No Grieķijas Latvijā ieradušies 15 patvēruma meklētāji

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas pārvietotas piecpadsmit personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, tajā skaitā septiņi nepilngadīgi bērni, preses paziņojumā informē Iekšlietu ministrija. Personas ieradās Latvijā vēlā trešdienas vakarā un patlaban atrodas patvēruma meklētāju centrā Muceniekos.

Divas uz Latviju pārvietotās ģimenes ir no Sīrijas, divas - no Irākas. Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā bankas darbinieks, pavārs, bārddzinis un drēbnieks.

Atbilstoši starptautiski noteiktajām procedūrām un Patvēruma likuma prasībām, tūlīt pēc ierašanās Latvijā Valsts robežsardzes amatpersonas pieņēmušas pārvietoto personu iesniegumus un iepazīstinājušas ar patvēruma meklētāja tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā. Amatpersonas veikušas arī sākotnējo aptauju, ievadījušas personu pirkstu nospiedumus «Eurodac» sistēmā un izsniegušas patvēruma meklētāja dokumentus.

Turpmākajās dienās Valsts robežsardzes amatpersonas turpinās strādāt ar patvēruma meklētājiem un veiks padziļinātas intervijas un nepieciešamo dokumentu sagatavošanu,

lai lietas materiālus varētu nodot PMLP turpmākam darbam un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Tāpat pakāpeniski darbu ar pārvietotajām ģimenēm sāks citas valsts un nevalstiskās institūcijas, kam jānodrošina latviešu valodas apguve un sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi.

Pēc garā ceļa un nepieciešamo formalitāšu kārtošanas pagājušā naktī ģimenes atpūšas un lūgušas respektēt viņu privātumu,

pastāstīja PMLP pārstāve Jonāte.

Kā ziņots,

Latvija apņēmusies divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm,

un, kā martā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijā norādīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, šajā gadījumā tā varētu būt Turcija. Ņemot vērā iepriekšminēto, tuvākajos mēnešos IeM varētu sākt patvēruma meklētāju uzņemšanu no šīs valsts, kas saskārusies ar milzīgu bēgļu plūsmu.

Latvija kopumā apņēmusies patvēruma meklētājus pārvietot divu gadu laikā

Kā skaidroja IeM valsts sekretāre, no šī termiņa ir pagājuši pieci mēneši, līdz ar to katru mēnesi uz Latviju varētu nogādāt aptuveni 30 cilvēkus, taču šāds skaits ir tikai provizorisks, un atkarībā no dažādiem apstākļiem mēnesī pārvietojamo skaits un termiņš var mainīties.

Abas pirmās februārī Latvijā no Grieķijas nogādātās ģimenes aizvien gaidot lēmumu par patvēruma meklētāja statusa piešķiršanu,

sākušas aktīvi un ar labiem rezultātiem apgūt latviešu valodu un paziņojušas, ka vēlas palikt Latvijā un integrēties, iepriekš informēja Pētersone-Godmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu