Marti Larni "Ceturtais skriemelis"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somu rakstnieks M. Larni ir vairāk nekā 20 romānu un stāstu krājumu autors, kā arī vairāku scenāriju autors. Viņa visslavenākajā romānā – “Ceturtais skriemelis” (1957), apkopoti rakstnieka Amerikas iespaidi, un šī grāmata tulkota 14 valodās.

“Ceturtais skriemelis jeb blēdis pret paša gribu” ir situāciju komēdija, kuras galvenais varonis žurnālists Jeremijs Suomalainens pārceļas uz dzīvi Amerikā. Tur viņš kļūst par pasaules pilsoni un acumirklī pārtop par hiropraktikas “profesoru” un medicīnas brīnumdari Džeriju Finnu. Galvenā atziņa, kas caurvij romāna sižetu – visu slimību iemesls gan tiešā, gan pārnestā nozīmē slēpjas mugurkaula ceturtā skriemeļa vainās. Skaitot no apakšas.

Masu kultūras “uzlidojums”, reklāmas lētie triki, vidusmēra cilvēka vientiesība un avantūrām pārpilna pielāgošanās spēja, karjeras galvu reibinošie kāpumi un kritumi – tāda ir Amerika

20. gs. vidū lēnīga somu inteliģenta skatījumā. Zīmīgi, ka daudz kas no romānā aprakstītā ir aktuāls 21. gadsimta sākumā Latvijā.

Tulk. I. Peldekse

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu