Viļņā tiek organizēts "Žēlabu koris"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viļņā pēc Somijas parauga tiek īstenots jauns asprātīgs projekts - "Žēlabu koris", kas dos lietuviešiem iespēju kopīgā melodiskā dziesmā pasūdzēties par visām savām nedienām, likstām, aizvainojumiem un pārestībām.

Kora organizētāji - Viļņas Mākslas akadēmijas kultūras vadības un kultūras politikas katedras studenti - visas Viļņas iedzīvotāju izteiktās sūdzības iekļaus vienotā "žēlabu dziesmā", ko visi dziedāt gribošie Viļņas iedzīvotāji augustā un septembrī izpildīs dažādās galvaspilsētas vietās.

"Žēlošanās - tā ir emocionāla izlāde, ko varēs īstenot ar "Sūdzību kora" starpniecību, nevienu pie tam neaizskarot un neaizvainojot. Mūsu projekta mērķis ir atklāti pasmieties par lietām, kas mūs ikdienā kaitina vai nogurdina. Gribam parādīt, ka uz daudziem aizkaitinošiem sīkumiem varam palūkoties arī ar vieglu ironiju," stāstījusi "Žēlabu kora" organizētāju pārstāve Daiva Sjautilaite.

"Žēlabu kora" idejas autori un projekta aizsācēji ir divi somu mākslinieki - Tellervo Kalleinena un Olivers Kohta-Kalleinens, kuriem kādā aukstā ziemas dienā ienāca prātā, ka būtu fantastiski to milzīgo enerģiju, ko cilvēki patērē žēlojoties un īgņojoties, pārvērst "kādā citā varenā spēkā".

Somu valodā ir vārds "Valituskuoro", kas tiek lietots, lai raksturotu situācijas, kad daudzi cilvēki vienlaicīgi cits caur citu par kaut ko žēlojas. Kalleineni šo teicienu nolēma likt lietā burtiski un noorganizēt īstu "Žēlabu kori".

Ņemot vērā, ka žēlošanās ir universāls fenomens, ideja principā īstenojama jebkurā pasaules vietā. Kalleineni to piedāvāja dažādos pasākumos, kur tika uzaicināti kā mākslinieki, bet pirmais par to ieinteresējās Springhillas institūts Lielbritānijā, Birmingemā. Vietējais mūziķis Maiks Hārlijs pilsētnieku iesniegtās sūdzības pārvērta viegli iegaumējamā melodijā. Tā tapa savdabīgs hits ar piedziedājumu "Gribu savu naudu atpakaļ!". Pāris nedēļās dalībnieki priekšnesumu noslīpēja līdz pilnībai.

Pēc Birmingemas "Žēlabu kora" neticamajiem panākumiem idejas autori saņēma uzaicinājumus sākt līdzīgus projektus citur pasaulē. Viņi jau rosinājuši gan Helsinku, gan Sanktpēterburgas, gan Hamburgas-Vilhelmsburgas "Žēlabu kora" tapšanu, bet patlaban šī iecere tiek īstenota ASV, Kanādā, Ungārijā, kā arī Lietuvā un, protams, pašā Somijā. Savs "Žēlabu koris" jau tapis pat Aļaskā, tam dots nosaukums "Skunk Cabbage Complaints Choral".

Lietuvas projekta organizētāji aicina Viļņas iedzīvotājus iesniegt "asprātīgas, drūmas, piemirstas, nemūžam neaizmirstamas vai pat steigā sadomātas sūdzības" par visdažādākajiem tematiem - neveiksmīgu dienu, ķibelēm darbā, odu kodumiem, cūcīgiem kaimiņiem, apkures maksas celšanos, nedraudzīgu apkalpošanu kafejnīcā vai kārtējo ģimenes strīdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu