Kādus logus izvēlēties? (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāpēc jāmaina vecie logi? Tam var būt vairāki iemesli...

- logiem nepieciešams remonts. Bieži vien vecie koka logu rāmji ir satrupējuši, tie jāpārkrāso, tas prasa papildu laiku un izdevumus. PVC (plastmasas) pakešu logi nav jākrāso, tikai jānotīra. Koka logi pāris reižu gadā jānotīra ar speciālu līdzekli, bet ik pēc 4 – 5 gadiem tie jāpārkrāso;

- vēlme uzlabot mājas vai dzīvokļa ārējo izskatu;

- drošības izjūta. Uzskata, ka pakešu logi ir drošāki pret nevēlamiem viesiem, tomēr ir zināmi gadījumi, kad tos atver, izurbjot eņģes;

- samazināts troksnis. Jaunie logu profili un divu stiklu pakete ievērojami samazina troksni caur logiem;

- enerģijas ekonomija un labāka siltumizolācija. Bieži vien mājās plīvo aizkari, no vecajiem logiem nāk vēsums. Jaunie logi nodrošina daudz labāku siltumizolāciju un līdz minimumam samazina caurvēju. Tādējādi jaunie logi un arī durvis palīdz samazināt izdevumus apkurei.

Parastos vai pakešu?

Pakešu logu labās īpašības ir siltuma un skaņas izolācija, vieglā rūts tīrīšana, bet sarežģījumus rada nepietiekamā gaisa apmaiņa telpās. Ja mitrums netiek ārā, var sākt pelēt sienas, bojāties arī paši koka logi. Daudzu logu standarta komplektācijā iekļauta tā sauktā ziemas vēdināšana – pagriežot rokturi noteiktā stāvoklī, logs tiek pavērts dažus milimetrus lielā spraudziņā, kas nodrošina gaisa pieplūdi. Speciālisti gan atzīst, ka diemžēl padomju laika blokmāju sliktās ventilācijas problēmas tas nespēj atrisināt. Tādēļ ventilācija jāveido citādi.

Par papildu samaksu firmas piedāvā kopā ar logiem ielikt tajos iestrādātas ventilācijas sistēmas. Ziemas vēdināšana vairāk derīga, lai gaiss nesastāvētos, kamēr saimnieku nav mājās, vai arī guļamistabās. Naktī, kad cilvēki guļ, telpā sakrājas visvairāk mitruma. Tādēļ vajadzētu vismaz 5 – 10 minūtes dienā kārtīgi izvēdināt telpu.

Koka vai plastmasas?

Latvijā piedāvā gan vienus, gan otrus – lētus un dārgus logus. Plastmasas paredzēti plašam patēriņam, bet koka – tiem, kas var atļauties izdot vairāk naudas, vai arī mājām, kur nav atļauti PVC logi. Koka logi rada mājīgumu. Ražotāji apgalvo, ka tie ir ekoloģiski tīri un elpo, jo krāsas un lakas apdarei veidotas uz ūdens bāzes un nav kaitīgas. Konkurenti – plastmasas logu tirgotāji – to apstrīd, sakot, ka koka logi tāpat ir piesūcināti ar dažādiem šķīdumiem, tāpēc to ekoloģiskums esot mīts. Firmas piedāvā logiem vismaz divu gadu garantiju.

Gāze vai vakuums?

Ja paketes iekšpusē parādās mitrums, tas liecina par brāķi, un šāds stikls jānomaina. Bieži dzirdēts, ka stikla paketes iekšpusē ir vakuums. Tas neatbilst patiesībai. Dažas firmas pilda stikla paketi ar inertajām gāzēm, piemēram, argonu, lai nodrošinātu labāku siltumizolāciju nekā ar gaisu pildītajām paketēm. Citi uzskata, ka daudz efektīvāk ir lietot selektīvo stiklu. Tas nedaudz sadārdzina logu, taču tieši rūts ir loga vājā vieta no siltumizolācijas viedokļa. Ziemā pat ar roku varot just starpību starp parasto un selektīvo stiklu. Tāds īpaši tiek ieteikts privātmājām, kuras saimnieki paši apkurina. Cilvēki interesējas arī par tonētiem stikliem. Taču Latvijā ir pārāk īsas vasaras, tādēļ pieprasījums pēc tiem nav pārāk liels.

Cena

Logu cena atkarīga no tā, cik dažādi tas ir virināms un kādas papildu iespējas klients vēlas (ventilācija, rokturi ar pretuzlaušanas pogu u.c.). Koka logs ir tāds kā vidusceļš starp dubultveramajiem un plastmasas. Uzskata, ka koka logi kalpos ilgāk, lai gan cilvēkus atbaida cena un kopšana. Ar plastmasas logiem pie mums neviens nav nodzīvojis pietiekami ilgi, lai būtu parādījušās kādas problēmas. Vācijā esot logi, kas kalpo jau 40 gadu. Taču tas ir naudas jautājums, jo cena diezgan precīzi atbilst kvalitātei.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu