Īrijā 50 000 cilvēku protestē pret taupības pasākumiem (119)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Īrijas galvaspilsētā Dublinā sestdien 50 000 cilvēku piedalījās demonstrācijā pret paredzētajiem taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Īrija varētu saņemt starptautisko aizdevumu savas ekonomikas glābšanai.

Demonstranti nesa plakātus ar uzrakstiem "Īrija nav pārdošanai, katrā ziņā ne Starptautiskajam Valūtas fondam!" un "Ir labāka, godīgāka iespēja!".

Lai dabūtu starptautisko aizdevumu savas ekonomikas glābšanai no sabrukuma, Īrija trešdien nāca klajā ar 15 miljardu eiro (10,5 miljardu latu) vērtu taupības plānu, kas paredz algu samazināšanu sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, pensiju un sociālo pabalstu apcirpšanu, kā arī pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu no pašreizējā 21% līdz 23%.

Vienlaikus Dublina ir atteikusies paaugstināt ļoti zemo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi 12,5% apmērā, kuras dēļ par ķeltu tīģeri savulaik dēvētā valsts savulaik plašos apmēros piesaistīja ārvalstu investīcijas.

Vairāki ekonomisti bija pārliecināti, ka Īrija būs spiesta sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem piekrist uzņēmumu ienākuma nodokļa pacelšanai, jo pretējā gadījumā nodokļu maksātāji Vācijā un Francijā, kur šīs likmes ir augstākas, varētu būt saniknoti, ka viņiem jāsubsidē zemie Īrijas nodokļi.

Īrijas premjers Braiens Kovens sacīja, ka tēriņu cirpšanas un nodokļu celšanas plāns, kas aptver četru gadu periodu, domāts, lai atjaunotu uzticību Īrijai, kas nonākusi Eiropas uzmanības centrā savu smago finanšu problēmu dēļ.

Plāns, kas tiks iestrādāts budžetā, ir nozīmīgs solis ceļā uz to, lai Īrija varētu dabūt aizdevumu no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības. Neoficiāla informācija liecina, ka aizdevuma summa ir 85 miljardi eiro (60 miljardi latu).

Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu