«World Jazz Festival» uzstāsies trompetists Hjū Masekela

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šovasar, 29. jūlijā uz Arēna Rīga skatuves «World Jazz Festival 2016» ietvaros kāps džeza trompetists - divu «Grammy» balvu ieguvējs Hjū Masekela (Hugh Masekela) no Dienvidāfrikas. Viņš jau kopš pašas bērnības savos džeza ritmos atspoguļo Dienvidāfrikas kopienu iedzīvotāju tautas mūzikas motīvus, kas viņa skaņdarbus padara unikālus un īpaši skanīgus.

14 gadu vecumā, kad Hjū noskatījies kinofilmu «Young Man with a Horn» (Jauneklis ar trompeti), viņš pats nolēma ņemt rokās šo viņam tik ļoti valdzinošo instrumentu.

Muzikālo karjeru Hjū uzsāka pusaudžu gados, spēlējot ielas džezbendos, kā arī Johanesburgas un Keiptaunas klubos. Un jau 1959. gadā nodibināja pirmo melnādaino mūziķu ansambli Dienvidāfrikā – Jazz Epistels, kas arī ieskaņoja pirmo džeza albumu.

Taču neskatoties uz ansambļa veiksmīgo darbību to drīz vien nācās atlaist, jo pēc Dienvidāfrikas tā laika likumiem, tumšādainie āfrikāņi nedrīkstēja sanākt grupās, kurās ir vairāk par desmit cilvēkiem.

1960. gados Masekelas skolotājs un cīnītājs pret aparteīdu (rasu segregācijas sistēma) Trevors Hadlstouns, kurš tika izraidīts no valsts, satikās ar Luisu Armstrongu un pastāstīja viņam par talantīgo jaunekli Hjū. Drīz pēc tam Hadlstouns, Džonijs Dankvorts, Harijs Belafonte un arī Jehudi Menuhins palīdzēja Masekelam tikt pie ārzemju pases un stipendijas mācībām Londonā un Ņujorkā. Pēc studijām tādās prestižās mācību iestādēs kā Londonas Guildhall School of Music un Ņujorkas Manhattan School of Music jaunais mūziķis ātri vien iekļāvās Ņujorkas džeza dzīvē.

Sākumā viņš strādāja ierakstu studijā, izveidoja savu zīmolu Chisa Records un izdeva vairākus ierakstus, kuros dažādās proporcijās apvienoja kopā džezu un Āfrikas popmūziku. Kopā ar Dienvidāfrikas vokālisti Mirjamu Makebu, kura kļuva par viņa sievu, viņš koncertēja Amerikas Savienotajās Valstīs, vācot līdzekļus, lai palīdzētu talantīgiem mūziķiem Dienvidāfrikā.

Taču pēc vairākiem gadiem Hjū atkal pievērsās Āfrikas folklorai, izveidoja orķestri Union Of South African Band, uzstājās Londonā un pēcāk atgriezās Āfrikā, kur joprojām koncertē. Allaž – ar vērienu un lielam skaitam klausītāju.

Starptautiskais World Jazz Festival 2016, kas Arēnā Rīga norisināsies no 28. jūlija līdz 29. jūlijam, šogad piedāvās trīs vērienīgus koncertus. Festivāls 28. jūlijā sāksies Doma laukumā ar dienas bezmaksas koncertu un oficiālo festivāla atklāšanu, savukārt abu festivāla dienu vakaros plkst. 19:00 uz Arēnā Rīga skatuves kāps pašmāju džeza mūziķi un vairāki pasaules džeza grandi.

Festivālu organizē Arkādijs Ukupņiks un Igors Butmans ar Rietumu Bankas, Rīgas domes un Ordo Group atbalstu.

www.worldjazzfest.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu