Sabiedrībā pazīstami cilvēki pirmie Latvijā testē unikālu dīzeļdegvielu pasaulē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vakar, 14.aprīlī, Latvijā pazīstami cilvēki dalījās iespaidos par jaunu un unikālu dīzeļdegvielu pasaulē – Neste Pro Diesel, kuru viņiem bija ekskluzīva iespēja pirmajiem notestēt savās automašīnās, vēl pirms tā bija pieejama visiem autobraucējiem Latvijā. Tā ir pasaulē pirmā dīzeļdegviela, kas atbilst stingrākajām Eiropas, ASV un Āzijas valstu autoražotāju degvielas prasībām. No citām degvielām to atšķir tās sastāvs, kuru veido augstākās kvalitātes fosilās molekulas un «Neste» atjaunojamā dīzeļdegviela.

«Tā ir pašlaik «tīrākā» pieejamā dīzeļdegviela Latvijā un pasaulē, kura ir radīta Somijā, izmantojot modernākās pārstrādes tehnoloģijas. No šodienas Neste Pro Diesel ir pieejama Latvijā. To par pašlaik pirmo un vienīgo degvielu, kas atbilst visstingrākajām prasībām, ir atzinuši autoražotāji, bet mums nenoliedzami ir svarīgi un interesanti zināt, ko par to saka Latvijas autobraucēji. Tādēļ lūdzām astoņas spilgtas un Latvijā labi pazīstamas personības notestēt Neste Pro Diesel pašiem pirmajiemstāsta Armands Beiziķis, SIA Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītājs.

«Braucot ar jauno Pro Diesel, man ir videi draudzīgāka sajūta, kā arī praktiskais ieguvums – ekonomisks degvielas patēriņš. To pārbaudījām ar vīru, dodoties uz laukiem Jēkabpils novadā. Vēl feini, ka degvielas smarža ir daudz maigāka un patīkamāka. Pateicoties Pro Diesel, «Neste» stacijās noteikti iebraukšu uzpildīties biežāksavos iespaidos dalās TV seja Jana Duļevska.

Tehnoloģiju blogeris, bloga Kursors.lv autors Kristaps Skutelis atklāj: «Paldies «Neste» par iespēju izmēģināt jauno dīzeļdegvielu. Šobrīd esmu pārdomās par to, vai manu esošo ar dīzeļdzinēju aprīkoto auto komforta meklējumos mainīt pret kādu ar benzīnu darbinātu spēkratu. Izmēģinot jauno degvielu, guvu atgādinājumu tam, ka pie lieliem nobraukumiem dīzeļdegviela joprojām ir ekonomiski izdevīgāka izvēle, un būtiska nozīme ir arī tam, ka šī jaunā degviela mazāk piesārņo «kvēpu filtru», kura nomaiņa ir visnotaļ dārgs prieks. Iespējams, man tikai likās, taču, manuprāt, ar jauno degvielu mana auto dzinējs darbojās klusāk. »

Vienoti savā viedoklī par Neste Pro Diesel kā «zaļāko» degvielu pašlaik Latvijā ir dabas pētnieks Māris Olte un rakstniece Dace Rukšāne: «Izmantojot šo degvielu, es proporcionāli mazāk izmantoju neatjaunojamos jeb fosilos resursus, salīdzinājumā ar citām degvielām, kas man ir ļoti svarīgi. Es ikdienā domāju par to kādu sadzīves ķīmiju lietoju, tad man ir prieks, ka beidzot arī degvielu jomā ir iespējams darīt līdzīgi. Man galvenais ir apziņa, ka šī degviela ir videi draudzīgāka.»

«Mēs kā patērētāji esam spiesti domāt par vidi. Man ir prieks, ka somi ir parūpējušies par to, ka beidzot man ir izvēle braukt ar degvielu videi atbildīgākpapildina Māris Olte.

«Neste Pro Diesel dīzeļdegviela smaržo pavisam citādāk nekā parastā dīzeļdegviela – patīkamāk, kas man kā sievietei ir svarīgi. Ļoti svarīgs aspekts ir tas, ka degviela ir draudzīgāka videi. Rudenī dosimies akustiskajā koncerttūrē pa Latvijas pilīm un muižām, tad izmantosim tieši šo degvieluuzsver dziedātāja Aija Andrejeva.

«Gandrīz katru dienu braucu pa Biķernieku trasi, kur tiek nobraukti daudzi kilometri. Tādēļ vēl svarīgāk par papildu jaudu, ko Neste Pro Diesel dod, ir apziņa, ka tā paildzinās mana auto mūžu. Ar iepriekšējo automašīnu esmu nobraucis 300 000 km, līdz ar to man ir svarīgs automašīnas dzīves ilgums un viss, kas izriet no tā. Filtri kalpo ilgāk, motors un sprauslas ir tīrākas, mašīna kopumā kalpo labāknovērtē bijušais autosportists, kurš «atveda» uz Latviju Pasaules čempionāta posmu Rallijkrosā, Raimonds Strokšs.

Dziedātājam Roberto Meloni ir sajūta, ka lietojot jauno dīzeļdegvielu, dzinējs strādā klusāk. «Taču, tā kā es pie stūres vienmēr dziedu, tad motora skaņu nemaz nedzirdu,» smejas Roberto.

Savukārt AS «Rīgas Taksometru parks» valdes priekšsēdētājs Kaspars Muižnieks novērtē: «Es personīgi notestēju šo degvielu, nobraucu 1000 km, taču ekonomiju vēl nesajutu, bet sodu no fotoradara gan! Tātad jauda ir. Motors tagad strādā citādāk – klusāk. Paldies somu inženieriem par to, ka Neste Pro Diesel nesmaržo pēc pankūkām, salīdzinājumā ar citiem dīzeļiem. Nopietni runājot, visvairāk mani priecē tas, ka cieto daļiņu filtrs būs vairāk pasargāts no aizsērēšanas. Domāju, ka daudzi auto braucēji zina, cik dārgi maksā tā remonts. Atrēķinot potenciālā remonta izmaksas, Neste Pro Diesel tiešām ir labākā un ilgtermiņā ekonomiski izdevīgākā izvēle.»

Neste Pro Diesel ir pasaulē pirmā dīzeļdegviela, kas atbilst stingrākajām Eiropas, ASV un Āzijas valstu autoražotāju degvielas prasībām, kas apkopotas Pasaules degvielas hartā (WWFC – Worldwide Fuel Charter). Hartas stingrākās prasības apkopotas 5.direktīvā, būtiski pārsniedzot konvencionālās degvielas (EN590) specifikāciju. Neste Pro Diesel ir pirmā un pašlaik vienīgā dīzeļdegviela pasaulē, kas spēj izpildīt Pasaules degvielas hartas 5.direktīvas prasības.

Somijas VTT Tehniskās pētniecības centra,Tamperes Lietišķo zinātņu Universitātes un Neste dzinēju laboratorijas veiktajos testos Neste Pro Diesel uzrāda pārākumu 10 būtiskākajos dīzeļdegvielas parametros:

  • samazina degvielas patēriņu līdz pat 5%;

  • palielina dzinēja jaudu līdz 4%;

  • nodrošina salizturību līdz -37C;

  • samazina CO2 izmešu daudzumu līdz 20%;

  • uztur dzinēju tīrāku;

  • motoreļļa kalpo ilgāk;

  • nodrošina klusāku dzinēja darbību;

  • samazina piedegumu uz inžektora;

  • cieto daļiņu (kvēpu) filtrs kalpo ilgāk;

  • samazina kaitīgo izmešu daudzumu.

Par «Neste»

«Neste» ir Somijas vadošais naftas pārstrādes un atjaunojamo resursu pārstrādes uzņēmums, kura darbība ir vērsta uz augstākās kvalitātes degvielas produktu ar samazinātu emisiju daudzumu ražošanu un tirdzniecību, kā arī industriālo produktu ražošanu, kas tiek izstrādāti saskaņā ar pasaules līmeņa pētījumiem. «Neste» ir līderis pasaulē atjaunojamās dīzeļdegvielas ražošanā ar ražošanas jaudu vairāk nekā 2 miljoni tonnu degvielas gadā. «Neste» ir arī lielākais uzņēmums pasaulē, kas specializējas degvielas ražošanā no atkritumiem un rūpniecībā izmantoto izejvielu atlikumiem. «Neste» uz ilgtspēju vērstā darbība ir atzinīgi novērtēta «Dow Jones» pasaules ilgtspējības indeksā, un uzņēmums ir iekļauts 100 pasaules ilgtspējīgāko uzņēmumu sarakstā. «Neste» ieņēmumi 2015. gadā bija ap 11 miljardiem eiro, un uzņēmums tiek kotēts Somijas biržā. Ap 5 000 «Neste» darbinieku ikdienā strādā, lai nodrošinātu tīrāku satiksmi, ilgtspējīgāku resursu izmantošanu un labāku dzīves kvalitāti.

Par SIA «Neste Latvija»

SIA «Neste Latvija» ir «Neste» korporācijas meitas uzņēmums, kas Latvijā strādā jau vairāk nekā 25 gadus. SIA «Neste Latvija» ir viens no mūsdienīgu degvielas tirdzniecības standartu aizsācējiem Latvijā. Uzņēmums nodarbojas ar «Neste» ražotās degvielas mazumtirdzniecību, degvielas un šķīdinātāju vairumtirdzniecību, kā arī naftas produktu uzglabāšanu un pārkraušanu Rīgas terminālī. Kopš darbības uzsākšanas uzņēmums Latvijā ir investējis 65 miljonus eiro. «Neste» DUS tīklu Latvijā veido 65 stacijas visā valstī.

Vairāk par Neste

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu