Līdzi putniem ar paraplānu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

“Un jūs lidojat? Bez motora? Gluži kā putni?” tie ir pirmie vārdi, kas nāk prātā cilvēkam, kurš klātienē vēro paraplānistus. Taču redzēt ir viens, bet piedzīvot – pavisam kas cits. Paraplanierisma kluba Adrenalīns pilots Normans Graustiņš pat nedaudz apskauž tos, kuri gatavojas savam pirmajam lidojumam: “Iespaidi ir tik spēcīgi, ka daudzi pēc nolaišanās zemē turpina ļauties emocijām, guļ zālītē un smejas. Kāds pieredzējis puisis, izbaudījis asāku pilotāžu, pēc lidojuma pusstundu nerunāja – tikai smaidīja!” Kur slēpjas paraplanierisma īpašā sāls?

Paraplanierisms ir sporta veids, kas cilvēku tuvina putna statusam. Kā norāda paraplanierisma kluba Adrenalīns prezidents un instruktors Mihails Vavilovs, ja, lecot ar izpletni, mērķis ir brīvais kritiens lejup, virzienā uz zemi, tad paraplanierisma nolūks ir pacelties debesīs. Cilvēks un paraplāna spārns kļūst par vienu veselumu, tādēļ lidojums var kļūt par ilgstošu ceļojumu – gluži kā gājputnam!

Kā apmānīt zemes pievilkšanas spēku?

„Mums diemžēl nav kalnu, kur ieskrieties un pacelties gaisā, tāpēc uz augšu jātiek citādi. Latvijā šim nolūkam visbiežāk tiek izmantotas automašīnas ar speciālām vinčām, kas braucot tin ārā trosīti un uzvelk paraplānu gaisā. Sasniedzot drošu augstumu, trosīti atāķē un turpina brīvi lidot,” skaidro kolēģis, paraplāna pilots Normans Graustiņš.

Kā otru paraplanierisma veidu speciālisti min dinamisko lidojumu. To iespējams īstenot, paceļoties no jūras krasta. Ja vējš pūš no jūras sauszemes virzienā, krasta joslā veidojas cēlējspēks, uz kura tad arī uzsēžas paraplanierists. Dinamiskajā lidojumā paralēli krastam var lidot ilgi un tālu, piemēram, no Jūrkalnes līdz Pāvilostai un atpakaļ, kas kopā veido aptuveni 6 kilometrus. Labākie apstākļi dinamiskajam lidojumam Latvijā ir divās vietās – Skrīveros un Jūrkalnē.

Trešais lidojuma veids ir termālais lidojums. Siltā, saulainā dienā ap pusdienlaiku gaisā veidojas termālās strāvas – siltā gaisa plūsma pa spirāli ceļas gaisā. “Bieži varam redzēt, kā ērgļi vai stārķi ceļas gaisā neplivinot spārnus, jo izmanto šīs gaisa strāvas. Mūsu uzdevums ir tāds pats – gaisā atrast šo termāli un turēties tajā!” ar uguntiņu acīs skaidro Mihails. “Atrodot siltā gaisa straumi, iespējams lidot ļoti garus maršrutus. Mums ir speciāls aprīkojums – variometrs, kas ļoti precīzi parāda augstuma izmaiņas vertikālā plaknē. Iekļūstot plūsmā, aparāts sāk pīkstēt un lidotājs sāk celties gaisā kā putns. Protams, plūsmu var atrast arī pēc vārnām, stārķiem un citiem spārnaiņiem, kuri tajā planē bez speciāla aprīkojuma. Robežas starp cilvēku un putnu pazūd ne tikai, divkājainim mācoties no putna, bet arī otrādi,” stāsta Mihails. “Pie Tukuma Normans uzcēlās nepilna kilometra augstumā un lidoja kopā ar trīs stārķiem. Smējāmies – vai tik nevarētu būt tā, ka stārķis ierauga paraplanieristu ceļamies gaisā un piestellējas klāt, jo zina, ka tur jābūt siltajai gaisa straumei! Pats reiz ārpus Latvijas, lidojot kalnos, saskrējos ar ērgli, bet ne jau savas – ērgļa neuzmanības dēļ,” smaidot atceras Mihails. Termālie lidojumi Latvijā iespējami, sākot ar maiju. Lai šo lidojuma veidu izbaudītu pilnībā, paraplanieristu klubs dodas arī ārpus Latvijas – šogad no putna lidojuma jau vērota Nepāla un Itālija.

Citas dimensijas vilinājums

Paraplanieristu kluba Adrenalīns prezidents savu pirmo reizi raksturo kā āķi lūpā: “Uzsāku lidot Krimā 1996. gadā. Mani nolaida no kalniņa, un es lidoju neilgi, varbūt minūti vai divas, bet biju pārlaimīgs. Emocijas sasniedz kāpinājumu, kad cilvēks ierauga kaut ko tādu, ko savu mūžu nav redzējis. Ikdienā mēs pārvietojamies divdimensiju pasaulītē, bet, paceļoties gaisā, atklājas trešā dimensija un sajūtas ir neaprakstāmas.” Kā apliecina speciālists, lai pirmo reizi izmēģinātu lidojuma priekus, nav nepieciešams iziet īpašus kursus – tas pieejams jebkuram mirstīgajam, turklāt izmaksā mazāk nekā citi ekstremālie sporta veidi.

Iespēja iesācējam – lidojums tandēmā

Ja ir vēlēšanās izbaudīt lidojuma prieku, īpaši nesaspringstot par paraplāna vadīšanas specifiku, vērts izmēģināt lidojumu tandēmā. Arī profesionāli paraplānisti visbiežāk ir sākuši tieši šādi. Kā tas notiek? “Speciāli apmācītam instruktoram priekšpusē piesprādzē pasažieri, paceļ augšā un izvizina. Pašam nav nekas jāzina vai jāstūrē – vienkārši noskrien desmit soļus un esi gaisā! Arī pats sāku tieši tā,” savā pieredzē dalās Normans. Ja ir atbilstoši laika apstākļi, tandēma lidojumi ir iespējami katru dienu no pulksten 17 līdz tumsai, iepriekš sazinoties ar instruktoriem. Metereoloģiskās zināšanas ir svarīga daļa no tā, kas jāzina paraplānistam – lidojuma speciālists pavisam citādi lūkojas uz vēja stiprumu un virzienu, orientējas mākoņu klājumos un citos svarīgos aspektos. Instruktori precīzi nosaka, kad laiks ir derīgs lidojumam un kad ne, bet ja ir skaidra diena un laiks nav vētrains, planēšana, visticamāk, var notikt.

Paraplanieristu klubs Adrenalīns lidojumus veic Rumbulā, taču tiek rīkoti arī izbraucieni uz citām vietām Latvijā. Iepriekš sarunājot, kopā ar profesionālu instruktoru iespējams doties arī dinamiskajā lidojumā gar jūras krastu. Kā ģērbties lidotgribētājam? “Nevajadzētu ierasties gluži augstpapēžu kurpēs. Gadās, ka kāds atskrien no darba uzvalkā mazliet palidināties, taču tas nav šķērslis,” smejas Mihails, piebilstot, ka nepastāv arī īpaši vecuma ierobežojumi. Pats jaunākais lidotājs tandēmā bijis 6 gadus vecs, pats vecākais Latvijā – 73 gadus vecs. Mihails zina arī stāstīt, ka Nepālā ar šo vaļasprieku aizraujas kāds 81 gadu vecs sirmgalvis. “Atkarībā no vēja stipruma, paceļoties ir jānoskrien divi – desmit soļi. Ja to var, tad var arī lidot!” drošina instruktors. “Ir cilvēki, kas lido kopā ar visu ģimeni – uzliek katrs savu paraplānu, un aiziet!”

Kad kājas ir TV torņa spices augstumā

Paraplanieristu klubā Adrenalīns tandēma lidojums maksā 15 latus. Tiem, kuriem ar vienkāršu lidojumu ir par maz un ir vēlme gūt asākas izjūtas, tiek piedāvāts ekstremālāks tandēma lidojums. Tā laikā gaisā tiek veiktas dažādas virāžas, spirāles un citi nervus kutinoši elementi. Maksa par šādu piedzīvojumu ir 20 latu. Pacelšanās notiek līdz 300 – 500 metru augstumam, un lidojums ilgst 10 – 15 minūtes. “Ja ir vēlēšanās, var fotografēt gan sevi, gan Rīgu no putna lidojuma. No Rumbulas skatoties, kājas ir aptuveni televīzijas torņa spices augstumā un arī vienu sprīdi jūras redz. Skats ir ļoti skaists, kad ziedēs pienenes, tas vispār būs fantastisks!” par Latvijas skaistumu no putna lidojuma, redzot mākoņu izraibinātos laukus, sajūsminās Normans.

Kaut arī teorētiski paraplanierisma sezona rudenī tiek slēgta, patiesībā, ģērbjoties siltāk, lidojumi var turpināties arī ziemas periodā. Ierobežojumi nepastāv ne laika, ne arī telpas ziņā – mainot lidojuma augstumu, iespējams nolidot ļoti lielus attālumus. Latvijas paraplanierisma rekords, balstoties uz termālajām straumēm, ir ap 100 km lidojuma.

Ja vēlies lidot nopietnāk…

Lai lidotu patstāvīgi, bez instruktora klātbūtnes, nepieciešams iziet kursus lidošanai ar paraplānu. “Tas notiek līdzīgi kā autoskolā – jāapgūst teorija un prakse,” stāsta Mihails. “Mums gan apmācību kurss ir dalīts divos etapos. Pirmais posms maksā 200 latu, un tajā ietilpst teorētiskā apmācība, viens tandēma lidojums ar instruktoru un 15 patstāvīgi lidojumi. Lielākā daļa apmācāmo pirmajā patstāvīgajā lidojumā tiek jau pēc nedēļas vai divām. Pēc pirmā apmācību posma cilvēks pats māk startēt, gaisā veikt elementāros manevrus, nobeigt lidojumu, kā arī imitēt avārijas izpletņa izmešanu. Kursu beidzot, jākārto eksāmens un jāizlemj, vai turpināt mācības nākamajā līmenī. Otrs apmācību posms maksā 250 latu – tajā ietilpst padziļināta teorētiskā apmācība un 25 patstāvīgi lidojumi. Apgūstot šo kursu, paraplānists mācās nolaisties ekstremālos apstākļos, piezemēšanās precizitāti, veikt gaisā spirāles un citus sarežģītākus elementus. Veiksmīgi nokārtojot gala eksāmenus, paraplānists saņem pilota apliecību (B kategorijas licenci) un turpmāk lidojumus var veikt bez instruktora uzraudzības.”

Ko tur runāt – izmēģini pats!

Kā apliecina Mihails, sekojot instruktora norādēm, lidojums ar paraplānu viennozīmīgi ir drošāks nekā, piemēram, dejošana. Katrs lidojums atbilst stingrām drošības prasībām, kurās ir paredzētas visas iespējamās stresa situācijas un rīcība to novēršanai. Ja vēlies uzdāvināt brīnišķīgus mirkļus sev tuvam cilvēkam, tandēma lidojumu var uzsaukt – tā būs intriģējoša dāvana, kas saņēmējam pavērs pavisam citu pasaules redzējumu. Uz tikšanos lidojumā!

Faktu rāmis

TAS TEV VAR NODERĒT!

Lidošanas uzsākšanai nepieciešamo informāciju var meklēt: www.adrenalins.lv www.paraplan.lv www.latsports.lv www.flight.lv www.wings.lv

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu