Zorans Drvenkars "Dienvidslāvu žigolo"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zorans Drvenkars ir dzimis 1967.gadā Križevci, tagadējā Horvātijā, un trīs gadu vecumā koā ar vecākiem pārcēlās uz Berlīni.

Kopš 1989.gada viņš strādā par brīvo žurnālistu un dzīvo Berlīnē. Zorana Drvenkara literārais sniegums ir daudzpusīgs – romāni, stāsti, scenāriji, lugas. Īpaši daudz viņš rakstījis bērniem un jauniešiem. Pēdējo piecu gadu laikā par saviem darbiem saņēmis 19 literārās prēmijas.

Vienalga, kā tu izskaties. Tava smarža neko nenozīmē, tava frizūra man ir vienaldzīga. Mani neuztrauc, ka tu esi vientuļa un izsalkusi. Tavs dzīvesstāsts ir nenozīmīgs.Es dāvāšu tev laimes ilūziju un uz brīdi ļaušu sajust, ka esi iekārojama. Tu vēlies tuvību? Sameklē sev draugu .Negribi būt viena? Samaksā man, un es piederēšu tev. Tu dabūsi, ko vēlies. Es Tev došu , ko gribēšu. Zorana Drvenkara jaunākais romāns ir oda mīlestībai bez izrādīšanās un kiča. Tajā viņš atklāj kāda gados jauna žigolo, kurš sieviešu vientulību izmanto savu mērķu labā, dzīvesstāstu sairušajā Dienvidslāvijā. Pats Branko bēguļo un arvien vairāk un vairāk tuvojas bezdibenim. Beigās par savā jūtām visiem ir jāmaksā.

Daži apgalvo, ka tas sākās 1989.gadā ar dienu, kad Slobodans Miloševičs kļuva par Serbijas prezidentu, citi saka, ka tas aizsākās pirms sešsimt gadiem ar lielo serbu sakāvi pret osmaņiem, bet citi savukārt, ka pirmajam ar otro nav nekāda sakara.

Šajā grāmatā es nerunāju par pilsoņu karu. Es atklāju cilvēka raksturu, kas bēg no savas pagātnes. Karš ir tumša mūzika fonā, un ļoti daudzus faktus esmu izņēmis ārā, jo negribēju rakstīt mūsdienu vēstures grāmatu. Es stāstu par cilvēkiem, par kāda vīrieša izolāciju un centieniem atbrīvoties no kultūras radītā spiediena. Tā ir grāmata par manu dzimteni; tas ir vīrieša dzīvesstāsts, kurš izdzīvo pats savu dvēseles karu.(Zorans Drvenkars)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu