Eiropas ekonomiski nozīmīgākās valstis aicina izbeigt ārzonas firmu slepenību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Eiropas piecas ekonomiski nozīmīgākās valstis ceturtdien aicināja «lielo divdesmitnieku» (G20) izbeigt ārzonas firmu slepenību, kas dod tām iespēju izvairīties no nodokļiem un atmazgāt naudu. PB prezidents Džimjons Kims paziņoja, ka nelikumīgās finanšu darbības, kuras ir iespējamas ārzonu dēļ, grauj cīņu pret nabadzību.

Paužot līdz šim spēcīgāko reakciju uz noplūdinātajiem «Panamas dokumentiem», Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Spānijas un Vācijas finanšu ministri arī ierosināja izveidot tādu ārzonu kā Panama melno sarakstu, ja tās nedalīsies ar firmu reģistru datiem.

«Jaunākās plašās noplūdes no Panamas parāda, cik ļoti svarīga ir cīņa pret izvairīšanos no nodokļiem, agresīvu nodokļu plānošanu un naudas atmazgāšanu,» teikts šo piecu Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministru paziņojumā.

Ierosinājums tika izteikts, kad Vašingtonā sākās Pasaules bankas (PB) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pavasara sanāksmes, kurās starp apspriežamajiem jautājumiem ir cīņa pret izvairīšanos no nodokļiem, lai palīdzētu valstīm nostiprināt savas finanses un veicināt izaugsmi.

«Kad notiek izvairīšanās no nodokļiem, kad valsts aktīvi tiek paņemti un ielikti šajās ārzonās, tam visam ir milzīga negatīva ietekme uz mūsu misiju izbeigt nabadzību un veicināt labklājību,» sacīja PB vadītājs.

Vēstulē G20, kas vienlaikus rīko sanāksmi Vašingtonā, piecu ES valstu finanšu ministri ierosināja veidot transnacionālus reģistrus, kas identificētu labumu gūstošos kompāniju, trestu, fondu un citu juridisko personu īpašniekus, kas spējuši noslēpties no nodokļu administrētājiem un likuma varas.

«Jaunākie notikumi rāda, ka galīgā labumu gūstošā īpašnieka identificēšana aiz korporatīvajām struktūrām ir svarīga, lai efektīvi apkarotu izvairīšanos no nodokļiem, naudas atmazgāšanu un nelikumīgas finanses,» preses konferencē sacīja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible.

Ministri draudēja izveidot to valstu melno sarakstu, kuras nesadarbojas datu apmaiņā par banku kontiem un citiem aktīviem. «Mēs gribam sarakstus, kas padarītu iespējamu sankciju noteikšanu pret valstīm, kuras neievēro noteikumus,» sacīja Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu