VK: Valsts divreiz pārmaksā par ātrās palīdzības mašīnu nomu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Katru dienu galvaspilsētā un Rīgas reģionā kursē 76 ātrās palīdzības mašīnas. Vēl dažas atrodas rezervē. Tās nepieder valstij. Auto kopā ar šoferu pakalpojumiem valsts nomā no privātfirmas «Rīgas sanitārā transporta autobāze». Pirms nepilniem pieciem gadiem tas bija vienīgais pretendents valsts iepirkumā, un līgumam ar biznesmeņa Adigjozala Mamedova kompāniju piekrišanu tolaik deva ministre Linda Mūrniece no «Vienotības».

Privātajai kompānijai sadarbība ar valsti bijusi izdevīga - pēdējos četros gados tā nopelnījusi 10 miljonus eiro. Līgums ar Mamedova firmu beidzas nākamā gada pavasarī. Tā izdevīgums valstij vairākkārt apšaubīts, taču mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām Straujumas valdība tomēr atļāva rīkot jaunu konkursu, šoreiz uz septiņiem gadiem.

Un šajā brīdī kārtis nopietni sajauca Valsts kontrole. Tā uzskatīja, ka pie varas esošie jābrīdina par valstij neizdevīgām sekām, ja nomas noteikumi paliks līdzšinējie. Tā kā revīzija vēl nav pabeigta, sēde notika aiz slēgtām durvīm. Saeimas revīzijas komisijas deputātu lēmums pēc Valsts kontrolieres uzklausīšanas bija vienbalsīgs. Valsts turpmāk nedrīkst šos pakalpojumus pirkt.

KĀRLIS ŠADURSKIS, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāts (Vienotība): - Šis līgums bija noslēgts neveiksmīgi! Es nezinu, kāpēc tas bija noslēgts ar lieliem riskiem un iespējām komersantam diktēt savus noteikumus!»

IMANTS PARĀDNIEKS, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāts (VL-TB/LNNK): - Tā bija naudas izšķērdēšana! Jautājums apzināti tika vilkts garumā!

Jaut.: - Ar kādiem argumentiem jums izdevās pārliecināt Saeimas deputātus?

ELITA KRŪMIŅA, Valsts kontroliere: - Ar cipariem!

«Nekā personīga» noskaidroja, ka

Valsts kontrole atradusi vismaz trīs būtiskas atkāpes no 2010.gada noslēgtā līguma.

Neskatoties uz to, ka bija ierakstīts stingrs viena nobrauktā kilometra tarifs, Mamedovs panāca, ka slēgtas vairākas papildu vienošanās it kā degvielas cenas kāpuma dēļ. Tādējādi no 2010. līdz 2013. gadam valsts pārmaksāja vairāk nekā 700 tūkstošus eiro (707 154 eiro).

Turpretī iespēju ietaupīt valsts neizmantoja. Mamedova firmas autoparkā apmēram puse automašīnu ir vecākas par septiņiem gadiem. Līgumā bija minēts, ka tām jāpiemēro tarifa samazinājums par 20%, tomēr tas netika darīts . Par automašīnu slikto tehnisko stāvokli liecina vismaz trīs gadījumi, kad darbinieki saindējušies ar izplūdes gāzi.

Papildu naudu 640 280 tūkstošus eiro valsts samaksāja arī par šoferu apmācību

Un tika slēgts līgums «Par sanitāro pakalpojumu iegādi». Vienlaikus «Nekā personīga» zināms, ka firma taupīja uz auto remontu un 10% izmaksu lika segt pašiem šoferiem.

ELITA KRŪMIŅA, Valsts kontroliere: - Ja mēs salīdzinām summu, par kādu noslēdza līgumu, ar summu, kādu prognozē izmaksāt 2015. gadam, tad starpība ir miljoni. 2010.gada līgumu noslēdza par 30 miljoniem eiro, taču reāli Mamedova firmai samaksāti nepilni 42 miljoni.

Jaut.: - Faktiski dienests tika šantažēts no šā vienīgā pakalpojuma sniedzēja puses?

ANDRIS BĒRZIŅŠ, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs (ZZS): - Nu, tas nav nekāds noslēpums! Te mums Ploriņa kungs sēdē teica, ka bija situācija, kad atnāk autobāzes vadītājs un saka - ja nebūs šādas naudas summas, tad mēs pakalpojumu nesniedzam. Un šeit ir tas risks, ko es teicu: neiedosiet klāt naudu - pakalpojuma nebūs.

Armands Ploriņš Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu vada kopš tā izveides

Iepriekš bija veselības ministrijas valsts sekretārs un vēsturē iegāja ar Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā apsūdzētā Tautas partijas biedra Aivara Lisenko darbā iekārtošanu, kura CV Ploriņam vienkārši esot bijis uz galda. Savu atbildību miljonu sadārdzinājumā ātrās medicīniskās palīdzības transporta līgumā Ploriņš neredz. Papildu līdzekļi bijuši objektīvi nepieciešami, un tam mandātu katrreiz devusi valdība.

Jaut.: - Ja izrādīsies, ka jūs esat melojis par papildu vienošanos, ka jums tam bijis valdības mandāts, vai jūs atkāpsieties no amata?

ARMANDS PLORIŅŠ, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs: - To jau lems ministrs droši vien!

Jaut.: - Vai esošais līgums ir izdevīgs valstij?

Ploriņš: - Nu, par to ir grūti spriest! Līgums ir tāds, kāds ir iespējams, lai nodrošinātu neatliekamo palīdzību vispār dienestā. Nu, Rīgas iedzīvotājiem.

Jaut.: - Tad jūs neesat drošs, ka tas ir izdevīgs?

Ploriņš: - Visdrošākā valstij būtu situācija, ka valsts pati to nodrošinātu!

Uzreiz pēc iepriekšējā līguma noslēgšanas valsts apņēmās pati veidot savu autoparku arī Rīgā, lai nebūtu atkarīga no viena privāta monopolista diktāta. Tomēr dienests automašīnām plānotos divus ar pusi miljonus šogad iztērēja citur. Apbruņojies ar Valsts kontroles atklājumiem un aprēķiniem, ka valsts var pati tikt galā ar ātrās palīdzības mašīnām, trūkstošās paņemot līzingā, uz valdības sēdi šonedēļ devās jaunais veselības ministrs.

Tomēr sēdē īpaši nikni Belēviča plānu kritizēja finanšu ministrs.

JĀNIS REIRS, finanšu ministrs (Vienotība), 02.12.2014. valdības sēde: - Uzņemoties šādu situāciju, no 1.maija tiks paralizēta vai apgrūtināta pakalpojuma sniegšana iedzīvotājiem! Atcerēsimies, ka tas sakrīt ar prezidentūru, kad varētu būt iespējama situācija, ka mums vajadzēs meklēt papildu iespējas par daudz lielāku cenu.

DZINTARS RASNAČS, tieslietu ministrs (TB/LNNK-VL!): - Es arī šo sociālismu neatbalstu, īpaši, kur tradīcijas ir labi iedibinātas! Jūs tiešām esat pārliecināti, ka dabūsiet naudu no Eiropas?

JĀNIS REIRS, finanšu ministrs (Vienotība): - Es lūdzu balsojumu! Es atturēšos balsojumā, jo nevaru balsot par tādiem riskiem, kur medicīnas budžets tagad būs tērēts atslēdzniekiem, tehniķiem un tā tālāk! Būs tāda dīvaina lieta.

LAIMDOTA STRAUJUMA, Ministru prezidente (Vienotība): - Visu cieņu Belēviča kungam, bet ministri nobalsos pret jums.

Valdības vadītāja neiejaucās diskusijā,

lai gan Valsts kontroles vēstule, kurā bija kritizēts ar Mamedovu noslēgtais līgums, bija nosūtīta arī viņai. Tieši Straujuma jau no pavasara pildīja veselības ministres pienākumus, kad tos nevarēja veikt viņas partijas biedre Ingrīda Circene.

Straujuma zināja, ka jau pirms četriem mēnešiem Pārresoru koordinācijas centrs bija aprēķinājis, ka valstij automašīnu nodrošināšanā nevajag tērēt 52 miljonus eiro, kurus saņems privāta kompānija. Pēc centra aprēķiniem, par šo pakalpojumu septiņos gados pietiek ar gandrīz divreiz mazāku summu – 27 miljoniem. Tas atbilst arī Valsts kontroles rēķinātajam, ka viens nobrauktais kilometrs ar Mamedova mašīnām valstij maksā 1 eiro un 47 centus, kamēr valsts uzturētās ātrās palīdzības mašīnas laukos izmaksā 82 centus - nepilnas divas reizes lētāk.

PĒTERIS VILKS, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs: - Tas pakalpojums pats par sevi nav sarežģīts! Tas ir automašīnu iepirkums, apkalpošana un šoferu pakalpojumi, ko valsts pērk. Kas faktiski ir brīvā tirgū plaši konkurējams pakalpojums.

Jaut.: - Nav runa par kādu īpašu know-how?

Vilks: - Nu, nav runa! Turklāt tās know-how izmaksas mēs tagad redzam!

Dažas dienas pēc tam, kad Straujumas valdība izsludināja jauno iepirkumu, šā gada septembrī trīs Mamedova firmas valdes locekļi, ieskaitot pašu kompānijas vadītāju un lielāko akcionāru, ziedoja Vienotībai, kopā sešarpus tūkstošus eiro.

ADIGJOZALS MAMEDOVS, AS «Rīgas sanitārā transporta autobāze» valdes priekšsēdētājs: - Es ziedoju «Vienotībai». Tas ir kaut kāds pārkāpums?

Jaut.: - Nē, tikai jautājums. Kāpēc?

Mamedovs: - Man patīk tās īstenotā politika! Viņu darbs! Viņi ilgu laiku ir pie varas. Vai tad viņi tikai sliktu darījuši? Dombrovska vadībā taču valsts ekonomika ieguva pavisam citu līmeni! Vai tad tas ir mazsvarīgi?

Tālākā mūsu saruna neizdodas. Kā varējis panākt tik izdevīgus līguma nosacījumus un kādas ir viņa izredzes jaunajā konkursā, Mamedovs negrib stāstīt.

ADIGJOZALS MAMEDOVS, AS «Rīgas sanitārā transporta autobāze» valdes priekšsēdētājs: - Tā mums nesanāks! Jūs atnākat ar tādiem diezgan nopietniem jautājumiem! Lai es uz tiem atbildētu, nu, piedodiet!

Nav šaubu, ka Mamedovs piedalīsies jaunajā konkursā. Mašīnu nomas konkurss pagarināts jau trešo reizi. Šoreiz līdz 5.janvārim.

«Nekā personīga» zināms, ka valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā iepirkuma komisiju vada Arturs Niščaks, kurš izstrādāja arī pirmo līgumu ar Mamedova firmu. Privātās kompānijas jurists un arī valdes loceklis Orlando Rozens ir Niščaka sens kolēģis. Abi kopā savulaik strādājuši Rīgas domes Labklājības departamentā.

Belēvičs ir pārliecināts, ka konkursu apturēs

Tas gan atkarīgs no valdības, kas šo jautājumu skatīs otrdien. Taču pirmo soli esošās sistēmas maiņā Belēvičs ir jau spēris un palūdzis savu amatu atstāt valsts sekretāram Rinaldam Muciņam. Tieši valsts sekretārs var nomainīt vadītājus kapitālsabiedrībās, tostarp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

GUNTIS BELĒVIČS, veselības ministrs (ZZS): - Ja cilvēki ierēdņi atbildīgā amatā ir ilgus gadus un ministri mainās - tad izveidojas situācija, ka nozares ministrs neveido politiku, bet ierēdņi zina labāk, kā politika veidojama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu