Bīstamās medūzas nopietni apdraud Baltijas jūras ekosistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākās Baltijas jūras daļās atrasts satraucošs daudzums medūzu "Mnemiopsis ledyi", kuru savairošanās var radīt katastrofu visai Baltijas jūras ekosistēmai, vēsta laikraksts "Helsingin Sanomat".

Šī suga ir ļoti aktīvas plēsoņas, kas pārtiek no zivju ikriem un zooplanktona.

Somijas Jūras pētniecības institūta zinātnieks Juha Flinkmans sacīja, ka medūzu ierašanās jau bija gaidīta. Atsevišķas medūzas tika atrastas Baltijas jūrā jau pagājušajā ziemā.

Pēc viņa teiktā, zinātnieki uz izpētes kuģa "Aranda" atraduši daudz medūzu dziļumā pie Ālandu salām un Botnijas līča dienvidos. Visvairāk medūzu atklāts vairāk nekā 200 metru dziļumā.

"To blīvums ir 600 īpatņi uz kvadrātmetru, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik ļaunākajos laikos Melnajā jūrā," sacīja Flinkmans.

Medūzas vēl nav atklātas Botnijas līcī, taču atsevišķi īpatņi kāpura stadijā atrasti Baltijas jūras baseina ziemeļaustrumu nomalēs un Somu līča rietumu galā.

"Tik plaša izplatība un blīvums izklausās ļoti slikti. Ekosistēma un sugu struktūra mainīsies. Ietekmi varētu izjust jau nākamajā gadā vai vēlākais aiznākamajā," paziņoja Pasaules dabas fonda (WWF) Jūras programmas direktore Anita Mekinena.

Pēc viņas teiktā, pirmā zivju suga, kas varētu izzust, varētu būt mencas, kuru populācija jau tāpat sarūk.

"Šī suga ēd zooplanktonu, no kura barojas zivis, kā arī ēd zivju ikrus," sacīja Mekinena.

Melnajā jūrā medūzas "Mnemiopsis leidyi" astoņdesmito gadu otrajā pusē gandrīz izraisīja ekoloģisko katastrofu. Tā kā medūzām Eiropā nebija dabisko ienaidnieku, tās ātri vairojās, apēdot planktonu un zivju ikru graudiņus, kā dēļ Melnajā jūrā aptuveni par 90% samazinājās zivju krājumi. Tā dēļ savukārt saruka arī jūras putnu skaits un bez darba palika daudzi zvejnieki.

Lai cīnītos ar "Mnemiopsis leidyi", zinātnieki no Amerikas atveda to dabisko ienaidnieku - plēsējmedūzu "Beroe ovata", kas pāris gadu laikā Melnajā jūrā iznīcināja "Mnemiopsis leidyi", bet pēc tam iznīka pati barības trūkuma dēļ.

Patlaban "Mnemiopsis leidyi" sagādā problēmas Kaspijas jūrā, kur zinātnieki nevar izmantot "Beroe ovata", jo tā nedzīvo saldūdenī.

Baltijas jūrā "Mnemiopsis leidyi", visticamāk, ir nonākusi ar okeānu laineru ievestajiem ledus ūdeņiem.

Pieaudzis "Mnemiopsis leidyi" īpatnis ir ovāla divus līdz trīs centimetrus liela medūza ar daudziem taustekļiem. Medūza nav indīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu