DP: radikālo islāmistu grupējumos iesaistījies Latvijas iedzīvotājs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim ziņu par Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanos islāmistu radikālos grupējumos nebija. Tomēr nu arī Latvija ir starp tām valstīm, kuras iedzīvotāji karo teroristu rindās. Drošības policijai ir zināms vismaz viens Latvijas iedzīvotājs, kurš jau vairākus mēnešus atrodas Sīrijā. Vēl vairāki ir interesējušies par šādu iespēju.

Iekšlietu ministrija pārmet Tieslietu ministrijai pasivitāti likumu labošanā

Daudzu Eiropas valstu drošībnieki uztraucas, ka aizvien vairāk mūsu reģiona iedzīvotāju dodas karot pie teroristiem Sīrijā un Irākā. Piemēram, no Zviedrijas konflikta zonā esot aptuveni 300 cilvēku. Dažus karotājus atklājusi arī Igaunijas drošības policija Kapo.

Dānijā teroristi pat pamanījušies saņemt ievērojamus valsts pabalstus,

kamēr ar ieročiem rokās karoja Tuvajos Austrumos.

Dāņu karikatūrists Kurts Vestergards pirms deviņiem gadiem publicēja pravieti Muhamedu izsmejošu zīmējumu, kas musulmaņu valstīs izraisīja milzu neapmierinātību. Tika dedzināti Dānijas karogi, uzbrukts dāņu vēstniecībām. Šo gadu laikā Dānija uzņēmusi daudz bēgļu no musulmaņu valstīm. Šogad vien no Sīrijas ieradušies 20 tūkstoši cilvēku. Tā ir aptuveni Tukuma izmēra pilsēta.

Socioloģiskajās aptaujās

dāņi savas valsts drošībai kā galvenos min migrācijas draudus,

kas līdzi nes arī radikālo islāmu un teroristu aktivitātes. Pieaugusi pašu dāņu vēlme karot «Islāma valsts» un citu radikālo grupējumu rindās, ko daudzi vietējie uztverot par sava veida eksotiku un piedzīvojumu.

KASPARS OZOLIŅŠ, Latvijas vēstnieks Dānijā: - Dāņu drošības policijai ir zināms par simts dāņiem, kas ir piedalījušies «Islāma valsts» bruņotajās cīņās. 16 dāņi ir gājuši bojā, 28 ir atgriezušies atpakaļ no cīņām. Un šobrīd politiskajā dienaskārtībā ir – ko darīt? Kā aizkavēt dāņu radikalizēšanos, kā aizkavēt, ka viņi dodas uz Tuvo Austrumu konflikta rajoniem vai arī Ziemeļāfriku, lai kur arī tas notiktu.

Viens šokējošs atklājums ir, ka Dānijas musulmaņi, kuri ir piedalījušies «Islāma valsts» karadarbībā, tajā pašā laikā saņēmuši dāņu sociālos pabalstus, kas ir diezgan iespaidīgi.

Latvijā līdz šim nebija ziņas par islāmistu radikāļu atbalstītājiem

Tomēr mums zināms, ka vismaz viens Latvijas iedzīvotājs ir devies uz Sīriju un tur karo jau vairākus mēnešus. To apstiprina arī Drošības policija.

Drošības policijas atbilde «Nekā personīga»: «Drošības policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka

bruņotajā konfliktā Sīrijā ir iesaistījies viens Latvijas iedzīvotājs,

kurš ir pievienojies grupējumiem, kas cīnās pret Sīrijas valdošo režīmu. Vienlaikus ir identificētas arī atsevišķas personas, kuras ir izrādījušas interesi iesaistīties šajā konfliktā. (..) Drošības policija arī aicina visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir informācija par personu plāniem doties uz Sīriju vai citiem konfliktu reģioniem nolūkā iesaistīties tur vardarbīgās aktivitātēs, informēt par to Drošības policiju.

Drošības policija un arī Iekšlietu ministrija

pārmet likumu veidotājiem, ka nav izdarīts solītais, lai teroristu atbalstītājus no Latvijas varētu sodīt

krimināli. Septembrī skaļi izskanēja ziņa par trim nacionālboļševikiem no Ludzas, kuri videointervijās internetā lepojās, ka karo pret Ukrainas karaspēku. Tolaik par nepieciešamību ātri mainīt likumus aktīvi izteicās premjere un citas augstākās amatpersonas. Bet joprojām plānotie grozījumi ir iestrēguši saskaņojumos starp vairākām ministrijām. Iekšlietu uzraugi pārmet Nacionālās apvienības vadītajai Tieslietu ministrijai nevēlēšanos rīkoties ātri un izlēmīgi.

EVIKA SILIŅA, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre: - Es ļoti ceru, ka arī kriminālās atbildības jomā atbildīgā ministrija, Tieslietu ministrija izrādīs aktīvāku politisko gribu šajā jautājumā, jo līdz šim iesaiste šajā politiskajā virzībā nav bijusi tik akūta un tik raita, kā mums gribētos. Jo mums šķiet un Drošības policijai šķiet, ka mums būtu diezgan steidzami un diezgan kvalitatīvi jāstrādā pie šīs likumdošanas.

Jaut.: - Tad Tieslietu ministrija ir tā, kas nedaudz bremzē to visu?

Siliņa: - Nu – es varētu teikt – mēs vēlētos redzēt tādu aktuālāku un straujāku virzību politiskajā līmenī.

Jaut.: - Vai fakts, ka šāda likumdošana līdz galam nav sakārtota, nav arī drauds valsts drošībai?

Siliņa: - Protams. Protams, tas ir. Līdz ar to mēs, arī esot vadošā institūcija šajā jomā, mēs arī par to runājam, mēs arī esam iniciējuši šos grozījumus un par to runājam. Protams, vieni mēs to nevaram.

Iekšlietu ministrija iesaka mainīt krimināllikumu, lai varētu krimināli sodīt Latvijas iedzīvotājus, kuri iesaistās bruņotos konfliktos ārvalstīs.

Būtu jāierobežo arī iespēja izplatīt kara propagandu.

Šobrīd radikāļi jaunos kaujiniekus vervē internetā, kur var uzzināt, kā sagatavoties braucienam, ar ko kontaktēties un kā nokļūt konflikta zonā. Pēc tam jauniņo jau uz vietas apmāca treniņnometnēs un sūta karot. Īpašus draudus viņi rada atgriežoties un cenšoties vervēt sekotājus.

EVIKA SILIŅA, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre: - Lai mēs viņus varētu paturēt šeit un nelaist uz šīm valstīm – tās būtu kādas preventīvas darbības, kā pasu aizturēšana, izceļošanas aizliegums vai kādas citas piespiedu darbības, kas viņiem liegtu doties uz to valsti, ja Drošības policija izlūkošanas veidā jau būtu uzzinājusi, ka tas, iespējams, notiks. Mēs vēlamies

vērsties ne tikai pret to, ka viņi dodas, bet pret to, ka viņi vervē citus cilvēkus,

ka viņi piesaista finansējumu, un tā ir vēl viena no nepieciešamajām lietām, kas būtu jāattīsta. Jā, mums ir terorisma likumdošana labi attīstīta, bet, kā jūs dzirdat, arī Eiropa runā, ka šīs formas mainās.

Bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sarunā ar «Nekā personīga» saka – vienlīdz bīstami Krievijas agresijai Ukrainā ir draudi, ko Eiropai rada musulmaņu teroristu grupējumi. Ja līdz šim tie Latvijai nav pievērsušies, tad viss var mainīties, mūsu valstij kļūstot par prezidējošo Eiropas Savienībā.

Vaira Vīķe-Freiberga: Musulmaņu teroristiem Latvija ir par mazu, bet terorakti varētu notikt arī šeit

VAIRA VĪĶE-FREIBERGA, bijusī Valsts prezidente: - Mums tie draudi, starp citu, nāk un potenciāli viņi var nākt arī no musulmaņu pasaules, kas ir deklarējusi tādu kā svēto karu pret Eiropu. Un šobrīd gan to fokusējot uz zināmām valstīm, kuras uzskata par pietiekami aktīvām Sīrijas un apkārtnes valstu situācijā, bet tas, ka tad, kad būsim Eiropas prezidējošā valsts, mēs simboliski pārstāvēsim arī Eiropu un jebkādi musulmaņu terorisma akti, kas būtu naidīgi Eiropai, potenciāli varētu arī šeit notikt. Mana

cerība ir, ka viņi uzskatīs, ka Latvija ir tik maza zeme,

ka ar to visu, ka viņa ir prezidējošā, ka tas blīkšķis, ja tā varētu teikt... Jo viņi meklē sev publicitāti... Ka to viņi varētu panākt kādā citā lielākā valstī. Teorētiski tāds pastāv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu