Nellie Mckay "Obligatory Villagers"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Anglijā dzimusī amerikāņu dziedātāja Nelija Makaja (Nellie Mckay), kas gada sākumā bija pārcēlusies uz Pokono kalniem Ziemeļpensilvānijā, kādā kalnu ierakstu studijā iemūžinājusi deviņas jaunas dziesmas.

Nellie Mckay "Obligatory Villagers" (Hungry Mouse) 10/12

Dumpīgā Nelija Makaja, kas tomēr šobrīd ir 25 gadus veca, nevis par trīs gadiem jaunāka, kā sākotnēji, izdodot debijas plati tika uzskatīts, šonedēļ pati savas izdevniecības apgādā laiž klajā jaunu albumu "Obligatory Villagers".

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=764225&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}

Vēl pagājušogad Nelija par katru cenu savā otrajā albumā vēlējās saglabāt visas 23 ierakstītās dziesmas, neskatoties uz kompānijas "Columbia" iebildumiem, kas piedāvāja atlasīt tikai kādas padsmit. Nelijas lielā aizraušanās ar 50. gadu mūziku, vecajām platēm un ar to saistītiem rituāliem, (piemēram, albuma sadalīšanu divās daļās, lai, gluži kā apgriežot otrādi vecu plati, to būtu iespējams klausīties ar nelielu pauzīti pa vidu) rezultātā noveda pie tā, ka viņa publiski izziņoja "slikto bosu" e-pastu adreses. Protams, "Columbia" un dziedātājas ceļi drīz šķīrās.

Tādēļ pārsteidzoši, ka šis jaunais ieraksts ir tik īss - 31 minūti. Protams, arī šoreiz Nelija bija vēlējusies albumu sadalīt divos diskos, taču acīmredzot labi draugi būs viņu pierunājuši to nedarīt.

Tiem, kas pirmo reizi saskaras ar dziedātājas, pianistes Nelijas Makajas vārdu, atgādināšu, ka māksliniece savā mūzikā savieno džeza, hiphopa, disko, blūza elementus, tam visam pievienojot asprātīgus, bieži vien politiski un sociāli jūtīgus un viņai pašai aktuālus tekstus.

Plati ievada brīnišķīgs un asprātīgs viegla salondžeza skaņdarbs "Mother of Pearl", kurā Nelija nedaudz pavīspnā par feministu kustību: "Feminists don''t have a sense of humor" Muzikāli šo 50. gadu džeza mūzikas sajūtu palīdzējuši īstenot džeza mūzikas veterāni Fils Vūdss (Phil Woods) un Deivids Lībmans (David Liebman), kā arī dziedātājs Bobs Dorous (Bob Dorough), kas pazīstams kā izglītojošo animācijas filmiņu "Schoolhouse Rock" aizkadra solists.

Starp citu, Dorous 50. gados rakstījis dziesmas Nelijas iecienītajai dziedātājai Blosomai Derijai (Blossom Dearie) un vēlāk sadarbojies ar pašu Mailzu Devisu (Miles Davis).

Sekojošais "Oversure" iesākas ar sinatrisku bigbenda orķestri, pūtēju un stīgu grupu, atgriežot mūs 50. gadu skaņu pasaulē. Šajā skaņdarbā arī minētais duets ar veterānu Bobu Dorousu. Kompozīcijas otrajā pusē Nelija gan iestarpina savu "firmas zīmi" - nedaudz rečitējošu "The Dog Song" garā ieturētu motīvu.

"Gin Rummy" ir vēl viens perfekts Nelijas kamermūzikas šedevrs ar kinematogrāfisku izskaņu, gluži kā no kādām sen piemirstām spiegu filmām, kas pāriet 20 sekunžu improvizētā skaņu kakofonijā "Livin''". Viens no potenciālajiem singliem "Identity Theft" pulsē vieglā regejiskā latino ritmā, ko papildina Nelijas rečitējošais vokāls.

"Galleon" ir mūziklu un disko mūzikas hibrīds ar patosa pilnu dziedājumu: "It''s Saturday Night! Saturday night in the men''s ensemble dressing room..." Seko viegls rumbas ritms skaņdarbā "Politan" un lēns fanks "Testify". Plati noslēdz džeziskais un teatrālais "Zombie".

Starp citu, Nelija saistīta arī ar teātra pasauli, 2006. gadā viņa kopā ar 80. gadu popzvaigzni Sindiju Lauperi (Cyndi Lauper) spēlējusi Brodvejas mūziklā "Trīsgrašu opera". Par šo lomu dziedātāja saņēmusi arī teātra balvu par labāko debiju. Acīmredzot pateicoties šai lomai, sekojis piedāvājums no Holivudas un drīzumā Nelija būs redzama romatiskajā filmā "P.S. I Love You", kopā ar "oskaroto" Hilariju Svanku (Hillary Swank).

Šī gan nebūs pirmā Nelijas saskarsme ar Holivudu, 2005. gadā viņa "Itunes" tīklā izdevusi skaņu celiņu vēl vienai romantiskajai lentei "Rumor Has It...".

Video: Mūzikls "Trīsgrašu opera":

Izdošanas datums - 25.09.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu