Te var nopirkt lētāku pārtiku (90)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pašmāju augļu un dārzeņu kļūst arvien mazāk, taču veselīgos našķus gribas joprojām. Portāls TVNET devās uz vairākiem Rīgas tirgiem, lai pārliecinātos, ka Latvijā auguši labumi galvaspilsētas centrā joprojām ir nopērkami. Turklāt, ja vērīgāk pameklē, var atrast lētākus gardumus nekā veikalos.

Darba dienas vakarā Vidzemes tirgus ir samērā tukšs – salīdzinot ar vasaru, daudz mazāk ir gan pircēju, gan pārdevēju. Īpaši klusāks tirgū kļūst līdz ar krēslas iestāšanos.

Liela daļa no šobrīd tirgū nopērkamā audzis ārpus Latvijas – ļoti daudz tirgotāju piedāvā dažādas krāsas un lieluma vīnogas, hurmas, apelsīnus, mandarīnus, kā arī citus svešzemju augļus.

Mandarīni šobrīd ļoti garšīgi – saldi un sulīgi.

To cena atkarībā no lieluma, kvalitātes un pārdevēja dažāda – vidēji no 80 santīmiem līdz 1,30 par kilogramu. Pieejami arī lieli, skaisti apelsīni, greipfrūti un citi citrusaugļi.

Foto: TVNET

Daudzi tirgo arī Latvijas kokos augušus ābolus. Vismaz saka, ka tie esot vietējie. Ābolu šķirņu klāsts un cenu amplitūda vēl plašāka – no 20 santīmiem līdz Ls 1,20 par kilogramu veselīgo augļu. Protams, par 20 santīmiem nopērkamie āboli ir diezgan iebojājušies un sliktas kvalitātes. Savukārt dārgākie augļi ir lieli un bez bojājumiem.

Bauskas puses zemnieks Ivars piedāvā iegādāties arī viņa saimniecībā augušus bumbierus. Kaut cena augsta – 2 lati kilogramā, garša ļoti laba. Šīs vēlīnās šķirnes bumbierus Ivars iemācījies uzglabāt līdz pat Jaunajam gadam.

Vai tiešām pašu puķkāposti?

Zemnieku saimniecības «Zvaigznītes» vadītājs stāsta, ka viņa stendā viss audzis pašu dārzā. Izņēmums ir dilles, kuras izaudzēt vairs nebijis iespējams. Saimnieks piedāvā ne tikai pašu ķirbjus, kāpostus (arī skābētus), bet arī puķkāpostus un redīsus.

Kad neticīgi šūpoju galvu, Ivars argumentē, ka tagad rudenī redīsi augot tīri labi. Protams, sliktāk nekā pavasarī, taču, tā kā tiem patīk tumšs laiks, arī tagad raža esot laba.

Foto: TVNET

Viņa stendā neredzu tomātus un gurķus, kuri pieejami pie citiem tirgotājiem. Pārdevējs atturas vērtēt, vai kaimiņu būdiņās izliektie augļi auguši šeit pat Latvijā, iespējams esot viss, taču viņam tādus brīnumus izaudzēt pašu mājās vēlā rudenī neesot izdevies. Saimnieks atklāj, ka vasaras laikā, kad sortimentā bijuši arī gurķi un tomāti, tirgošanās ritējusi labāk. «Tad bez gurķiem un tomātiem klāt nāca arī pa kabacītim,» viņš saka.

Kopumā par klientu trūkumu arī ziemas laikā nevarot sūdzēties. Cilvēki pēdējo divu gadu laikā sākuši vairāk pārdomāt tēriņus un rūpīgāk skaitīt naudu. Labo gadu laikā ļaudis biežāk gājuši vakariņot uz restorāniem un nav skatījušies, cik kas maksā: «Cik prasīja, tik maksāja.» Taču tagad rīdzinieki biežāk izvēlas atnākt uz tirgu un no tajā nopērkamajiem produktiem pagatavot maltīti visai ģimenei, nevis iztērēt daudz vairāk naudas par maltīti restorānā.

«Man te katrs kartupelītis ir pārlasīts.

Nevaru atļauties kartupeļus sabērt kopā ar akmeņiem, kā brīžiem gadās lielveikalos.

Man ir svarīgi, lai klients atnāk arī citu reizi – pēc dienas, divām vai nedēļas,» Ivars uzsver pastāvīgo klientu svarīgumu. Esot tādas kundes, kas nāk jau gadiem.

Protams, rudens un ziemas vakaros cilvēku tirgū esot mazāk nekā vasaras laikā: «Vasarā pulksten sešos vēl nākas krietni pastrādāt.» Pircēji, nākdami no darba, bieži iegriezušies tirgū pēc kaut kā garšīga.

Tāpat kā daudzos kaimiņu, arī «Zvaigznīšu» stendā pieejami kaltēti pākšaugi. Ieteikdams pelēkos zirņus (2 lati par kilogramu), Ivars atgādina, ka vislabāk tos gatavot kopā ar saceptu speķīti.

Foto: TVNET

Meklējiet arī iekštelpās!

Vasarā Vidzemes tirgū pircēju iecienītais pusatvērtais dārzeņu stends tagad slēgts un tādēļ liela dārzeņu un augļu izvēle pieejama starp piena un gaļas paviljoniem.

Daudzviet tirgū piedāvā dažādu šķirņu un kvalitātes kartupeļus. To cena ap 20 santīmiem kilogramā. Nedaudz dārgākas ir bietes un burkāni – ap 30 santīmiem par kilogramu. Sīpolu kilograms maksā 50 santīmu, bet ķiploku – 3 latus. Pieejamas arī veselīgās dzērvenes – lai iegūtu litru dzērveņu, jāšķiras vismaz no 2 latiem.

Nepilni divi lati jāmaksā arī par mārrutku kilogramu. Lētāk maksā rutki – ap latu. Bet ķirbji patlaban nopērkami par aptuveni 80 santīmiem kilogramā. Skābētu kāpostu cena šobrīd – ap latu. Gurķi – 2,5 lati.

Bez šīm ierastajām lietām novembra beigās tirgū piedāvā arī sēnes.

Garkalnes pusē lasīto gaileņu litrs nopērkams par 2 latiem.

Tā kā ir pats vakars un pārdevēji jau nokopj letes, sēņu tirgotāja par 2 latiem gatava atdot ne tikai litru sēņu, bet nedaudz vairāk. Esot pēdējās gailenes.

Foto: TVNET

Vakarā piedāvā lētāku gaļu

Gaļas paviljonā neilgi pirms tirgus ciet slēgšanas valda diezgan liela rosība. Cilvēki, apstaigādami tirgotāju stendus, cenšas iegādāties gaļu lētāk nekā dienas laikā. Pārdevēji, cenšoties pārdot, arī labprāt piedāvā atlaides.

Kas notiek Centrāltirgū?

Savukārt Centrāltirgū arī sliktākos laika apstākļos cilvēku darba dienas laikā ir ļoti daudz. Tāpat kā Matīsa tirgū, arī šeit dominē ievestie augļi un dārzeņi. Cenas gan zemākas. Piemēram, lazdu riekstu kilograms Vidzemes tirgū maksā 1,8-2,2 latus, bet Centrāltirgū jau var atrast par Ls 1,6.

Lētāki arī rutki un kāļi – to kilograms šeit maksā jau 60 santīmus pretstatā latam Vidzemes tirgū.

Arī gaļa Centrāltirgū par pāris desmitiem santīmu lētāka nekā Vidzemes tirgū.

Centrāltirgū ļoti liela ābolu izvēle – pamatā to cena 60-70 santīmi par kilogramu. Tirgus malā netālu no autoostas, kā parasti, piedāvā lielus, tumši sarkanus un sulīgus granātābolus. Pa pusei nomizoti, tie kārdina garāmgājējus. Cena par kilogramu – aptuveni 2,5 lati.

Secinājumi

Ja izdodas atrast brīvāku brīdi un laukā ir labs laiks, došanās uz tirgu pēc gardām lietām var izvērsties par jautru atpūtu. Turklāt tādā veidā var arī ietaupīt daļu naudas.

Lai izdevušās brīvdienas!

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu