Šokolādes tests: kuru tāfelīti labāk pirkt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Biedrības Zaļā brīvība

Starptautiskas kampaņas ietvaros veikts pētījums atklāj, ka Latvijas lielākie mazumtirgotāji, nepievērš pietiekamu uzmanību vides un sociālajiem pārkāpumiem kakao piegādes ķēdēs.

Biedrības Zaļā brīvība priekšsēdētājs Jānis Brizga TVNET informēja, ka biedrība ir pārbaudījusi privāto preču zīmju šokolādes trīs lielāko Latvijas mazumtirgotāju – Maxima, Rimi un Prisma - veikalos. Tika pievērsta uzmanība neatkarīgas sertifikācijas marķējuma, piemēram, Fairtrade, UTZ un Rainforest Alliance, esamībai, kā arī Eiropas Savienības ekomarķējumam.

Deviņas no desmit apskatītajām privāto preču zīmju šokolādēm saņēma sliktāko – sarkano vērtējumu,

jo konvencionālajā kakao piegādes ķēdē ir daudz gan ekoloģiska, gan sociāla rakstura problēmu.

Tikai viena privāto preču zīmju šokolāde - Rimi ICA produktu līnijas I love Eco tumšā šokolāde – saņēma pozitīvu vērtējumu gan sociālā, gan ekoloģiskā ziņā. Brizga gan piebilst, ka to tomēr izdevās pamanīt tikai vienā no Zaļās brīvības apmeklētajiem Rimi veikaliem.

Foto: Biedrības Zaļā brīvība
Foto: Biedrības Zaļā brīvība
Foto: Biedrības Zaļā brīvība
Foto: Biedrības Zaļā brīvība

No apkopotajiem datiem redzams, ka pētītas šokolādes dažādā cenu amplitūdā, piemēram, gan par 0,55 eiro, gan 1,79 eiro.

Vidēji katrs eiropietis apēd 5 kilogramus šokolādes gadā.

Pēc Euromonitor Ineternational datiem šokolādes saldumu pārdošanas apjoms 2015. gadā Latvijā pieauga par 3% līdz 6600 tonnām un sasniedza € 81 miljona vērtību.

Arvien populārāki kļūst lielveikalu privāto preču zīmju produkti, tostarp šokolāde. Tie var būt gan produkti ar paša veikala preču zīmi, gan preces ar citu nosaukumu, kas ražotas pēc lielveikala pasūtījuma.

«Diemžēl saldajai šokolādei ir rūgta pēcgarša,» skaidro Brizga. «Kakao audzēšanā Rietumāfrikā strādā vairāk nekā 2 miljoni bērnu.» Ganā kakao audzējošie zemnieki nopelna tikai 80 centus dienā, bet Kotdivuārā jeb Ziloņkaula Krastā tikai 50 centus - daudz mazāk nekā visnabadzīgākie strādnieki Latvijā.

Kakao audzēšanā lieto toksiskus pesticīdus, kas kaitē zemnieku un viņu ģimeņu veselībai, kā arī apkārtējai videi,

atklāj Eiropas mēroga kampaņas SupplyCha!nge: Piedāvā jums – veikalos godīgums nesen publicētais ziņojums.

Videi kaitē ne tikai pesticīdi, bet arī nepareiza lauksaimniecības prakse,

kuras cēlonis arī ir zemnieku sliktais ekonomiskais stāvoklis, kas rada šķēršļus informācijas par ilgtspējīgāku saimniekošanu pieejamībai un iespējām ieviest labākas lauksaimniecības metodes.

Zaļā brīvība Eiropas kampaņas SupplyCha!nge: Piedāvā jums – veikalos godīgums ietvaros sāk jaunu petīciju par godīgu un videi draudzīgu šokolādi, pieprasot lielveikaliem privāto preču zīmju šokolādē izmantot 100% trešo pušu sertificētu kakao, kas nodrošina darba tiesību ievērošanu un ekspluatējoša bērnu darba izskaušanu, kā arī tiekties izmantot pēc iespējas vairāk bioloģiski audzēta kakao.

Pilns dokuments.pdf

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu