Teātra festivāla "Homo novus" jaunumi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo novus", kas notiks Rīgā no 19. septembra līdz 29. septembrim, piedāvās daudzpusīgu programmu.

Festivāls piedāvās 12 teātra un dejas izrādes, kas sakārtotas programmās "Festivāla pirmizrādes", "Mūsdienu teātra klasiķi" un "Cits skats".

Kā žurnālistus informēja programmas kuratore Gundega Laiviņa, pirmo reizi "Homo novus" vēsturē pirmizrādes piedzīvos divu starptautisku komandu iestudējumi, kurus kopā ar viesmāksliniekiem veido vairāk nekā 20 latviešu režisori, aktieri un studenti.

Vācu režisors Florians fon Hoermans kopā ar Valmieras Drāmas teātra aktieriem iestudē Borisa Viana sirreālo romānu "Dienu putas", kura pirmizrāde atklās festivālu. Tas ir stāsts par bezrūpīgo jaunekli Kolēnu, kurš mīlestības dēļ zaudē bagātību, par viņa draugu Šiku, kas patoloģiski aizrāvies ar filozofa Žana Sola Patra darbiem. Šika draudzeni Alīzi tas noved līdz Partra slepkavībai un grāmatnīcas dedzināšanai.

"Upīša pasāžas" pagalmos un skatlogos tiks rādīta ikdienas situāciju instalācija "Paisums un bēgums", ko veidos argentīniešu režisors Mariano Pensoti. Tā būs bezmaksas izrāde, kas uzrunās arī nejaušus garāmgājējus.

Festivāls rādīs arī triju mūsdienu teātra klasiķu - itāļa Romeo Kasteluči, gruzīna Rezo Gabriadzes un soma Kristiana Snedsa iestudējumus.

Kasteluči Rīgā rādīs izrādi "Brisele", bet pārējās desmit viņa cikla "Tragedia Endogonidia" izrādes varēs noskatīties bezmaksas kinoseansā.

Izrādes centrā ir cilvēka dzīves ritējums, sirreālas ainas, fantastiski tēli un maģiskas skaņas, kas ir kā sapnis, kurā iespējams ieraudzīt kaut ko ļoti pazīstamu, bet nekad iepriekš neredzētu.

Gabriadze uz Rīgu atvedīs savu leļļu izrādi pieaugušajiem "Staļingradas kauja". Uz miniatūras skatuvītes Gabriadzes skumjās lelles un smalkie objekti stāstīs dziļi personiskus mīlestības un zaudējumu stāstus, kas atklāj kumeļa Aļošas un viņa mīļotās cirka ķēves Natašas, prātā jukušā zaldāta Ješas, dekadentā gleznotāja un spiega Moldera un daudzu citu likteņus.

Gabriadzes sacerētās izrādes darbība risinās no 1937. līdz 1943. gadam Berlīnē, Maskavā, Kijevā, Staļingradā.

Sneds Rīgā rādīs Antona Čehova "Kaiju", kurā paaudžu sadursme gan dzīvē gan mākslā ir viena no skaudrā, bet uzjautrinošā iestudējuma tēmām līdzās atziņai, ka dzīve ir bezjēdzīga, ja to nevar dalīt ar otru.

Arkadinas lomu atveidos Lembits Ulfsaks, bet viņa dēls Juhans Ulfsaks tēlos Trepļevu.

Programma "Cits skats" piedāvās pavadīt nakti viesnīcā "Alberts" kopā ar "Glob Squad" māksliniekiem piecu stundu ilgā maratonā.

Palestīniešu režisors Rabi Mruē rādīs divus iestudējumus - "Meklējot pazudušo darbinieku" un "Liec man atmest smēķēšanu".

Būs arī trīs deju izrādes "Duets sēdus", "Klusā deja" un "Runājošā deja", kuru dalībnieki Džonatans Barouzs un Mateo Fardžions gan nedejos, bet veidos duetu par kustības un skaņas attiecībām, žurnālistus informēja Laura Stašāne.

Festivāla programmā ir iekļauti arī vairāki bezmaksas filmu seansi, tai skaitā režisores no Reirūtas Līnas Sanehas filma "Man bija sapnis, mamm".

Kafejnīcā "Andalūzijas suns" būs sarunas ar māksliniekiem, kurās festivāla viesus izjautās Ilze Rudzīte, Pauls Bankovskis, Inese Voika, Pēteris Krilovs, Viesturs Kairišs, Olga Žitluhina un Normunds Naumanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu