Laikmetīgās mākslas muzejā no 14 000 kvadrātmetriem izstādēm atvēlēs 4000 (45)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikmetīgās mākslas muzejā, kas pēc nīderlandiešu arhitekta Rema Kolhāsa projekta taps Andrejsalā, no 14 000 kvadrātmetru kopējās platības mākslas darbu eksponēšanai tiks atvēlēti tikai 4000 kvadrātmetru, pārējā platība paredzēta dažādai komercdarbībai - veikaliem, restorānam, konferenču rīkošanai, filmu demonstrēšanai, iespējams, arī teātra izrādēm.

Izstrādātais projekts atbilst valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" darba grupas dotajam projektēšanas uzdevumam. To sagatavoja arhitekts Juhani Palasmā, mākslas zinātnieks Norberts Vēbers, Latvijas Mākslas akadēmijas docents Ojārs Pētersons, Valsts muzeju pārvaldes direktors Jānis Garjānis un Latvijas Kultūras akadēmijas docente Astrīda Rogule.

Laikmetīgās mākslas muzejs iecerēts kā daudzfunkcionāls laikmetīgās kultūras un izglītības centrs, kurā bez krājuma un ekspozīcijām taps sadarbības projekti ar kultūras, izglītības, kā arī citu mākslas jomu pārstāvjiem, notiks koncerti, filmu demonstrācijas, konferences, semināri, performances, teātra izrādes.

Kolhāss žurnālistiem teica, ka nevēlējies "veidot 21. muzeju, kurā laikmetīgā māksla tiktu eksponēta uz savu laiku nokalpojuša industriālā mantojuma fona", tāpēc bijušā TEC ēka tiks ieskauta stikla piebūvēs. Uz Daugavu vērstajā stikla piebūvē paredzēts plašs restorāns, tam blakus - telpas veikaliem. Tumšās, plašās bijušā TEC telpas Kolhāss piedāvā izmantot kā kinozāli vai videotēku. Kompleksa centrā atradīsies muzeja darbnīcas un krājuma glabātavas, kuras, pēc arhitekta ieceres, apmeklētāji varēs redzēt caur stikla sienu. Otra stikla piebūve būs domāta izstāžu eksponēšanai.

Kā LETA jau ziņoja, Andrejsalas attīstītāja SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums" (JAU) 26.maijā noslēdza līgumu ar Nīderlandes uzņēmumu "O.M.A. Stedebouw B.V." par Laikmetīgās mākslas muzeja metu izstrādi arhitekta Kolhāsa vadībā. Līguma summa par metu izstrādi ir 496 500 eiro (aptuveni 348 900 lati).

Valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktors Zigurds Magone aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka aģentūras ar JAU noslēgtā vienošanās nosaka, ka ne vēlāk kā līdz šā gada 30.decembrim ir jānoslēdz sadarbības līgums par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projekta īstenošanu.

Ja līdz šim termiņam vai pēc abpusējas vienošanās panāktajam tā pagarinājumam sadarbības līgums netiks noslēgts pasūtītāja - "Jauno trīs brāļu" - vainas dēļ, "pasūtītājs uzņemas atmaksāt visus izdevumus, kas saistīti ar šīs vienošanās izpildi".

Valsts aģentūrai "Jaunie trīs brāļi" uzdots veikt Kolhāsa projektētā Laikmetīgās mākslas muzeja izmaksas, jo Ministru kabinetā iesniegtā "tuvināta projekta īstenošanas tāme" par 18 993 832 latiem tikusi rēķināta tikai bijušās TEC ēkas Rīgā, Andrejostas ielā 8b, rekonstrukcijai, bez patlaban paredzētajām piebūvēm.

Magone aģentūrai LETA toreiz skaidroja, ka aprēķini veikti pēc analoģijas ar līdzīgu muzeju Somijā, ņemot par pamatu būvniecības izmaksas - 1500 latu par kvadrātmetru.

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) preses konferencē teica, ka, "pēc visoptimistiskākās prognozes", Laikmetīgās mākslas muzejā varētu ievākties pēc četriem gadiem.

Ministre piebilda, ka projekts var tikt realizēts tikai ar Rīgas domes finansiālu atbalstu, kurai par Rīgas pilsētas budžeta līdzekļiem būtu Andrejsalā jāizbūvē ūdensvads, kanalizācija, ceļi un citi infrastruktūras objekti.

Laikmetīgās mākslas muzeju iecerēts būvēt pēc privātās un publiskās iniciatīvas principa. Muzeja priekšā Daugavas malā Kolhāss iecerējis četras augstceltnes, viena no kurām būs apaļa. Preses konferencē Kolhāss skaidroja, ka muzeja apmeklētājiem nav nepieciešams visu laiku skatīties uz upi, pietikšot, ka Daugava būs redzama starp tā priekšā uzceltajām augstceltnēm.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu