Arheologs Urtāns aicina meklēt neatklātus pilskalnus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Otrdien, 3. novembrī, plkst. 17 Eduarda Smiļģa teātra muzejā notiks grāmatas "Atklāt pilskalnu" atvēršana. Interesentus ielūdz apgāds "Nordik", autors un Latvijas Kultūras akadēmija.

Arheologs, kultūrvēsturnieks profesors Juris Urtāns ir aizrautīgs stāstnieks un arheoloģisku atradumu popularizētājs Latvijā. Par to liecina arī viņa septiņas sarakstītās grāmatas, kas izdotas apgādos "Nordik" un "Tapals". Jaunākajā no tām – "Atrast pilskalnu" – personīgās pilskalnu atklājēja izjūtas mijas ar zinātnisku analīzi un vispārinājumu, aizrautīgi rakstot par atradumiem Latvijas austrumu daļā no 1977. gada līdz pat 2008. gadam. Tekstu ilustrē krāsaini fotoattēli (arī no putna lidojuma), kuros var aplūkot šajā laika posmā atklātos 14 pilskalnus. Grāmatā ievietoti arī atrasto senlietu zīmējumi un pilskalnu novietņu kartoshēmas. Ar VKKF un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstu oktobrī izdoto grāmatu kā vērtīgu informācijas avotu var izmantot studenti, arheologi, ģeogrāfi, tūrisma speciālisti, novadpētnieki un visi, kuri interesējas par Latvijas bagāto kultūrvēstures mantojumu.

Grāmatas nobeigumā autors norāda uz būtisku tendenci, ko 20. gs. 20. gados ievērojis jau Ernests Brastiņš: ".. iepriekš nezināmus pilskalnus bieži atklāj nevis attālās, ļaužu pamestās vietās, kur, kā liktos, tiem vajadzētu būt, bet tieši otrādi, – pie pilsētām vai lielām apdzīvotām vietām, pašās pilsētās, ļaužu daudz apmeklētās vietās, lielu autostrāžu tuvumā, kur iepriekš nezināmo pilskalnu ik dienas redzējuši ļoti daudzi cilvēki, iespējams, pat zinoši arheologi, bet pilskalns šajā vietā nav pamanīts. Tādi ir Celensku pilskalns (Alūksnes nomalē, labi redzams no Rīgas šosejas), Pļaviņu pilskalns (Pļaviņu nomalē, pie autoceļu diviem riņķveida krustojumiem – ceļu sazarojumā uz Madonu, Ērgļiem, Rēzekni un Daugavpili), Ratinieku pilskalns (Rēzeknes pilsētā, ap puskilometru no Rēzeknes dzelzceļa stacijas), Upursalas pilskalns (Upursala kopš sendienām ir ļaužu iecienīta apmeklējumu un atpūtas vieta) un vēl citi. (..) Grāmata vēl nebija pilnībā sagatavota izdošanai, kad 2009. gada pavasarī nāca gan negaidīta, gan gaidīta ziņa: Augšzemē, Bebrenes pagastā pie Valaiņu mājām ir atklāts jauns, iepriekš nezināms pilskalns, kam dots Bebrenes Valaiņu pilskalna vārds." Palūkojieties apkārt vērīgi, varbūt arī jūsu apkaimē ir kāds vēl neatklāts pilskalns!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu