēs viņš radīja šo dīvaino, fantastisko, kaprīzo valstību - par bēdām svētulīgiem mietpilsoņiem un par svētību visai lasošajai pasaulei.

"Tas trakais, trakais Harijs" ir pirmā un vienīgā Millera luga - cenzūras vajāts stāsts par trakulīgo Hariju, nepiederīgo, nepieradināmo, dzīvespriecīgo jeņķi, kurš allaž meklējas un allaž atrodas meklējumos. Par īstu maitasgabalu, kurš tomēr nav gluži draņķis. Drīzāk vienkāršs puisis, kas nekad nevēlas citus ievainot. Ja vien tie nepagadās viņa ceļā. Jo ikvienam ir sirds, kuru pazaudēt, - arī gangsteru, krogu, meitumāju un spēļu eļļu trakajā karuselī.

Millera bezkaunīgā ekstāze un atklātā seksualitāte ietekmējusi režisora Dž.Dž.Džilindžera dzīves uztveri vairāk nekā jebkura cita autora daiļrade. Agri vai vēlu viņiem vajadzēja satikties uz skatuves.

Dž.Dž.Džilindžers atzīst, ka viņam ar Milleru ir viena asinsgrupa. Režisoru fascinē tā iekšējā brīvība, kas viņam piemīt. Kad pirmo reizi viņš lasījis Millera "Vēža tropu", bijusi sajūta, ka visu to pats uzrakstījis.

Harija lomā būs Lauris Subatnieks. Jauniestudējumā debitēs Dailes teātra jaunās aktrises Ilze Ķuzule (Dženija) un Ilona Balode (Bāra meitene). Pārējās lomās būs Aldis Siliņš (Jauneklis), Pēteris Gaudiņš (Dakteris un Aklais), Harijs Spanovskis (Gangsteris), Gvido Elksnis (Bārmenis) un Aleksandrs Radzevičs (Mazais cilvēks), kā arī grupas "Dzelzs vilks" mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis apkārt klīstošo muzikantu lomās.

Savā radošajā komandā režisors Dž.Dž.Džilindžers aicinājis scenogrāfu Kristapu Skulti, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, horeogrāfi Ingu Krasovsku un gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani.

Izrādē skanēs grupas "Dzelzs vilks" mūzika.

Lugu no angļu valodas tulkojusi Dace Rukšāne.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu