Zatlers uz Maskavu, iespējams, brauks pirms Ziemassvētkiem (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Valsts prezidents Valdis Zatlers vizītē Krievijas galvaspilsētā Maskavā uzturēšoties šā gada nogalē – īsi pirms Ziemassvētkiem. Tiesa, šī ir neoficiāla informācija, kas nonākusi LNT ziņu rīcībā. Pats Valsts prezidents gan šodien esot atturējies nosaukt konkrētu vizītes datumu un delegācijas sastāvu.

(Ziņa papildināta ar pēdējām divām rindkopām.)

LNT ziņas trešdien informēja, ka, saskaņā ar neoficiālu informāciju, Valdis Zatlers valsts vizītē uz Maskavu varētu doties īsi pirms Ziemassvētkiem, tur uzturoties laikā no 19. līdz 21. decembrim. Šodien pats Zatlers intervijā LNT ziņām atzinis: „Konkrēts datums tiks paziņots tad, kad mēs abpusēji ar Krievijas pusi uzskatīsim to par nepieciešamu.”

Ielūgumu apmeklēt kaimiņvalsti Zatlers saņēmis jau pirms trim gadiem, tam sekoja klusums, līdz procesu paātrināja Vācijas kanclere Angela Merkele, kas par vizīti aizlikusi vārdu. LNT ziņas norādījušas, ka Latvijai pa šo laiku bijusi iespēja gatavoties vizītei, tādēļ dīvaina esot pašreizējā noslēpumainība par uzņēmēju, amatpersonu un politiķu delegācijas sastāvu, kas prezidentu pavadīs uz Maskavu.

„Arī delegācija tiks paziņota tajā brīdī, kad mēs paziņosim par vizīti,” tā LNT ziņām nelokāms savā nostājā par vizītes datuma un satura neizpaušanu palicis Zatlers. Tikmēr ārpolitikas eksperti LNT ziņām atzinuši, ka Zatlera vizītes laiks esot prezidentam izdevīgs, jo tieši šobrīd Krievijas un NATO attiecībās atkal iestājies atkusnis.

Politologs Kārlis Daukšts LNT ziņām norādījis: "Ar NATO valstīm patlaban Krievijai obligāti ir jāuztur labas attiecības, it sevišķi ar tām vastīm, kur it kā atrodas tajā pozīciiā, kad Austrumeiropas valstis ar neuzticību lūkojas uz dažādiem satuvināšanās procesiem starp Krieviju un Rietumeiropas valstīm, un NATO valstīm."

Tikmēr Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadītājs Nils Muižnieks sacījis, ka tad, kad šī vizīte notikšot, tas pats par sevi būšot nozīmīgs pasākums. "Ulmanis bija vizītē, lai parakstītu oficiālu līgumu par armijas izvešanu. Citādi gan Vaira Vīķe-Freiberga, gan Valdis Zatlers uz Maskavu ir bijuši, lai atzīmētu Uzvaras dienu. Skaidrs, ka tādos apstākļos runa ir tikai par simboliem, ar klātbūtni apliecina cieņu, bet nerunā par lietu. Šeit runās par lietu," uzskata Muižnieks.

Tāpat Muižnieks LNT ziņām uzsvēris, ka nevajagot gaidīt, ka tiks gāzti kalni, jo vizīte būs "ļoti labs signāls". Savukārt politlogs Daukšts pieļāvis, ka Zatlers šo vizīti Maskavā izmantos kā savas nākamās pārvēlēšanas ļoti svarīgu momentu: "Lūk, es aizbraucu. Vairu Vīķi-Freibergu nelaida, Ulmani ielaida 1994.gadā parakstīt līgumu ar Jeļcinu, un es panācu, lūk, tur tādu kaut ko praktisku."

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu