Miris kordiriģents Imants Kokars

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šorīt 90 gadu vecumā miris leģendārais kordiriģents, Rīgas-800 Dziesmu svētku virsdiriģents Imants Kokars, to apliecināja viņa dēls Uldis Kokars. Dvīņubrāļi Imants un Gido dzimuši 1921.gada augustā Gulbenē. Viņi bērnību pavadījuši Vecgulbenes pagastā.

Pēc Imanta dēla teiktā, Imants Kokars miris, nākot mājās no jūras, kurp viņš gājis katru dienu. Tas noticis aptuveni pirms stundas, piebilda dēls.

Mūziķi: Imants Kokars bija leģendāra personība

Mūžībā aizgājušais kordiriģents Imants Kokars bija leģendāra personība, atzīst aptaujātie mūziķi.

"Mēs kopā esam ļoti daudz darījuši, pēdējo reizi kopā muzicējām vēl šovasar brāļu Kokaru 90.dzimšanas dienā," teica komponists Raimonds Pauls. Imants Kokars bijis pirmais, kurš Dziesmu svētkos diriģēja populāro Paula dziesmu "Manai dzimtenei".

"Kokars bija liela personība, nenoliedzami," teica Pauls un piebilda, ka par kordiriģenta Kokara izturību stāstīja leģendas.

"Ir noslēgusies viena brīnišķa dzīve, Kokara ieguldījums kora mākslā nekad nebeigsies," teica kordiriģents Romāns Vanags.

Savukārt kordiriģents Ints Teterovskis, kurš mācījās Latvijas Mūzikas akadēmijā, kad tās rektors bija Kokars, atzina, ka Kokars viņam bija kā etalons. Teterovskis uzsvēra, ka Kokara ieguldījums koru kultūras attīstībā pēdējos 70 gados ir nenovērtējams. "Fantastiski, lai kur mūsu kori ir braukuši - arī Āzijā un Āfrikā - visur pazīst kordiriģentu Imantu Kokaru," teica Teterovskis.

Biogrāfija

Kokars dzimis 1921.gada 16.augustā Gulbenē. 1956.gadā beidzis Latvijas Valsts konservatorijas Koru diriģentu nodaļu.

Savu karjeru sācis 1948.gadā kā Cēsu rajona pūtēju orķestra galvenais vadītājs. Ar Cēsu Skolotāju institūta kori 1948.gadā Kokars kļuva par pēckara Latvijas dziesmu karu pirmo laureātu.

Kokaram pieder arī turpmākajās sacensībās visvairāk iegūtās augstākās godalgas - ar vīru kori "Dziedonis", jaukto kori "Beverīna", arī daudzu starptautisko koru konkursu uzvaras ar "Dziedoni", ar Rīgas kamerkori "Ave Sol".

Kokars bija arī ASV Rietumpiekrastes XI dziesmu svētku virsdiriģents (1989). Baltijas un Ziemeļvalstu starptautiskās dziesmu svētku kustības iedibinātājs (Rīgā, 1995) un virsdiriģents.

Kopš 1961.gada aizsākās Kokara pedagoģiskā darbība Latvijas Valsts konservatorijā, Kokars no 1977. līdz 1990. gadam bija J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors - rektors, 12 sējumu Latviešu kora dziesmu antoloģijas un citu nozīmīgu muzikālo projektu rosinātājs, to vadītājs. Viņa ieskaņotā kora mūzika pieredzējusi visvairāk kompaktdisku izdevumu.

Kokars apbalvots ar Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni.

Kokars bija vairākkārtējs Latvijas dziesmu svētku virsdiriģents un "Rīgas-800" Dziesmu svētku virsdiriģents, 23. Dziesmu svētku Goda virsdiriģents.

Šā gada augustā brāļi Kokari vērienīgā lielkoncertā atzīmēja 90.dzimšanas dienu, piedāvājot klasisko Dziesmu svētku repertuāru un deviņu komponistu un diriģentu tandēmu populāru dziesmu programmas.

TVnet izsaka līdzjūtību viņa tuviniekiem un visiem viņa talanta cienītājiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu